ChristenUnie: maak OV-data vrij beschikbaar

esmee_wiegmandinsdag 18 september 2012 10:19

De ChristenUnie wil dat alle actuele reisinformatie in het openbaar vervoer snel wordt vrijgegeven door de vervoerders. Kamerlid Esmé Wiegman: “Er wordt al jaren over gesproken, maar nog steeds is niet alle data beschikbaar terwijl dit voor files op de weg wel beschikbaar is. Door het ontbreken van open data kunnen er geen slimme reisinformatie apps worden gemaakt die alle actuele reisinformatie bevatten.”

In het buitenland zijn vaak al veel apps op de markt. In Nederland is de reiziger vooral afhankelijk van apps van vervoerders of 9292. De vervoerders zijn momenteel wel bezig de data beschikbaar te stellen, maar dit gaat erg traag en het gevaar dreigt dat sommige vervoerders afwijken van de vastgestelde standaarden. Ook lijkt het nog steeds mogelijk dat vervoerders hergebruik van data met allerlei voorwaarden kunnen beperken. Wiegman: “Dan is het dus geen echte open data.”

Het Kamerlid snapt niet dat minister Schultz ook zelf beperkingen oplegt aan de openbaarmaking van OV-data. Zo zal de data die vervoerders binnenkort moeten leveren niet geschikt zijn voor het beoordelen van de prestaties van de vervoerders. “De minister wekt de suggestie dat de actuele reisinformatie een onbruikbaar beeld geeft van de vervoersprestaties. Ik wil weten waar dat aan ligt, want een reiziger bij de halte zou moeten kunnen rekenen op tijdige en correcte informatie verstrekking, juist ook via moderne middelen. De reiziger heeft ook recht om te weten hoe zijn vervoerder presteert.”

Ook maakt het Kamerlid zich zorgen dat straks elke reisinformatie app met andere vertrek- en aankomsttijden zal werken. “De standaard die de minister heeft gedefinieerd maakt dat reisapps zelf nog de actuele vertrektijd moeten uitrekenen op basis van ruwe data. Als er geen afspraken over worden gemaakt hoe dit wordt berekend kan elke app dit straks op een andere manier berekenen en weet de reiziger nog steeds niet welke vertrektijd klopt.” 

 

 

« Terug

Archief > 2012 > september