Schriftelijke vragen van Joël Voordewind, De Roon (PVV) en Van der Staaij (SGP) over het bericht op de website van de Jerusalem Post waarin staat dat Nederland een kritisch onderzoek naar het Israëlische hooggerechtshof heeft gefinancierd

maandag 18 februari 2019

Schriftelijke vragen van Joël Voordewind, De Roon (PVV) en Van der Staaij (SGP) aan de minister van Buitenlandse Zaken

Kamerstuknr. 2019Z03125 

Vraag 1

Wat was de doelstelling van de Nederlandse subsidie voor het onderzoek van B’Tselem naar het Israëlische Hooggerechtshof? 1) Klopt het dat die subsidie 176.000 euro betrof? Klopt het dat het onderzoek daarmee 4.100 euro per pagina heeft gekost? Kan de minister specificeren waar het geld allemaal voor nodig was?

Vraag 2

Klopt het dat de Nederlandse regering betrokken is geweest bij het formuleren van de doelstelling van het onderzoek?

Vraag 3

Onderschrijft u de doelstelling van het rapport die erop gericht is ‘to “erode the status quo by challenging the principal mechanisms that maintain the occupation, and by calling for international action to end the occupation”?

Vraag 4

Is het kabinetsbeleid om ‘het beeld uit te hollen “that Israel seeks to promote of a clean and lawful occupation”’, zoals in het artikel staat?

Vraag 5

Deelt u de mening dat  het merkwaardig is om een onderzoek te financieren dat bij voorbaat kritisch staat ten opzichte van een bevriende overheid?

Vraag 6

Hoe zou u het waarderen als een bevriend land een kritisch onderzoek naar het Nederlandse beleid of naar de Nederlandse rechterlijke macht financiert? Zijn daar voorbeelden van bekend?

1) https://www.google.nl/amp/s/m.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Dutch-government-financed-BTselem-report-attacking-Supreme-Court-report-580304/amp

N.B.: Aanvullend op eerdere vragen over dit onderwerp van de leden Van Weerdenburg, De Roon en Markuszower (allen PVV) aan de ministers voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, van Buitenlandse Zaken en van Justitie en Veiligheid (ingezonden 15 februari 2019) 2019Z03021

Meer informatie

 

« Terug