Brief Arie Slob aan de ChristenUnie-leden

Beste ChristenUnie-lid,

Vandaag maak ik bekend dat ik per dinsdag 1 december stop met mijn politieke werk. Na meer dan veertien jaar in de Tweede Kamer, kies ik ervoor om terug te treden. Ik heb besloten om me bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen niet meer beschikbaar te stellen voor het lijsttrekkerschap. 

Deze keuze betekent dat ik tijdig ruimte wil maken voor een opvolger. Dit is daar een geschikt moment voor. De fractie zal vandaag Gert-Jan Segers als mijn opvolger kiezen.

Voor mijzelf ligt er inmiddels ook alweer een nieuwe uitdaging. Ik ga per 1 januari 2016 aan het werk als directeur van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) en de Stichting IJsselacademie. Terug naar mijn oude vakgebied geschiedenis en naar de stad en provincie waar mijn vrouw Marjette en ik ons al meer dan 25 jaar zo thuis voelen.

Het loslaten van de ChristenUnie in een actieve rol als politicus is niet makkelijk. Ik heb jarenlang alles gegeven voor de partij en dat waar zij voor staat. Met dankbaarheid kijk ik op deze jaren terug, waarin de partij een bijzondere ontwikkeling doormaakte.

Wie vandaag naar de ChristenUnie kijkt, ziet niet alleen in Den Haag een goed ingewerkte fractie, maar ziet overal in het land hoe capabele vertegenwoordigers van de ChristenUnie aan het werk zijn. De ChristenUnie is in de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld tot een politieke unie van betrokken christenen. Dat bleek onlangs nog bij de Open Dag van de ChristenUnie (afgelopen 31 oktober) waar honderden christenen uit allerlei kerken en groeperingen aanwezig waren. Hartverwarmend!

Boven mijn bureau in de Tweede Kamer hangt al enkele maanden een Bijbeltekst. Het is een tekst uit 1 Johannes 3. In het Engels staat daar: "My children, our love should not be just words and talk, it must be true love, which shows itself in action". Ware liefde die zich uit in actie; zó heb ik me altijd in willen zetten voor 'mijn' ChristenUnie. Zo hoop ik ook in de toekomst de ChristenUnie tegen te blijven komen. Bewogen liefde voor mensen, de wereld en de nood die er is. Niet alleen mooi verwoord bij debatten en in interviews, maar vooral ook in concrete politieke daden.

Het afscheid komt nu snel dichtbij. En hoewel het loslaten van het politieke werk voor de ChristenUnie na zoveel jaar niet makkelijk is, kan ik het in deze fase met een gerust hart doen. In de wetenschap dat de partij en de fractie er klaar voor zijn, maar nog veel sterker in de wetenschap dat God uiteindelijk voor ons zorgt. Dat heb ik in de afgelopen jaren sterk mogen ervaren en dat zal naar de toekomst toe niet anders zijn. In Zijn hand mogen we ons geborgen weten. Ook als ChristenUnie.

In de komende weken is er nog gelegenheid om van elkaar afscheid te nemen en om kennis te maken met mijn opvolger, Gert-Jan Segers. Om te beginnen tijdens het congres van de ChristenUnie in Nijkerk (21 november aanstaande). 
In de week daarna gaan Gert-Jan en ik het land in voor een zogenaamde Greet&Meet-tour. Maandag 23 november in Zwolle, woensdag 25 november in Amersfoort en donderdag 26 november in Capelle aan den IJssel. Drie plaatsen die in mijn (politieke) leven een rol hebben gespeeld. Op de website van de ChristenUnie vindt u meer informatie over de Greet&Meet-tour. U bent van harte welkom.

Ik wens u en jou alle goeds toe en dank u en jou voor het vertrouwen dat in de afgelopen jaren in mij gesteld is.

Adieu!