ChristenUnie roept PvdA-achterban op tot actie tegen korten ontwikkelingshulpbudget

201101-ethiopie-cu-site--31.jpg07-11-2012 16:00 07-11-2012 16:00

De voorgenomen bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking gaat onacceptabele gevolgen hebben voor ontwikkelingslanden. Daarom kwam op initiatief van de ChristenUnie woensdag een groot aantal hulporganisaties en mediadeskundigen samen om te spreken over de gevolgen van de bezuinigingen en hoe zij samen het tij kunnen keren. Ze spraken over concrete voorstellen waarmee zij in de komende tijd de plannen uit het regeerakkoord kunnen beïnvloeden en hoe ze in de samenleving het afnemende draagvlak voor ontwikkelingswerk kunnen vergroten.

“Levens staan op het spel”, zegt Tweede Kamerlid Joël Voordewind. “We hebben samen geconstateerd dat deze buitenproportionele halvering van het budget gaat betekenen dat weer meer kinderen zullen sterven – er sterven nu al 30 duizend kinderen per dag. Ook zal het betekenen dat minder kinderen kans krijgen om naar school te gaan en gedwongen kinderarbeid moeten blijven verrichten. En het is zeer waarschijnlijk dat er door de bezuinigingen meer mensen in ontwikkelingslanden slachtoffer worden van HIV/AIDS.”

Regeerakkoord
Tijdens de bijeenkomst spraken Joël Voordewind en Kamerleden van SP, GroenLinks en CDA over concrete voorstellen om het huidige regeerakkoord nog aan te passen. Bij de bespreking van het regeerakkoord zullen dan ook moties ingediend gaan worden die de bezuinigingsplannen zullen aanpassen. Het gaat dan onder meer over de kabinetsplannen voor een ‘revolverend fonds’ dat bedoeld is om het Nederlandse bedrijfsleven te stimuleren te investeren in ontwikkelingslanden. Ook zullen de moties zich richten op het voornemen om delen van de ontwikkelingsbegroting te gebruiken voor defensie- en klimaatdoeleinden.

Publieksactie
Tijdens de bespreking kwam naar voren dat er een dieper liggend probleem voor de toekomst van ontwikkelingssamenwerking ligt: het afnemende draagvlak in de samenleving. Daarom waren ook vertegenwoordigers uit de mediawereld aanwezig bij de bijeenkomst. Zij werken aan een publieksactie om de beeldvorming rond ontwikkelingssamenwerking te beïnvloeden. Het idee is om aan te sluiten bij de internationale actieweek ‘Hoezo armoede’ waaraan de publieke omroep deelneemt. Tijdens deze week (25 november tot 2 december) zendt de publieke omroep documentaires uit over armoede. Voordewind: “Mensen moeten zien wat voor dramatische gevolgen de bezuinigingen hebben. Maar ook moeten ze zien dat ontwikkelingssamenwerking geen weggegooid geld is en dat het echt helpt en levens redt. Want eigenlijk zou de PvdA-achterban zich net zo boos moeten maken over deze bezuiniging, als de VVD-achterban dat nu is over de zorgpremie.”

Pvda-prominent en oud-minister Jan Pronk sprak zich woensdagmorgen op Radio 1 al uit tegen de kabinetsplannen voor ontwikkelingssamenwerking. Pronk zegt zich 'te schamen' voor de  bezuiniging. Luister het fragment.

De actie wordt ondersteund door: ChristenUnie, Evangelische Omroep, koepelorganisatie Partin voor particuliere ontwikkelingswerkinitiatieven, koepelorganisatie Prisma, filmmaker Annerieke Hekman, SP, GroenLinks, CDA, Stop the Traffik, koepelorganisatie Partos, Both Ends, Oxfam Novib, World Vision, Hivos, ZOA.

Labels
Crisis
Ontwikkelingssamenwerking
Rutte 2
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie roept PvdA-achterban op tot actie tegen korten ontwikkelingshulpbudget'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2012 > november

Geen berichten gevonden