ChristenUnie: banken weer in dienst van de samenleving

cr_geld_eurobriefjesvrijdag 28 juni 2013 12:47

De ChristenUnie is blij met het rapport van de Commissie Structuur Nederlandse Banken, dat de dienstbaarheid van de bankensector centraal stelt. De ChristenUnie ondersteunt de aanbeveling dat mensen meer eigen vermogen moeten inbrengen als ze een woning willen kopen, maar maakt wel een kanttekening. Tweede Kamerlid Carola Schouten: “Dit kan niet op korte termijn omdat de woningmarkt dan helemaal vast komt te zitten. Veel starters hebben op dit moment niet de mogelijkheid om een woning te kopen met eigen geld.”

Mocht deze maatregel worden ingevoerd, dan wil de ChristenUnie dat kopers de mogelijkheid krijgen om hun pensioenpremies in te zetten voor het aflossen van eigenwoningschuld. Schouten: “De ChristenUnie heeft al eerder aangegeven dat mensen meer ruimte zouden moeten krijgen om pensioenpremies in te zetten voor de aflossing van hun hypotheek. Het kabinet moet snel aan de slag met deze aanbeveling van de Commissie Wijffels.”

Belang klant voorop

Banken moeten volgens de ChristenUnie nadrukkelijker het belang van de klant centraal stellen en zich richten op de belangrijke nutsfunctie die zij vervullen. Schouten: “Daarom steunt de ChristenUnie de aanbeveling om de meest risicovolle en de speculatieve activiteiten meer te scheiden van de nutsfunctie van de bank.”

De ChristenUnie vindt het belangrijk dat banken op termijn gaan voldoen aan striktere kapitaalseisen, de zogeheten Basel III-criteria, maar Schouten waarschuwt dat dit wel op een weloverwogen manier moet gebeuren. “We moeten voorkomen dat de kredietverlening aan bedrijven hierdoor nog verder onder druk komt te staan.”   

 

Labels
Carola Schouten
Crisis
Tweede Kamer

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie: banken weer in dienst van de samenleving'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2013 > juni

Geen berichten gevonden