Schriftelijke vragen Joël Voordewind en Pieter Omtzigt (CDA) over de dood van een Nederlandse activist in Oost-Timor

18-08-2015 00:00

Schriftelijke vragen van ChristenUnie Tweede Kamerlid Joël Voordewind als lid van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken en het Tweede Kamerlid Omtzigt (CDA) aan de minister van Buitenlandse Zaken

Onderwerp:   De dood van een Nederlandse activist in Oost-Timor

Kamerstuk:    2015Z14746

Datum:           18 augustus 2015

Vraag 1

Heeft u kennis genomen van het artikel «Killing o Mauk Moruk a state sanctioned killing» van de Australische journalist Ted McDonnell? 1) Heeft u tevens kennis genomen van de verklaring van de overheid van Oost-Timor? 2)

Vraag 2

Klopt het dat Paulino Gama, een Nederlands staatsburger, op 8 augustus jl. is omgekomen?

Vraag 3

Wat is uw reactie op de strekking van het artikel? Deelt u de mening dat de mogelijke betrokkenheid van de overheid van Oost-Timor onderzocht moet worden? Op welke wijze heeft u reeds uw zorgen over deze zaak overgebracht aan uw ambtsgenoot?

Vraag 4

Bent u bereid aan te dringen op een internationaal onderzoek en een onafhankelijke autopsie naar de omstandigheden rondom zijn overlijden? Heeft u vertrouwen in de onafhankelijkheid van het lokale rechtssysteem? Bent u bereid om aan te dringen op een Nederlandse bijdrage aan het justitieel onderzoek?

Vraag 5

Staat de Nederlandse ambassade in Indonesië in contact met de directe nabestaanden? Op welke wijze worden zij bijgestaan?

1) http://www.tedmcdonnell.com/blog/2015/8/timor-leste-a-lawless-state-in-need-of-investigation

2) http://timor-leste.gov.tl/?p=13009&lang=en   

Voor meer informatie: www.tweedekamer.nl.

« Terug