Schriftelijke vragen Joël Voordewind, Pieter Omtzigt en Martijd van Helvert (beiden CDA) over de sluiting van Aramese scholen door de Koerdische YPG in Noordoost-Syrië

donderdag 06 september 2018

Schriftelijke vragen Joël Voordewind, Pieter Omtzigt en Martijd van Helvert (beiden CDA) aan de Minister van Buitenlandse Zaken

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het bericht dat de Koerdische militie YPG de afgelopen weken meerdere christelijke (Aramese, Armeense, Katholieke) scholen in Noord-Syrië gesloten heeft en dat christelijke leiders die in de Noordoost-Syrië wonen, hiertegen samen een fel protest hebben doen uitgaan? 1)

Vraag 2
Hoe beoordeelt u het feit dat scholen van minderheden nu gesloten worden in Noordoost-Syrië en dat dit leidt tot felle demonstraties, waarbij in de lucht geschoten is, in Noordoost-Syrië?

Vraag 3
Welke contacten onderhoudt de Nederlandse regering met de YPG in Noordoost-Syrië op dit moment?

Vraag 4
Bent u bereid er in uw contacten op aan te dringen dat de YPG niet overgaat tot onteigening, scholen (her)opent en oog heeft voor culturele en religieuze vrijheid?

Vraag 5
Ziet u het gevaar dat in de oorlog in Syrië, die ten einde lijkt te lopen, aan het eind – vlak voor een wapenstilstand – nog een keer massaal etnische zuiveringen zullen plaatsvinden?

Vraag 6
Welke inspanningen ondersteunt Nederland (bijvoorbeeld in de VN Veiligheidsraad) op dit moment voor een wapenstilstand in Syrië?

1) Leaders and priests of Christian churches in Syria’s Hasakah issued a statement today on the attacks of YPG/PYD on schools, churches and confiscating properties of Christians in Qamishli: https://syria.liveuamap.com/en/2018/18-august-leaders-and-priests-of-christian-churches-in-syrias en https://kerkinnood.nl/actueel/aartsbisschop-boos-koerden-sluiten-christelijke-scholen

Meer informatie

« Terug