17 februari - week 7 - 2007

zaterdag 17 februari 2007 22:02

Opnieuw een enerverende week gehad. Deze week werd duidelijk dat naast André Rouvoet ook Eimert van Middelkoop en Tineke Huizinga tot het kabinet zullen toetreden. Zelf ben ik deze week door mijn fractie verkozen tot fractievoorzitter. Als volgende week het kabinet door HM de Koningin geïnstalleerd zal worden, betekent dat voor de ChristenUnie een enorme verandering. Drie bewindspersonen in het kabinet en zes kamerleden in de Tweede Kamer. In totaal negen mensen actief voor de ChristenUnie in de landelijke politiek. Dat waren er voor 22 november 2006 'slechts' drie. Ik tel de Eerste Kamer nu even niet mee. Na de verkiezingsuitslag hadden we het over 100 % zege(n). Nu kunnen we daar 200 % van maken!

De personele invulling van het kabinet verliep in een snel tempo. Het gebeurt ongetwijfeld zorgvuldig. Bij ons was wel het geval. Tineke kreeg nog even wat meer tijd (twaalf uur) om tot een besluit te komen. De namen van de andere partijen lagen toen al op straat. Wat duurde het bij jullie lang, was toen de reactie. Ongelofelijk. De eerste beste sollicitatieprocedure kost al meer tijd. In de politiek moet echt alles altijd anders. Met André als minister voor jeugd en gezin, Eimert op defensie en Tineke op verkeer en waterstaat bestrijken we een breed terrein. Zowel het sociale, buitenlandse als ook het ruimtelijke terrein. Het zal even wennen zijn om hen in vak K te zien zitten. Er zijn echter slechtere dingen om aan te wennen.

Het vertrek van André en Tineke betekent twee vacatures in de fractie. De opvolgers staan al klaar: Esmé Wiegman en Ed Anker. Twee jonge maar zeer gekwalificeerde krachten voor onze fractie. Ik verheug me op de samenwerking. Esmé en Ed, maar ook de al eerder geinstalleerde kamerleden Joel, Cynthia en Ernst namen vanuit eerdere (politieke) functies de nodige kennis en kunde mee.

Hoewel de parlementaire ervaring in de fractie zich nu vooral bij mij bevindt, ben ik ervan overtuigd dat deze nieuwe kamerleden snel ingewerkt zullen zijn. Joel, Ernst en Cynthia hebben dat in de afgelopen maanden al laten zien. Zo heeft Ernst inmiddels al een groot aantal debatten gevoerd. Hij heeft ook een aantal debatten van mij overgenomen toen ik vast zat aan de formatietafel. Joel was deze week al in Nova te zien. Hij timmert ook al stevig aan de weg. En Cynthia maakte grote indruk met haar maidenspeeche. Deze fractie zal zeker van zich laten horen in de komende jaren. Fijn is ook dat er achter de fractieleden een uitstekend team van beleidsmedewerkers - ondersteuners klaar staat. hen hebben we ook hard nodig.

De wisselingen in de fractie zorgde voor veel vragen vanuit de pers. Ik heb het nog nooit zo druk met de pers gehad als in de afgelopen dagen. ik ben verscheidene malen in de radiostudio geweest (radio 1, radio 2), zat woensdagavond bij Pauw&Witteman, had zaterdag opnamen voor het programma Kruispunt.nl, ben geinterviewd door verschillende kranten, enz. enz. Dat hoort allemaal bij de nieuwe functie.

Ik heb deze week ook nog debatten gevoerd. Een (afscheids)debat met minister Remkes over de herstructurering van de Raad van State. Voor Tineke heb ik de afronding van het debat over de meervoudige nationaliteiten gedaan. Dat zorgde voor wat commotie toen de PVV voorstelde nieuwe kabinetsleden met een dubbele nationaliteit niet te benoemen. Zowel het debat als de stemming over de amendementen betekende een waardig afscheid voor minister Verdonk. Verdere kwalificaties laat ik nu maar achterwege. Mocht ik nog onderwijswoordvoerder blijven, dan krijg ik met haar als collega-kamerlid te maken. Ik ben benieuwd.

De komende week zullen we gebruiken voor de voorbereidingen op het debat over de regeringsverklaring. Het is belangrijk om er dan te staan als fractie. Waarschijnlijk kunnen we deze week ook de naam van een nieuwe voorlichter bekend maken. Deze week ook nog tijd vrij gemaakt om daarvoor een gesprek te voeren. Het is belangrijk om straks snel de fractie op orde te hebben. Er zijn mensen die mij vragen of de grootste drukte nu voorbij is. Ik vertel ze dan dat het nu pas echt gaat beginnen. Met ogen vol medelijden kijkt men mij dan aan. Geloof me, ik heb er zin in. Deze maanden en weken zou ik niet graag gemist willen hebben. Dat geldt ook voor de komende jaren. Met mij hoeft u dus geen medelijden te hebben. Meeleven mag wel. En dat gebeurt volop. Daarvan getuige ook de vele bossen bloemen en flessen wijn in mijn huis. 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '17 februari - week 7 - 2007'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.