ChristenUnie wil subsidie godsdienstonderwijs behouden

20130314 foto2 school ravenswouddonderdag 30 mei 2013 12:16

De ChristenUnie is tegen het kabinetsplan om de subsidie van godsdienstonderwijs of levensbeschouwelijk vormingsonderwijs in te trekken. Tienduizenden kinderen wordt straks de mogelijkheid onthouden om godsdienstonderwijs te volgen op openbare scholen. Veel ouders wordt de vrijheid ontnomen om hiervoor te kiezen. Kamerlid Voordewind: ,,Juist nu kleine scholen met sluiting bedreigd worden en de christelijke scholen dreigen om te vallen in de krimpgebieden, blijven alleen de openbare scholen als laatste school over. Dan is godsdienstonderwijs op deze scholen nog het laatste waar ouders aanspraak op kunnen maken.”

In artikel 50 en 51 van de Wet Primair Onderwijs staat dat ouders recht hebben op ‘godsdienstonderwijs of levensbeschouwelijk vormingsonderwijs’. ,,Dat recht komt zwaar onder druk te staan, omdat openbare scholen vaak niet zelfstandig levensbeschouwelijk onderwijs geven”,  zegt Voordewind. ,,Afgelopen zaterdag benadrukte Bussemaker nog het belang van zingeving en levensbeschouwing in het onderwijs. Nu veegt ze in één klap alle opgebouwde kennis en mankracht weg."

Krimpgebieden

Daar komt bij dat de kleine scholen in het basisonderwijs onder druk staan. Staatssecretaris Dekker heeft al laten weten dat hij geen rekening houdt met kleine richtingen bij de maatregelen om krimp in het basisonderwijs op te vangen. De ChristenUnie heeft hier grote zorgen over. Voordewind: ,,Hoe zit het bijvoorbeeld met de laatste gereformeerde of evangelische basisschool in de regio? Juist als de kleine christelijke basisscholen gaan omvallen in de krimpgebieden en vooral de openbare scholen als laatste school overblijven, is godsdienstonderwijs op deze scholen nog het laatste waar ouders aanspraak op kunnen maken. Als naast het christelijk onderwijs ook het uurtje godsdienstonderwijs op openbare scholen verdwijnt, blijft er voor veel ouders helemaal geen keuze voor levensbeschouwelijk onderwijs meer mogelijk.”

Labels
Crisis
Joël Voordewind
Onderwijs
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil subsidie godsdienstonderwijs behouden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2013 > mei

Geen berichten gevonden