Initiatiefwet in Eerste Kamer

maandag 24 mei 2010 20:57

Excuus dat het niet gelukt is zaterdag al een weekweblog te plaatsen. Ik was zaterdag pas in de loop van de avond thuis. Campagne, campagne, campagne. Daar draait het op dit moment om. Dat betekent lange dagen op pad. Ik had zaterdagavond weinig puf meer om de computer op te starten. Heb nog een wandeling met vrouwlief gemaakt en een stukje van de championfinale gezien. Toen was het wel even genoeg.

Ik kan terugkijken op een drukke week. Maandag al heel vroeg naar den Haag gegaan. In deze tijd hebben we tijdens werkdagen iedere ochtend campagneoverleg. Als het maar even kan wil ik daar bij zijn. Maandag ook naar de begrafenis van de moeder van mijn voorlichter Sjirk in Hilversum geweest. Daar wilde ik heel graag bij zijn. Gelukkig kon het. De rest van de maandag hard gewerkt aan de voorbereiding van de behandeling van het initiatiefwetsvoorstel kraken en leegstand. Ruim 2 jaar heb ik daar met mede-indieners Jan ten Hoopen en Brigitte van der Burg (en onze medewerkers en adviseurs) aan gewerkt. De behandeling in de Tweede Kamer had al in het najaar van 2009 met de wet ingestemd. Vorige week dinsdag was eindelijk de behandeling in de Eerste Kamer.

Het was een bijzondere belevenis om in de Eerste Kamer aanwezig te zijn. De wijze van omgang en debatteren is toch wel iets anders dan we in de TK gewend zijn. Rustiger, inhoudelijker. Een senator loopt naar de interruptiemicrofoon, stelt een vraag en gaat daarna weer zitten. In de TK staan ze soms met een aantal achter de microfoon te dringen. Het is een goed debat geworden. 's Morgens inbreng van de EK. 's Avonds beantwoording indieners en aansluitend direct de tweede termijn. In de tussentijd konden we werken aan onze inbrengen. Dat werd - mede vanwege een aantal andere activiteiten die dag - nog even stressen voor mij. Iets voor 19.30 uur haalde ik mijn inbreng uit de printer. Om 20.00 uur begon de beantwoording. Het ging gelukkig allemaal goed. Ik mocht het juridische deel doen en was er op geprepareerd dat een aantal senatoren daar behoorlijk veel verstand van hadden. Er is een meerderheid voor het wetsvoorstel. Zo bleek in de tweede termijn. Al zal er pas 1 juni gestemd gaan worden.

Opvallend dat in de loop van de dinsdag een bericht op internet rondging (site van Elsevier) dat de EK-fractie van de ChristenUnie mogelijk tegen het wetsvoorstel zou gaan stemmen. Senator de Boer had een paar kritische vragen gesteld. Dat mag. Sterker nog, dat is zijn taak. In tweede termijn heeft hij aangegeven dat zijn vragen correct beantwoord waren en dat de fractie voor zou gaan stemmen. Het nieuws van de tegenstem was inmiddels al verspreid. In mijn mailbox en via twitter inmiddels al een heel aantal harde reacties van mensen die dachten dat door stemgedrag EK-fractie het wetsvoorstel verworpen was. Ook de Boer had veel vragen gekregen. Wat geloven mensen toch snel berichtgeving op internet. En wat kunnen koppen misleidend zijn.

Dat merkte ik ook een dag later toen er een bericht via internet werd verspreid over opmerkingen die Andre Rouvoet en ik gemaakt zouden hebben over de minister-president. Wat was er gebeurd. Twee journalisten van Vrij Nederland hebben een paar jaar geleden een boek over Balkenende geschreven. Dit boek willen ze nu uitbreiden met een terugblik op de periode Balkenende IV. Hierover zou ook een artikel geschreven worden. Destijds had ik aan dat boek meegewerkt. Nu was me gevraagd terug te blikken op de kabinetsperiode. Ik heb daar opnieuw aan meegewerkt. Je bent historicus of niet. Terugblikken heeft zo zijn waarde. Later bleek dat Rouvoet dat ook meegewerkt had.

