Spies erkent fout bij controle ID-pas

dinsdag 25 september 2012 16:38

Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken erkent dat er fouten zijn gemaakt tijdens identiteitscontroles bij overheidsgebouwen. Dit antwoordde ze op vragen van Kamerlid Gert-Jan Segers. Spies belooft de Tweede Kamer betere opleiding van beveiligers.

Een niet bestaand identiteitsbewijs van een journalist van NU.nl werd de afgelopen maanden bij enkele overheidsgebouwen geaccepteerd als ID-bewijs. De journalist had op een hackerscongres een niet-bestaand identiteitsbewijs gekocht, waarop "Lichtbildausweis' stond, de naam van een Duits ID-bewijs. Bij verschillende ministeries, de AIVD, bij het stembureau, musea en de politie werd de kaart bij de ingang geaccepteerd. "Je moet overal je identiteitsbewijs mee naar toe nemen. Dan is het bizar dat overheden het zo laten afweten", zei Segers tijdens het vragenuur vandaag.
"Er zijn in de beveiliging fouten gemaakt. Het kan en mag niet dat een bekend onderzoeksjournalist zo toegang krijgt", antwoordde Minister Liesbeth Spies. Zij beloofde dat  beveiligers beter opgeleid zullen worden.

« Terug

Archief > 2012 > september