Verrassend snel debat

vrijdag 07 juli 2006 23:55

In plaats van de laatste koffers pak ik de eerste trein naar Den Haag. We hebben fractievergadering over het debat van vanmiddag en natuurlijk met name onze inbreng daarbij. Cruciaal zal voor ons zijn of dit tussenkabinet de komende maanden écht terughoudendheid zal betrachten.

Om twee uur legt premier Balkenende een korte regeringsverklaring af. Hij klinkt redelijk terughoudend, maar het zal aankomen op de invulling. Daarover zullen wij hem nader bevragen! Dat vertel ik ook aan Ferry Mingelen, live in ‘NOVA/Den Haag Vandaag’.

Na een schorsing van een uur volgt het debat. Ik krijg een flink aantal interrupties, wat mij gelegenheid geeft om onze visie stevig neer te zetten. Verrassend genoeg voert het vanmiddag beëdigde Kamerlid Gonny van Oudenallen (opvolgster van LPF-Kamerlid Margo Kraneveldt, die is overgestapt naar de PvdA) ook het woord. Het is kenmerkend voor de LPF dat zij geen lid van die fractie mag worden, maar als ‘groep-Van Oudenallen’ door het parlementaire leven mag gaan. Ach, dat duurt maar een paar maanden…

De minister-president is erg kort in zijn antwoord en dat komt vooral doordat hij weinig vragen heeft gekregen! Mijn vragen beantwoordt hij serieus en zorgvuldig, waarmee hij ons voldoende vertrouwen geeft dat het kabinet inderdaad ‘terughoudend en prudent’ zal opereren. Er is geen behoefte aan een tweede termijn en zo komt er toch nog verrassend snel een eind aan dit debat.
Lousewies van der Laan ziet er wijselijk van af om haar dreigement om een motie van wantrouwen tegen het hele kabinet in te dienen, uit te voeren. Er is volgens mij geen fractie die erover piekert om zo’n motie te steunen. Op een interruptie van haar maak ik wel duidelijk dat de terugkeer van minister Verdonk in dit kabinet en dús de voortzetting van haar asielbeleid ons zwaar op de maag ligt. Aan deze keuze van premier Balkenende kunnen wij – jammer genoeg – niets veranderen, maar begrijpen doen we het niet.

Waarom blijft het CDA zich op het terrein van het asielbeleid (en trouwens ook het sociaal beleid) toch uitleveren aan de VVD? Enfin, daar moeten de kiezers op 22 november hun oordeel maar over geven…

Na nog een aantal laatste stemmingen wordt de vergadering om even na tien uur gesloten. Nu zo snel mogelijk naar huis en morgen op vakantie!
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Verrassend snel debat'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.