week 25 - 2006

maandag 26 juni 2006 09:24

Opvallend de doorbraak bij de SGP. Voor het eerst in de geschiedenis van deze partij mogen vrouwen nu lid worden. Een positie als raadslid e.d. zit er nog niet in, maar wie weet over een aantal jaren. D66 koos voor Pechtold. Dat is slikken voor Lousewies. Al is Pechtold niet te benijden. Ik zie het beeld rond D66 namelijk nog niet zomaar kantelen.
D66 nam deze week overigens vrij makkelijk genoegen met de toezegging van minister Verdonk dat ze nu echt eind september de asieldossiers zal hebben afgehandeld. Deze afspraak was weer eens in een ouderwets torentjesoverleg afgesproken. Zo kennen we D66 weer.

 

In verband met een computerstoring kon ik zaterdag mijn weblog niet op de site zetten. Jammer. Maar nu is alles weer verholpen.

Ik heb een afwisselende week achter me liggen. Maandag de hele dag in den Haag geweest voor een debat met staatssecretaris Schultz over het project Ruimte voor de Rivier. Ik zeg het niet vaak over VVD-bewindspersonen, maar deze staatssecretaris heeft haar zaakjes goed voor elkaar. Hoewel er nog een aantal twijfelpunten waren, kon ik aan het eind van het debat haar meedelen dat ik mijn fractie zou adviseren achter haar voorstellen te gaan staan. Dat vond ook het overgrote deel van de Kamer. Alleen het CDA lag op een niet al te handige manier dwars. Woordvoerder van Lith diende in zijn eerste termijn (hij was ook nog eens de eerste spreker) direct vijf moties in. Zoals het er nu naar uitziet zullen deze moties de eindstreep niet halen. D66 ontbrak als enige fractie bij dit debat. Zeker andere dingen te doen.

Dinsdag weer naar den Haag. We krijgen er niet genoeg van. ’s Morgens eerst fractievergadering. Daarna vragenuurtje (geen bijzonderheden) en stemmingen. Bij de stemmingen wordt één van mijn bij het debat over het wetsvoorstel medezeggenschap onderwijs ingediende amendementen aangenomen. Ook nog eens de belangrijkste. Twee andere sneuvelen in het geweld. We stemmen wel voor het wetsvoorstel. Dat geldt niet voor het wetsvoorstel over de leerrechten voor het hoger onderwijs.  D.m.v. een stemverklaring geef ik aan dat we van dit wetsvoorstel weinig verwachten. Zowel studenten als instellingen zullen er last van krijgen. De kwaliteit van het hoger onderwijs zie ik er ook niet mee vooruitgaan.

Woensdag ga ik niet naar den Haag. Dat is uitzonderlijk. Ik ben uitgenodigd voor een symposium over inclusief onderwijs in mijn woonplaats Zwolle. Het symposium is georganiseerd vanwege het afscheid van Gerben van Riel als bestuurslid van Philadelfia Support. Het wordt een prima middag met als afsluiting een koninklijke onderscheiding voor van Riel. ’s Avonds kan ik thuis Nederland-Argentinië zien. Een bloedeloze nul-nul. Eigenlijk zonde van mijn tijd.

Donderdag een debat met minister van der Hoeven en staatssecretaris Rutte (zijn laatste debat als staatssecretaris) over voortijdig schooluitval. Ik ben zowel voorzitter van de vergadering als woordvoerder. Een wat lastige combinatie, maar het gaat gelukkig goed. Schooluitval is een groot probleem. Het kabinet erkend dat, maar het schiet allemaal nog niet zo op. Vandaag ook twee interviews i.v.m. het naar buiten komen van een zogenaamd position paper van MTV.

Donderdagavond nog een debatje met staatssecretaris van der Laan over de financiële situatie van de publieke omroep. De financiële situatie was al slecht (o.a. vanwege bezuinigingen en het niet compenseren van gederfde reclame-inkomsten), maar wordt nu vergroot door een terugvordering van 80 miljoen euro door de EC. We schieten weinig op met dit debat. Het wachten is op D66 en CDA die de VVD moeten trotseren en bij de behandeling van de Voorjaarsnota (volgende week) met financiële voorstellen  moeten komen. Ik ben benieuwd.

Vrijdag ben ik met de collega’s van Hijum en Hofstra te gast bij gedeputeerde Mulder van Friesland. We varen met het Statenjacht over de Friese meren. Zo kan werken erg leuk zijn! Aan het eind van de dag nog naar een vergadering van de Raad van Toezicht van de Zorgcombinatie Zwolle e.o. Ik ben te laat, maar wel getuige van het zetten van de handtekeningen voor de fusie met de Molenhof. Een mooi moment.

Wat viel me deze week nog meer op? Onder andere de aanval van Maxime Verhagen op voorzitter Weisglas. Laatstgenoemde had in het NRC zijn bezwaren uiteengezet tegen het niet onder embargo verstrekken van de begrotingsstukken. Helemaal fout, vond Maxime. Hij stapte het spreekgestoelte in de Tweede Kamer op. De Kamer had toch in meerderheid (lees: coalitiepartijen, minus Weisglas) voor afschaffing van de embargoregeling gestemd. Poe, poe. Waar een fractievoorzitter van de grootste fractie in de Kamer zich zoal druk om maakt. Laat hij zich eens druk gaan maken om de toekomst van de AOW!

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 25 - 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.