Geen rustig begin zomerreces

donderdag 06 juli 2006 23:41

Na de bizarre week van het tweede debat over het paspoort van Ayaan Hirsi Ali en – na een wel heel kort nachtje – het curieuze debat waarin Lousewies van der Laan uit partijpolitieke overwegingen het kabinet ten val bracht, kan ik een rustig begin van het zomerreces natuurlijk wel vergeten.

De vrijdag besteed ik – uiteraard in nauw overleg met Arie en Tineke – aan het schrijven van ons advies aan de Koningin, dat ik zaterdagochtend mag uitbrengen. Onderweg naar Paleis Noordeinde vertel ik in het radioprogramma ‘Cappuccino’ van Sjors Fröhlich hoe dat zo ongeveer gaat, een kopje koffie drinken bij de Koningin. Het gesprek zelf is – zoals altijd – zeer inhoudsvol en duurt langer dan voorzien. Na afloop sta ik de pers te woord en stel ik samen met onze persvoorlichter Joël Voordewind een persbericht op. Strekking: ‘dit tussenkabinet is geen gewóón kabinet’.

’s Middags en ’s avonds maak ik ruimte voor feestjes in de familie- en vriendenkring. Ruud Lubbers wordt benoemd tot informateur.
Zondag is als altijd een heerlijke rustdag.

’s Maandags bijtijds naar Den Haag om allerlei bureauwerk te doen en het gesprek met de informateur voor te bereiden. Dat gesprek loopt ook al fors uit: in plaats van een half uur spreken we een dik uur met elkaar. Lubbers heeft veel te vragen en ik ben in mijn antwoorden niet onduidelijk over wat een interimkabinet wel en wat het niet zou moeten doen. De verkiezingsdatum van 22 november lijkt tamelijk zeker.

Dinsdag, woensdag en donderdag besteed ik vooral aan het voorbereiden van onze vakantie. We zijn van plan om a.s. vrijdagnacht af te reizen, maar of dat kan doorgaan is zeer onzeker. De kans is in elk geval groot dat ik terug zal moeten komen voor het debat over de regeringsverklaring. Dat is voor het gezin moeilijk te verteren, maar het is niet anders. Tussen het inpakken door ben ik voortdurend in touw met telefoon en e-mail. De ontwikkelingen in Den Haag laten me niet los en bovendien moet er in de partij heel veel op de rails worden gezet voor de komende campagne.

In de loop van woensdag begint het erop te lijken dat Balkenende 3 toch nog snel rond kan zijn en dat vrijdag al het debat over de regeringsverklaring kan worden gehouden. In elk geval heeft Lubbers zijn werk voortvarend afgerond en dit perspectief in zijn persconferentie van die middag geschetst. Zijn advies sluit nauw aan bij het advies dat wij hebben uitgebracht aan de Koningin. Tot mijn tevredenheid benadrukt hij in zo ongeveer elke zin dat het nieuwe kabinet terughoudend zal moeten zijn.
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Geen rustig begin zomerreces'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.