ChristenUnie en GL hebben de meest ‘vluchtelingvriendelijke’ programma’s

vluchtelingenwerkmaandag 10 september 2012 16:42

"VluchtelingenWerk Nederland heeft de verkiezingsprogramma’s geanalyseerd op het gebied van vluchtelingen. De verschillen zijn levensgroot: GroenLinks en en ChristenUnie hebben de meest ‘vluchtelingvriendelijke’ programma’s. Bij VVD en PVV staat de bescherming van vluchtelingen het meest onder druk. “Rond het thema vluchtelingen valt echt iets te kiezen”, zegt Dorine Manson, directeur van VluchtelingenWerk Nederland". Dat schrijft Vluchtelingenwerk Nederland in een persbericht.

De rest van het persbericht:

“Als de VVD het alleen voor het zeggen zou krijgen, heb ik nu al medelijden met de opvolger van minister Leers”, aldus Manson. “In het programma van deze partij staan voorstellen die geen bewindspersoon voor elkaar kan krijgen. Alsof Nederland nog niet genoeg op de vingers is getikt door gerenommeerde mensenrechtenorganisaties en is teruggefloten door diverse gerechtshoven. Daarom rept het programma zelfs over het opzeggen van Europese regels. Dan staan we echt voor schut. En dat terwijl Nederland ooit voortrekker was op het gebied van mensenrechten.” Ook de andere partijen uit de gedoogconstructie, CDA en PVV, scoren slecht op de thema’s asiel en integratie van vluchtelingen. 

Vluchtelingenbescherming onder druk
Manson: “In de afgelopen kabinetsperiode zijn vluchtelingen er bekaaid vanaf gekomen. Hoewel de debatten gedomineerd worden door thema’s als Europa en de financiële crisis, staat er op het terrein van vluchtelingen veel op het spel deze verkiezingen. Neem alleen al de Kinderasielwet die na de verkiezingen zal worden behandeld”, zegt Manson. 

Analyses op vluchtelingenwerk.nl
Aan de hand van tien onderwerpen als asielprocedure, opvang, gezinshereniging en integratie heeft VluchtelingenWerk alle partijprogramma’s onder de loep genomen. Groenlinks scoort het beste, op de voet gevolgd door de ChristenUnie. Vervolgens: PvdA, SP, D’66 en gedeeld onderaan de PVV en VVD. Manson: “Verontrustend is dat bij de VVD die onrealistische plannen daadwerkelijk zijn uitgewerkt, waar het bij de PVV blijft bij een aantal kreten.” Op www.vluchtelingenwerk.nl zijn de analyses van de partijprogramma’s en het tienpuntenplan te lezen en kun je zien waar de duimen van VluchtelingenWerk Nederland voor omhoog en omlaag gaan. 


« Terug

Reacties op 'ChristenUnie en GL hebben de meest ‘vluchtelingvriendelijke’ programma’s'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012 > september