Het wordt niet fijn zonder pijn!

euromuntenwoensdag 11 mei 2011 18:08

Vanavond heeft Peter van Dalen (ChristenUnie) tijdens een debat over de schuldencrisis zijn afkeuring uitgesproken over de huidige aanpak. Ook pleitte hij er voor het taboe op kwijtschelding te doorbreken. Hieronder volgt de bijdrage.

"De huidige aanpak van de Europese schuldencrisis vergroot de problemen. Griekenland, Ierland en Portugal krijgen weliswaar een schuldenregeling aangeboden op basis van goedkope kredieten, maar hun schuld neemt toé, zeker niet àf. Deze aanpak is desastreus: het is schuld met meer schuld oplossen.

Europa moet af van het taboe op kwijtschelding. Dat kan door staatsschuld te herstructureren waardoor schuld deels wordt kwijtgescholden. Dit gecombineerd met te handhaven eisen van een aangescherpt Stabiliteits- en Groeipact inclusief automatische sancties. Natuurlijk zal deze harde aanpak een ‘shake-out’ veroorzaken bij een aantal banken, pensioeninstellingen en obligatiebezitters. Maar daar moeten we door heen. Het wordt niet fijn zonder pijn.

Kwijtschelden van staatsschuld in combinatie met te handhaven scherpe eisen geeft ruimte voor een nieuwe toekomst. Doen we dat niet dan is er maar een alternatief: zwakke landen de Eurozone uit!"

Tijdens het debat sprak ook de vertegenwoordiger van de Raad, minister Karman, die de nadruk legde op de verantwoordelijkheid van de lidstaten, om zelf hun financiën op orde te brengen. Commissaris Rehn sprak vooral zijn vertrouwen uit in het huidige pakket aan maatregelen en beschouwt het grip krijgen op de schuldencrisis als topprioriteit.

 

Labels
Crisis
Eurofractie

« Terug

Archief > 2011 > mei

Geen berichten gevonden