Kamer zet streep door spoorboog Bathmen

carla-dik-faberAPR_240504-03-2014 15:58 04-03-2014 15:58

Er mag geen spoorboog komen bij Bathmen (gemeente Deventer). Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft hierover dinsdag een motie aangenomen van de ChristenUnie. De motie werd mede ondertekend door D66 en SGP. Kamerlid Carla Dik-Faber: ,,Ik ben heel blij dat dit plan nu eindelijk van tafel is. Staatssecretaris Mansveld moet werken aan een beter plan dat wel draagvlak heeft in de regio.”

De ChristenUnie verzet zich al jaren tegen de spoorbogen. ,,Er is nu eindelijk een meerderheid in de Kamer. In november 2010 diende de ChristenUnie al een motie in om de spoorboog van tafel te halen. Die werd toen nog door een meerderheid van de Tweede Kamer weggestemd. Na meer dan 3 jaar is er nu eindelijk succes”, aldus Dik-Faber. 

Slecht plan

Het plan met een spoorboog is niet alleen slecht voor Bathmen, dat totaal ingesloten dreigt te worden door spoor- en snelwegen. Het is volgens Dik-Faber slecht voor de hele regio. ,,Met de spoorboog bij Bathmen zouden de goederentreinen door plaatsen als Almelo, Borne, Wierden, Rijssen en Holten rijden. De leefbaarheid in die dorpen en steden gaat op die manier fors achteruit. De ChristenUnie wil dit voorkomen en heeft hiervoor nu gelukkig de handen op elkaar gekregen.” 

Nieuwe spoorlijn

Het kabinet stuurt aan op de route langs Bathmen, omdat dit de goedkoopste variant is. ,,Goedkoop is in dit geval duurkoop. Overal in Oost-Nederland zou de overlast toenemen en zou er geen enkele ruimte meer zijn voor groei van het aantal reizigerstreinen. Wat betreft de ChristenUnie gaat er nu serieus gekeken worden naar een nieuwe spoorlijn tussen Zevenaar en Oldenzaal: de noordtak voor de Betuweroute. Het Havenbedrijf Rotterdam heeft interesse en doet samen met de provincies Overijssel en Gelderland onderzoek.”

Labels
Carla Dik
Tweede Kamer
Verkeer & Vervoer

« Terug

Reacties op 'Kamer zet streep door spoorboog Bathmen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2014 > maart

Geen berichten gevonden