Berichten over Europa

 1. EU vlag in de wind.jpg
  Senator Tineke Huizinga - portret.jpg
  Door Tineke Huizinga op 18 april 2023 om 14:00

  Algemene Europese Beschouwingen

  De corona pandemie en de Russische inval in Oekraïne hebben Europa op haar grondvesten doen schudden. De pandemie bepaalde de Europese Unie bij onze grote afhankelijkheid van landen als bijvoorbeeld China voor veel van onze noodzakelijke producten en heeft een nieuwe roep om strategische autonomie doen ontstaan.

  Lees verder
 2. EU vlag in de wind.jpg
  Senator Tineke Huizinga - portret.jpg
  Door Tineke Huizinga op 7 juni 2022 om 12:00

  Algemene Europese Beschouwingen: een kantelmoment in de geschiedenis

  De inval van Rusland in Oekraïne heeft alles anders gemaakt. De minister noemt het in zijn staat van de Unie terecht een kantelmoment in de geschiedenis. De reden waarom de Europese Unie is ontstaan, het bereiken van vrede in Europa, is opeens weer actueel. Geen thema uit het verleden, maar een werkelijkheid van vandaag. 

  Lees verder
 3. Europese vlaggen.jpg
  Senator Tineke Huizinga - portret.jpg
  Door Tineke Huizinga op 8 februari 2022 om 12:00

  Europese beschouwingen: het belang van de rechtsstaat

  De wereld waarin wij leven wordt in een razend tempo kleiner. Een vleermuis op een markt in China zet binnen een paar maanden de hele wereld en de wereldeconomie op zijn kop. De coronacrisis heeft ons veel geleerd, ook dat de grote afhankelijkheid van de Europese economie van producten uit andere delen van de wereld onze economie heel kwetsbaar maken.

  Lees verder
 4. Europese vlaggen.jpg
  Senator Tineke Huizinga - portret.jpg
  Door Tineke Huizinga op 3 november 2020 om 14:00

  Europese beschouwingen: we hebben elkaar nodig

  Een bezienswaardigheid in Amersfoort, de mooie stad waar ik opgroeide, zijn de nog steeds bewoonde muurhuizen. De huizen in de stadsmuur die uit de middeleeuwen stammen. Die muren gaven mensen veiligheid en bescherming en voor veel mensen was de wereld niet groter dan hun stad. Dat was de schaal waarop ze leefden. 

  Lees verder
 5. Europese vlaggen.jpg
  Peter Ester, CU Eerste Kamer - Foto Niek Stam -03116 - kopie (2) - kopie.jpg peter van dalen.jpg
  Door Peter Ester, Peter van Dalen op 19 mei 2020 om 11:15

  Help Zuid-Europa soepel en slim: Redelijkheid, nuchterheid en solidariteit

  De spanningen in Europa lopen hoog op. Met name tussen zuidelijke landen als Italië en Spanje enerzijds, en noordelijke landen als Nederland anderzijds. Het “zuiden” verwijt het “noorden” een harde, ongevoelige opstelling die wars is van solidariteit. Het “noorden” wil staatsschulden niet in één gezamenlijke Europese pot stoppen. Dat zou leiden tot vergemeenschappelijking van nationale schulden en de druk bij zuidelijke landen wegnemen om drastisch te hervormen.

  Lees verder