6 maart - week 10 - 2009

vrijdag 06 maart 2009 10:49

Vorige week zijn de grotere wielerwedstrijden weer begonnen. Onder andere de Omloop Het Nieuwsblad. Nu ben ik vooral een liefhebber van voetbal en atletiek, maar een goede wielerwedstrijd is ook niet weg. Ik heb de finale van de Omloop Het Nieuwsblad gezien. Dat was fascinerend. Het spel gaat op de wagen, zeggen ze dan in wielertermen. De eindstreep komt in zicht. Iedereen wordt dan wat nerveus. De spanning loopt op. En dan komt het aan op een goed koersinzicht. Tijdens de Omloop Het Nieuwsblad domineerde de Raborenners de koers, maar de Noor Thor Hushovd (niet van Rabo) won uiteindelijk de wedstrijd. Wat ging er mis? Politiek gezien is het spel ook op de wagen gegaan. Gisteren zijn namelijk de onderhandelingen officieel begonnen. Er moeten coalitieafspraken gemaakt worden over de aanpak van de kredietcrisis. Je merkt dat de spanningen oplopen. Begrijpelijk. Het gaat om ingrijpende beslissingen. Nu heb ik geen moeite met oplopende spanningen. Als uiteindelijk maar de maatregelen genomen worden die burgers en bedrijven van hun overheid mogen verwachten in tijden van crisis.

Juist in deze tijd komt het aan op het nemen van verantwoordelijkheid. Regeren in tijden van voorspoed is niet zo moeilijk. Dat de coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie het waard is om regeringsverantwoordelijkheid te dragen, moet vooral nu blijken. Als ChristenUnie zijn we ons daar zeer van bewust.

Er wordt gekoerst op vrijdag 13 maart. Dat is geen absolute must. Maar onnodig tijdverliezen is ook geen optie. De inzet van de ChristenUnie is om snel en doelgericht afspraken te maken met CDA en PvdA. We hebben de bereidheid uitgesproken om - als dat nodig is - over onze eigen schaduw heen te springen. De tijd zal leren waar we uiteindelijk bij zullen uitkomen. Mijn agenda staat de komende tijd in ieder geval vol met afspraken. Ook zaterdag zullen we vergaderen. Voor mij reden om deze weekweblog alvast op vrijdag te schrijven.

Mijn hele agenda wordt gedomineerd door de kredietcrisis. Eigenlijk al maandenlang. Deze week tussendoor nog wel een aantal andere gesprekken gevoerd. Ondermeer met Henk van Rhee (de oud-directeur van de ChristenUnie, nu directeur van de Stichting Tot Heil des Volks) en Jurjen ten Brinke (betrokken bij Hoop van Noord in  Amsterdam Noord). Met beide mannen voel ik me ook geestelijk verbonden. Fijn om met ze te spreken. Er is meer in de wereld dan alleen de kredietcrisis.

Deze week veel media-optredens gehad. Uiteraard rond de kredietcrisis. Maar ook een radio-interview over mijn weblog. Ik ben de eerste politicus geweest die met een weblog is begonnen. Nu zijn mijn pretenties met mijn weblog nooit groot geweest. Ik ben ooit begonnen nadat ik daar met studenten een afspraak over had gemaakt. Zij vonden het interessant om van mij te horen wat ik eigenlijk allemaal deed als Kamerlid. Als historicus (met een voorliefde voor oral history) vond/vind ik het zelf wel leuk één en ander vast te leggen. Zo is het begonnen. En als je begint moet je het ook volhouden. je doet het of je doet het niet. Regelmaat is daarom belangrijk. Het lukt me nog steeds.

Deze week had ik ook een optreden in een uitzending van Netwerk. Als woordvoerder LNV was ik in 2003 betrokken bij een ruilverkavelingszaak. Het ging om een boer (later bekend geworden van Boer zoekt Vrouw) die vervuilde grond dreigde te krijgen. Wij konden als politiek daar toen niet veel aan doen. De rechter wees uiteindelijk de grond toe. Nu dook dezelfde zaak weer op. De boer zou grond hebben gerkegen waar asbest inzat. Ik kreeg inzage in rapporten waaruit dat bleek. Rapporten die in die tijd achtergehouden zouden zijn. Ik heb minister Verburgh gevraagd een onafhankelijk onderzoek in te stellen. Dat gaat - zo heb ik begrepen - ook gebeuren. Fijn dat minister Verburgh zo snel reageert. Ik hoop dat alles goed uitgezocht gaat worden en dat er recht gedaan wordt.

Tot slot: het zijn drukke tijden. Dat legt ook een grote druk op mijn sociale leven. Deze week merk ik dat heel direct. Mijn lieve moeder is namelijk tachtig jaar geworden. Laat ze nu zaterdagmiddag dit willen vieren met kinderen en kleinkinderen. En laat ik dan net weer coalitieonderhandelingen hebben. Tja. Ze begrijpt het gelukkig. En ik heb haar beloofd zo snel als mogelijk me bij het feest te voegen. Wie weet schiet het allemaal een beetje op. Dat zou om meerdere redenen niet verkeerd zijn.

 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '6 maart - week 10 - 2009'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > maart