Ik heb een eerlijke terugblik proberen te geven op de kabinetsperiode. De goede dingen genoemd maar - dat is onvermijdelijk - ook een aantal dingen die slecht gegaan zijn.  Juist die opmerkingen zijn uit het verhaal gehaald en in een persbericht neergekomen. Met een wat tendentieuse kop erboven. Binnen de kortste keren was het overal op internet terug te vinden. Ook hier weer reacties op gehad. Negatieve en positieve. Ik vond het persoonlijk allemaal sterk uitvergroot. Heb mensen dus ook gevraagd het hele verhaal te lezen (6 pagina's in VN). Op deze manier blijf je wel van straat. Tenminste, ik was op dat moment in Friesland. En veel op straat gelopen. RTL is zelfs voor het halen van een reactie nog naar Friesland gekomen.

Woensdag dus op werkbezoek in Friesland. Ik ben ondermeer in gesprek gegaan met omwonenden van vliegveld Leeuwarden. Zorgen over werkgelegenheid en geluidsoverlast waren de belangrijkste onderwerpen. Bijzonder om even in een huis te zijn (dicht bij de startbaan) waar de bewoonster al 52 jaar in woonde. Er kwam op dat moment geen vliegtuig over. Woensdagavond laat thuis. Donderdag in Overijssel op pad gegaan. Ondermeer een bezoek gebracht aan een basisschool om te zien en te horen hoe men met hoogbegaafden  omgaat. Een onderwerp waar de ChristenUnie zich al geruime tijd druk over maakt. 's Middags naar Hengelo voor televisieuitzending van RTV Oost. Leuk om dat in 'eigen' provincie te kunnen doen.

Vrijdag de hele dag op werkbezoek in Overijssel. De brandweer in Hardenberg (geweldig om die vrijwilligers zo actief te zien), flyeren in Ommen, een bezoek gebracht aan een zorgboerderij in Stegeren (wat een betrokken mensen) en later op de dag nog een bezoek gebracht aan een pluimveehouderijbedrijf in Oud-Leusen. Een hele gevarieerde dag. Zaterdag opnieuw op pad. Eerst naar Biddinghuizen waar Opwekking (groot Pinkstercongres) bezig was. Ca. 40.000 mensen bij elkaar. Eerst flyeren bij de stand. Daarna aanwezig geweest bij de opening van een kunstijsbaan (van kunststof!) waar geschaatst kon worden voor het goede doel (helpen van AIDS-wezen in Afrika). Oud-schaatser Marnix ten Kortenaar heeft dit bedacht. Bij de opening waren ook Marianne Timmer en Stefan Groothuis aanwezig. En niet te vergeten André Rouvoet. Ik mocht een ijshockeywedstrijdje spelen. Nog gewonnen ook. Niet verkeerd.

Daarna als een speer naar Emmeloord. Flyeren en opnieuw een bezoek aan een zorgboerderij. Toen naar Urk waar de zgn Urkerdag werd gehouden. Ik heb het afsluitende concert (met ca 1000 bezoekers) nog bij kunnen wonen. Mijn zoon Aron heeft de hele dag als mijn persoonlijk chauffeur opgetreden. Dat was fijn. Bijzonder om met een ChristenUnie-auto rond te rijden. De wagen is helemaal afgeplakt met campagnemateriaal. Ondermeer een fot van de top 12 op de motorkop en het hoofd van Andre Rouvoet op de achterruit. Ik heb zaterdag nog met een doekje vogelpoep van zijn overhemdboord afgehaald. Dat stond toch wel wat slordig.

De campagne begint nu echt op volle toeren te komen. Dat is mooi. Ik verbaas me zeer over de opmars in de peilingen van de VVD. Inhoudelijk zou nu juist deze partij veel uit te leggen moeten hebben. Als de VVD in de afgelopen jaren haar zin had gehad was de hele economie al kapot bezuinigd. Rutte had vorig jaar nog een bezuiniging van 40 miljard euro in gedachten. Uit de doorberekeningen van het CPB blijkt dat de VVD-plannen er hard op in zullen hakken. Met name gezinnen zullen dat gaan merken. Rutte is een goed debater. Ik vind hem ook een zeer innemend mens. Maar let op hun programma. Dat geldt uiteraard ook voor de andere partijen. Inclusief de ChristenUnie. Fijn dat we de komende dagen nog ruimte krijgen om dat in het land  - maar op de beeldbuis - verder toe te lichten. Het gaat wel ergens over. Op naar 9 juni.

 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'Initiatiefwet in Eerste Kamer'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.