week 27 - 2006

zaterdag 08 juli 2006 20:18

De toegift op het parlementaire jaar 2005-2006 zit er inmiddels op. Het resulteerde in het kabinet Balkenende III. De omloopsnelheid van de kabinetten Balkenende zijn bijna niet te volgen. Van dit kabinet weten we dat het in ieder geval tot 22 november 2006 zal mogen blijven zitten. Als het tenminste de benodigde terughoudendheid voor een minderheidskabinet in acht neemt. De komende maanden zal duidelijk moeten maken wat de precieze invulling van het begrip terughoudendheid zal zijn.

Ik had me de eerste week van het reces anders voorgesteld. Nog wel wat afspraken, maar vooral tijd voor opruimen en de ongeschreven klussenlijst thuis. De agenda komt er nu wat anders uit te zien. Drie dagen van de week ben ik in ieder geval nog in den Haag geweest. Om te beginnen maandag. We overleggen over onze inbreng bij informateur Lubbers. Daar komen we wel goed uit. Wat ons betreft is er geen sprake van gedoogsteun o.i.d. Ieder kabinet wordt door ons op zijn daden beoordeeld. En van dit kabinet vragen we terughoudendheid tot eind november 2006. André spreekt meer dan een half uur met de informateur. Maandagavond heb ik een spreekbeurt voor kiesvereniging Nieuwkoop. Laat thuis.

 

Dinsdag werk ik wat thuis. De eerste klus van de klussenlijst wordt ingevuld. Via de media verneem ik dat mijn collega Margo Kraneveldt uit de LPF is gestapt en (weer) lid geworden is van de PvdA. Dat is een bijzondere daad. Niet in de laatste plaats vanwege het feit dat Margo de zaterdag ervoor getrouwd is. Ik kan me andere zaken voorstellen waar je je eerste huwelijksdagen mee invult. Ik ken Margo overigens als een uitstekend kamerlid. Ze heeft haar werk altijd goed voor elkaar en is er bijna altijd. In dat opzicht is haar vertrek een verlies. Ik heb de eerstvolgende op de LPF-lijst wel eens meegemaakt tijdens een forumdebat. De LPF heeft er volgens mij nu een opvolgingsprobleem bij. Dat zal later in de week ook goed duidelijk worden.

 

Woensdag kan ik wel thuis werken. Donderdag ga ik naar Hilversum voor een gesprek met Henk Hagoort, sinds kort de enige directeur van de EO. We spreken onder andere over de ‘nieuwe’ mediawet, waarvan we beide hopen dat die nu van tafel is. Na het gesprek met Henk snel door naar den Haag voor een ingelaste presidiumvergadering. We bespreken de ontstane situatie en maken afspraken voor de vergadering van vrijdag.

 

Jawel, een vergadering op vrijdag. Dat komt zelden voor. Informateur Lubbers heeft in een snel tempo (‘het waren drie fantastische dagen’) zijn klus geklaard. Balkenende wordt gevraagd de formatie ter hand te nemen. Voor de derde keer aanvaard hij deze taak. Het is bijna routine voor hem. De omloopsnelheid van zijn kabinetten ligt dan ook wel heel erg hoog. In de personele sfeer verandert er wel iets. De staatssecretarissen Wijn en Nicolai (keurig verdeeld over de partijen) worden minister en Bruno Bruins heeft uiteindelijk toch de weg naar landelijke politiek gevonden. Hij wordt staatssecretaris van hoger onderwijs. De derde in drie jaar. Over hoge omloopsnelheden gesproken!

 

Vrijdag vergadert de Kamer met het nieuwe kabinet. Een weinigzeggend debat waar in ieder geval duidelijk wordt dat de minister-president begrijpt dat hij niet kan doen alsof er niets gebeurt is. D66 is de risée van de Kamer. Ongelofelijk wat een zooitje deze partij onder leiding van Lousewies van der Laan (of is het toch Alexander Pechtold) ervan weet te maken. Er is echt geen touw meer aan vast te knopen. Schandalig is overigens het gerucht dat Lousewies van der Laan over de ChristenUnie onder de pers verspreid. Wij zouden voor 10 miljoen euro voor de visserij gedoogsteun aan het kabinet hebben toegezegd. Nu heeft de visserij zeker steun nodig, maar dit is toch wel echt de limit. Alsof steun van onze kant te koop zou zijn. Later op de avond neemt Lousewies bij Nova deze beschuldiging weer terug.

 

Het reces is nu echt begonnen. Ik zal zelf nog twee weken blijven werken en dan ook tijd nemen voor de broodnodige ontspanning. Dat hebben we ook hard nodig. Er wacht namelijk een hete herfst. Ik wens alle lezers van mijn weblog ook een goede vakantie toe. Mogelijk meld ik me volgende week nog. Anders na mijn vakantie. Het ga u allen goed.  

 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op 'week 27 - 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.