Schriftelijke vragen B'Tselem onderzoek

maandag 18 februari 2019

Schriftelijke vragen van de leden Voordewind (ChristenUnie), De Roon (PVV) en Van der Staaij (SGP) aan de minister van buitenlandse zaken naar aanleiding van het bericht op de website van de Jerusalem Post waarin staat dat Nederland een kritisch onderzoek naar het Israëlische hooggerechtshof heeft gefinancierd[1]  

  1. Wat was de doelstelling van de Nederlandse subsidie voor het onderzoek van B’Tselem naar het Israëlische Hooggerechtshof? Klopt het dat die subsidie 176.000 euro betrof? Klopt het dat het onderzoek daarmee 4100 euro per pagina heeft gekost? Kan de minister specificeren waar het geld allemaal voor nodig was?
  2. Klopt het dat de Nederlandse regering betrokken is geweest bij het formuleren van de doelstelling van het onderzoek?
  3. Onderschrijft de minister de doelstelling van het rapport die erop gericht is ‘to “erode the status quo by challenging the principal mechanisms that maintain the occupation, and by calling for international action to end the occupation”?
  4. Is het kabinetsbeleid om ‘het beeld uit te hollen “that Israel seeks to promote of a clean and lawful occupation”’, zoals in het artikel staat?
  5. Is de minister het met ons eens dat  het merkwaardig is om een onderzoek te financieren dat bij voorbaat kritisch staat ten opzichte van een bevriende overheid?
  6. Hoe zou de minister het waarderen als een bevriend land een kritisch onderzoek naar het Nederlandse beleid of naar de Nederlandse rechterlijke macht financiert? Zijn daar voorbeelden van bekend?

« Terug