Schriftelijke vragen Joël Voordewind en Pieter Omtzigt (CDA) over de dood van een Nederlandse activist in Oost-Timor

dinsdag 18 augustus 2015

Schriftelijke vragen van ChristenUnie Tweede Kamerlid Joël Voordewind als lid van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken en het Tweede Kamerlid Omtzigt (CDA) aan de minister van Buitenlandse Zaken

Onderwerp:   De dood van een Nederlandse activist in Oost-Timor

Kamerstuk:    2015Z14746

Datum:           18 augustus 2015

Vraag 1

Heeft u kennis genomen van het artikel «Killing o Mauk Moruk a state sanctioned killing» van de Australische journalist Ted McDonnell? 1) Heeft u tevens kennis genomen van de verklaring van de overheid van Oost-Timor? 2)

Vraag 2

Klopt het dat Paulino Gama, een Nederlands staatsburger, op 8 augustus jl. is omgekomen?

Vraag 3

Wat is uw reactie op de strekking van het artikel? Deelt u de mening dat de mogelijke betrokkenheid van de overheid van Oost-Timor onderzocht moet worden? Op welke wijze heeft u reeds uw zorgen over deze zaak overgebracht aan uw ambtsgenoot?

Vraag 4

Bent u bereid aan te dringen op een internationaal onderzoek en een onafhankelijke autopsie naar de omstandigheden rondom zijn overlijden? Heeft u vertrouwen in de onafhankelijkheid van het lokale rechtssysteem? Bent u bereid om aan te dringen op een Nederlandse bijdrage aan het justitieel onderzoek?

Vraag 5

Staat de Nederlandse ambassade in Indonesië in contact met de directe nabestaanden? Op welke wijze worden zij bijgestaan?

1) http://www.tedmcdonnell.com/blog/2015/8/timor-leste-a-lawless-state-in-need-of-investigation

2) http://timor-leste.gov.tl/?p=13009&lang=en   

Voor meer informatie: www.tweedekamer.nl.

« Terug