ChristenUnie wil fors investeren in technisch vakonderwijs

eppobruinswoensdag 05 september 2012 17:01

Er moet extra geïnvesteerd worden in technisch vakonderwijs om te zorgen dat er geen tekort komt aan goed opgeleide vakmensen. Daarvoor pleit ChristenUnie-kandidaat Eppo Bruins. Hij presenteert vandaag het Manifest Technisch Vakmanschap. ,,Het imago van techniekonderwijs moet fors verbeteren, het aantal bètastudenten blijft al jaren achter bij de vraag. Terwijl de topsectoren nieuwe aanwas erg hard nodig hebben”, aldus Bruins.

De ChristenUnie investeert netto 500 miljoen extra in onderwijs, De partij wil onder meer 200 miljoen euro per jaar extra gebruiken voor het creëren van 10.000 meester-gezel plaatsen. ,,Met zulke plekken kun je werk en opleiding combineren, met name in ambachtelijke beroepen en onderwijs, maar ook in zorg en veiligheid. Dit gaat om jongeren die graag met hun handen willen werken terwijl we ze in het keurslijf van taal en rekenen drukken. Als we deze jongeren zo ver krijgen toch een diploma te halen, komen ze goed gekwalificeerd en zonder schulden de arbeidsmarkt op”, aldus Bruins.

De partij investeert 300 miljoen euro per jaar extra in bij- en nascholing van leraren. Leraren moeten stage gaan lopen in het bedrijfsleven, en bedrijven worden aangespoord te investeren in opleidingen die voor hen belangrijk zijn. „Het onderwijsaanbod sluit nu niet altijd aan bij de vraag vanuit het bedrijfsleven. Daar is veel winst te behalen”, aldus Bruins.

Ook trekt de ChristenUnie 100 miljoen euro per jaar extra uit voor bèta- en technologieonderzoek aan internationaal onderscheidende Nederlandse onderzoekcentra, want, zo zegt Bruins, ,,Het stimuleren van toponderzoek trekt topwetenschappers naar Nederland.”

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Manifest Technisch Vakonderwijs562,6 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil fors investeren in technisch vakonderwijs'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012 > september