Schriftelijke vragen Joël Voordewind e.a. over afspraken tussen supermarkten over het weren van effectieve controlesystemen handhaving alcoholleeftijd

donderdag 18 september 2014

Schriftelijke vragen van ChristenUnie Tweede Kamerlid Joël Voordewind op het onderwerp alcoholleeftijd van de vaste commissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Leden Bruins Slot (CDA) en Van der Staaij (SGP)

Onderwerp:   Afspraken tussen supermarkten over het weren van effectieve controlesystemen handhaving alcoholleeftijd

Kamerstuk:    2014Z15999

Datum:           18 september 2014

Vraag 1

Kent u de uitzending van Argos over afspraken tussen supermarkten over het weren van effectieve controlesystemen voor de handhaving van de leeftijds-grens voor alcoholverkoop? 1)

Vraag 2

Heeft u kennisgenomen van het rapport HBSC 2013, Gezondheid, welzijn en opvoeding van jongeren in Nederland, waarin onder andere onderzoek is gedaan naar alcoholgebruik onder jongeren? 2)

Vraag 3

Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat supermarkten afspreken controlesystemen te weren, die mogelijk zouden kunnen bijdragen aan een effectieve handhaving van de op supermarkten rustende wettelijke plicht? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 4

Klopt het dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de voorlopige conclusie heeft getrokken dat supermarkten als Albert Heijn en Jumbo onderling hebben afgesproken een systeem dat bewezen effectief op leeftijd controleert buiten de deur te houden? Zo ja, wat vindt u daarvan? Zo nee, wat was dan wel de voorlopige conclusie van de ACM?

Vraag 5

Klopt het dat supermarkten vasthouden aan hun eigen leeftijdscontroles bij de verkoop van alcohol en tabak, terwijl daarvan gebleken is dat die onvoldoende effectief zijn? Zo ja, wat vindt u daarvan?

Vraag 6

Wanneer verwacht u dat het onderzoek van de ACM naar mogelijke strijdig-heid met de Mededingingswet van afspraken tussen supermarkten over het weren van bepaalde controlesystemen volledig is afgerond?

Vraag 7

Klopt het dat u c.q. uw ministerie op de hoogte was van afspraken tussen supermarkten over het in de uitzending genoemde controlesysteem? Zo ja, sinds wanneer was u daarvan op de hoogte? Wat heeft u sindsdien onderno-men om een einde te maken aan deze situatie?

Vraag 8

Welke afspraken zijn sinds 2000 met de branche gemaakt over verbetering van de naleving van de alcoholleeftijd, en hoe zijn die nagekomen?

Vraag 9

Hoe is de recente pilot van het Directeuren Overleg Alcohol «verbetering naleving leeftijdsgrenzen Drank- en Horecawet» verlopen? Heeft deze pilot een betere naleving opgeleverd? Bent u bereid gegevens over deze pilot met de Kamer te delen?

Vraag 10

Op welke wijze wilt u supermarkten bewegen om gebruik te maken van bestaande of nieuwe sluitende systemen om de alcoholleeftijd te handhaven?

Vraag 11

Wat vindt u ervan dat de handhaving van de alcoholleeftijd blijft steken rond de 50%?

Vraag 12

Wat vindt u van de conclusies over alcoholgebruik onder jongeren uit het rapport HBSC 2013? Welke conclusies trekt u daaruit over de noodzaak van handhaving van de alcoholleeftijd?

Vraag 13

Kunt u deze vragen beantwoorden voor het Algemeen overleg Alcoholbeleid op 9 oktober a.s.?

1) Uitzending Argos, 6 september 2014, radio 1. Zie ook: http://www.radio1.nl/item/214027-Een%20wet%20van%20Nix?%20Leeftijdscontrole%20alcoholverkoop%20onder%20de%20maat.html

2) http://www.trimbos.nl/wewinkel/productoverzicht-webwinkel/psychische-gezondheid/af/af1327-hbsc-2013

Voor meer informatie: www.tweedekamer.nl.

 

« Terug

Archief > 2014 > september