Duurzame energie: geen woorden maar daden

peter van dalen eurofractiedinsdag 31 maart 2009 11:22

Afgelopen vrijdag kwam een rapport uit van PricewaterhouseCoopers. Conclusie: Nederland loopt achter met het overschakelen naar duurzame energie. Nederland zit op amper 3% en behoort daarmee tot de achterhoede van alle Europese landen.
En ook: Europa schakelt nog niet goed genoeg over naar duurzame energie, vanwege de crisis.

Dat is balen! Zo halen Nederland en de Europese Unie niet de doelstelling die we met elkaar hebben afgesproken. Namelijk dat we in het jaar 2020 20% van onze energie moeten halen uit duurzame energie zoals wind- of zonne-energie en biomassa. Ook de grote oliemaatschappijen als Shell en BP werken hier minder hard aan mee: Shell schrapte een programma voor duurzame energie om in 5 jaar 1,7 miljard Euro uit te geven (is overigens maar een paar promille van de jaaromzet van Shell!). BP gaat voorlopig nog wel door met 1,8 miljard over 3 jaar (is ook maar een habbekrats van de jaaromzet).

Dit gaat niet goed. Terwijl we weten dat landen als Rusland en Iran op energiegebied steeds machtiger worden. En we weten dat olie en gas opraken. Dat moment moeten we uiteraard voor zijn. Het gaat om het voortbestaan van ons allemaal, en van onze kinderen.

Dus moeten we nù in Europa geld en denkkracht bundelen om over 10 of 20 jaar niet in de problemen te raken. Onze inzet is: meer duurzame energie waarbij vooral zonne-energie nog enorm onderschat wordt ! En ook: veel meer energie besparen. Geen woorden maar Europese daden. Dààr zet ik me voor in bij de komende verkiezingen.

Labels
Crisis
Peter van Dalen

« Terug

Reacties op 'Duurzame energie: geen woorden maar daden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2009 > maart