ChristenUnie: palliatieve zorg in zorgverzekeringswet

Carla Dik-Faber - Foto: Anne Paul Roukema / ChristenUniemaandag 08 april 2013 17:45

Op uitnodiging van de ChristenUnie bracht staatssecretaris Van Rijn samen met Carla Dik-Faber zaterdag 6 april een werkbezoek aan het hospice Kuria in Amsterdam. De staatssecretaris en medewerkers van het ministerie lieten zich vanuit het veld informeren over de toekomst van palliatieve zorg. Dit jaar wordt daarover een besluit genomen.

Carla Dik-Faber: "De staatssecretaris was zeer belangstellend en heeft goed geluisterd naar de verhalen uit het veld. Op afzienbare termijn zal hij zijn visie bekend maken. Veel AWBZ-zorg wordt nu overgeheveld naar gemeenten. Ik ben benieuwd of dit, wat de staatssecretaris betreft, ook geldt voor palliatieve zorg. De ChristenUnie wil palliatieve zorg in de zorgverzekeringswet brengen, zodat mensen hier altijd een beroep op kunnen doen."

Tijdens het werkbezoek is duidelijk geworden hoe belangrijk het is dat aandacht is voor het verbeteren van expertise op het gebied van palliatieve zorg. Vaak hebben patiënten die in een palliatieve fase zitten te maken met veel verschillende aandoeningen, waardoor de zorg complex is. Van zorgverleners wordt een brede expertise gevraagd. Met het afsluiten van het Lente-akkoord vorig jaar zorgde de ChristenUnie voor een financiële impuls van 10 miljoem voor palliatieve zorg.

Carla Dik: "Inmiddels zijn we zo vertrouwd geraakt met palliatieve zorg, dat we vergeten zijn dat professionele palliatieve zorg eigenlijk nog helemaal niet zo lang bestaat in Nederland. Er is nog veel te ontwikkelen en er deskundigheidsbevordering is niet alleen nodig, maar doet ook recht aan de beroepsgroep die hoogwaardige zorg levert."

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: palliatieve zorg in zorgverzekeringswet'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.