Ondernemers
Dit standpunt komt uit ons verkiezingsprogramma van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.
Bedrijven zijn van onschatbare waarde voor de economie. Ondernemers hebben lef en daadkracht, zijn bereid risico’s te nemen en geven vorm aan goed werkgeverschap. Ze voegen waarde toe aan de economie: ze creëren werk en zorgen voor innovaties. Wel heeft de coronacrisis, net als eerder de bankencrisis, ook laten zien hoe afhankelijk ondernemingen zijn van een goed functionerende overheid en van publieke voorzieningen. Die afhankelijkheid schept verplichtingen. Van ondernemers en bedrijven mag gevraagd worden om dienstbaar te zijn aan de samenleving. Anders dan grote bedrijven hebben mkb-bedrijven over het algemeen een belastingdruk die dicht bij de nominale percentages van de vennootschapsbelasting ligt, met name wanneer ze vooral nationaal opereren. Wij willen een (belasting)beleid dat aantrekkelijk is voor innovatieve (familie)bedrijven met een focus op de lange termijn.
Als het over ondernemers gaat kiest de ChristenUnie voor
-
Bevorder innovatie in het mkb. De regelgeving moet simpeler gemaakt, en meer toegespitst worden op baanbrekende innovaties in het mkb. We herintroduceren kleine innovatieregelingen, zoals de Innovatie Prestatie Contracten (IPC’s) en vouchers. Om de toegang tot kapitaal voor het mkb te verbeteren, investeren we in het mkb-innovatiekrediet en stimuleren we coöperatieve vormen van kredietverstrekking en investeringsmaatschappijen die bijdragen aan sociaal verantwoord ondernemen.
-
Mkb-vriendelijk aanbesteden. Om mkb-bedrijven meer mogelijkheden te geven bij overheidsaanbestedingen, dragen alle overheden er zorg voor dat het papierwerk tot een minimum wordt beperkt, dat opdrachten zo min mogelijk geclusterd worden en de gunningseisen niet onnodig zwaar zijn. Om mkb-vriendelijk te kunnen aanbesteden, is het wenselijk dat de Europese aanbestedingsnormen minder rigide worden. Ook is het van groot belang dat overheden, te beginnen bij het Rijk, niet voor de goedkoopste, maar voor de kwalitatief beste aanbieding kiezen.
-
Snelle betaling door overheden. De overheid hoort ondernemers niet te frustreren, maar te motiveren. Hoewel steeds meer overheden erin slagen ondernemers binnen 30 dagen te betalen, geven nog te weinig gemeenten hier prioriteit aan. De Rijksoverheid en de aan haar gelieerde organisaties - ZBO’s en Inspecties - dienen ten minste 90% van de openstaande facturen binnen 30 dagen te betalen.
-
Betere positie ondernemers bij faillissement; kansen voor doorstart. Het faillissementsrecht wordt aangepast, waarbij de positie van gefailleerden en onderbewindgestelden wordt verbeterd en hun belangen beter worden geborgd. Preferente en concurrente schuldeisers moeten een gelijkwaardiger positie krijgen. De Belastingdienst en zeker banken mogen een kansrijke doorstart niet frustreren.
-
Koester familiebedrijven, faire bedrijfsoverdracht. De continuïteit van familiebedrijven mag niet in gevaar komen wanneer ze van de ene generatie naar de volgende worden overgedragen. Dit rechtvaardigt een forse fiscale vrijstelling voor het ondernemingsvermogen bij bedrijfsoverdracht. Zeker voor bedrijven in de agrarische sector, met vaak dure grond én relatief lage verdiensten afgezet tegen de marktwaarde van die grond, is een goede (fiscale) regeling bij bedrijfsoverdracht van levensbelang. Tegelijkertijd willen we bevorderen dat geld dat in het familiebedrijf zit na de bedrijfsoverdracht in het bedrijf blijft en niet uiteindelijk vrijwel belastingvrij bij privépersonen terecht komt. Om te voorkomen dat belastingheffing bij de overdracht tot liquiditeitsproblemen leidt, stellen wij een verruiming van de betalingsperiode voor.
-
Inperken oneigenlijk gebruik box 2. We willen de mogelijkheid om eindeloos te lenen van het eigen bedrijf inperken. Dat geldt ook voor de renteaftrek. De Belastingdienst gaat er beter op toezien dat er een marktconform salaris wordt uitgekeerd aan de directeur-grootaandeelhouder.
-
Voortzetting onderneming zelfstandigen. We passen het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) aan, zodat ook ondernemers met een werkende partner kunnen worden geholpen met een krediet. We willen de rente op Bbz-kredieten verlagen van 8% naar 3%.
-
Zondag = rustdag. De zondag is de dag voor kerkgang, familie en ontspanning; wat ons betreft dus geen reguliere werkdag. Als gemeenschappelijke rustdag heeft de zondag de samenleving veel goeds gebracht. Juist in een tijd van toenemende tijdsdruk is een vast en collectief moment van rust waardevol. Voor christenen heeft de zondag vanouds extra waarde als dag van bezinning. In cao’s worden afspraken gemaakt onder welke voorwaarden op zondag mogelijk is. Dit wordt bij voorkeur beperkt tot noodzakelijk zondagswerk en is een vrije keuze van de werknemer. Winkeliers en marktkraamhouders mogen niet gedwongen worden hun winkel of kraam op zondag te openen. De overheid moet dit garanderen en bewaken.