9 december - week 49 - 2006

zaterdag 09 december 2006 14:56

Gerdi Verbeet (PvdA) is deze week verkozen tot de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Een verrassende keuze omdat ze twee zware (ministers)kandidaten achter zich wist te houden. Ik heb in de beslissende ronde ook op Gerdi gestemd. Ik acht haar - beter dan Maria van der Hoeven - in staat in de komende jaren een verbindende rol tussen fracties te spelen. In de afgelopen jaren heeft ze dat ook aangetoond. O.a. bij de debatten over de WMO. Voor zowel Henk Kamp (hij kreeg in de eerste ronden mijn stem) als Maria van der Hoeven was het misschien zuur om te verliezen, maar als er maar een voorzitter nodig is en er zijn drie kandidaten, dan weet je dat dit kan gebeuren. It's all in the game! En politici die niet kunnen verliezen, kunnen beter een ander beroep gaan uitoefenen.

Dit was de eerste volle week als nieuwe fractie. Het is nog een beetje wennen met de nieuwe mensen (dat geldt ook voor nieuwe collega's van andere fracties), maar het zal snel genoeg gaan. Voor mijn nieuwe fractiegenoot Ernst Cramer ging het inderdaad snel. Hij hield deze week al zijn maiden speeche tijdens de begrotingsbehandeling LNV. Ik was erbij en vond dat hij het prima deed. Volgende week zal Joel zijn vuurdoop hebben (begroting VWS) en een week daarna Cynthia. Zo gaat dat bij kleinere fracties. Nieuwe kamerleden van grotere fracties moeten soms maanden wachten voordat ze achter het spreekkatheder in de plenaire vergaderzaal mogen staan.

De begrotingsbehandeling LNV leek wel een wedstrijd in diervriendelijkheid te worden. Een beetje sneu voor Marianne Thieme (Partij voor de dieren), die pas als laatste  het woord mocht voeren. Ze zal ook nog een beetje moeten leren haar spreektijd efficient te gebruiken. Soms kun je teveel willen zeggen in een te korte tijd. Ik hoop overigens dat de Tweede Kamer het hoofd er een beetje bij zal houden. Niet alleen als het om dierenwelzijn gaat. Begrijpelijk dat sommige fracties snel veranderingen willen doorvoeren m.b.t. de vorige periode. Met de nieuw te vormen meerderheden is dat soms ook mogelijk. Maar laten we niet denken dat we alles met moties kunnen regelen. Dat begint een steeds zwakker instrument te worden. En daar zijn we zelf debet aan.

Informateur Hoekstra had deze week ook genoeg te doen. Hij voerde verschillende gesprekken met de politieke leiders van CDA, PvdA en SP. Veel chemie zat er nog niet in. Op mij maakte het de indruk van vrijende egeltjes. Volgende week zal Hoekstra de balans opmaken. Ik ben benieuwd.  

Mijn nieuwe portefeuille bestaat uit OCenW (minus Cultuur), Binnenlandse Zaken (inclusief politie) en Economiche Zaken. Ook ben ik deze week weer verkozen tot vice-voorzitter van de fractie. Ik zal voortaan ook de fractievergaderingen voorzitten. Ook zal ik de fractie vertegenwoordigen in het Presidium. Tineke Huizinga is secretaris geworden van onze fractie. Zij heeft van mij ook de portefeuille personeel overgenomen. Zowel als het om portefeuilles als om fractietaken gaat heb ik een stuk werkverlichting gekregen. Een fraai gevolg van onze verkiezingswinst. Geweldig.

De VVD heeft ook de portefeuilles verdeeld. Als het om onderwijs gaat zal ik te maken gaan krijgen met Rita Verdonk. Ik heb nog even tijd om me daar iets bij voor te gaan stellen.  

Deze week heb ik het debat over de verkiezing van de nieuwe voorzitter gedaan, een procedurevergadering OCenW bijgewoond en donderdagmiddag gesproken op het Nationaal Wegencongres in Rotterdam. Ik mocht in debat met hoogleraar Friso de Zeeuw over het onderwerp 'regels als hindermacht'. Felix Rottenberg was daarbij gespreksleider. Ook heb ik deelgenomen aan het slotdebat van dit congres. Daar kwam de vraag aan de orde wat er op het gebied van verkeer en vervoer in het nieuwe regeerakkoord geschreven moet worden. Boeiend om over mee te denken. Wat mij betreft in ieder geval de beprijzing van mobiliteit en een betere balans in de uitgaven voor weg- en openbaar vervoer.

Vrijdagmiddag ben ik nog naar den Haag gegaan om aanwezig te kunnen zijn bij de afscheidsreceptie van Frans Weisglas. Als lid van het Presidium kon ik daarbij niet ontbreken. Boeiend om zoveel politici uit het heden en verleden daar te ontmoeten. Toen Lee Towers met zijn arm(en) begon te zwaaien, ben ik naar huis gegaan. Niet vanwege Lee Towers, maar ik wil het thuisfront ook nog wel eens zien. Over thuisfront gesproken. Komende zondag ben ik 20 jaar (!) getrouwd. Waar blijft de tijd. Ik heb veel domme dingen in mijn leven gedaan, maar niet als het gaat om de vrouw  waarmee ik getrouwd ben. Deze jongen heeft veel reden om dankbaar te zijn. En reken er maar op dat ik dat ook ben!

 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '9 december - week 49 - 2006'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.