Mijn eerste week

donderdag 01 maart 2007 21:27

Wekenlang ben ik intensief bezig geweest met onderhandelen over het coalitieakkoord en over de portefeuilleverdeling. Deze week resteren nog enkele losse eindjes, daarna kan het nieuwe kabinet echt van start.

Maandag 19 februari

Vandaag ben ik vooral druk met het afhandelen van fractiezaken. Ik schrijf m’n laatste column voor het Friesch Dagblad, laat mijn trouwe secretaresse Henriëtte alle nevenfuncties en lidmaatschappen van besturen en comités van aanbeveling afzeggen en ontruim de fractievoorzitterskamer, die ik nog maar net betrokken heb. Verder heb ik alvast wat besprekingen met enkele topambtenaren die straks voor mij gaan werken.

Dinsdag 20 februari

Onze voormalige beleidsmedewerker Reinier Koppelaar, die een aantal jaren in Indonesië heeft gewerkt, begint vandaag als mijn politiek assistent (PA). Dat voelt vertrouwd! In de ochtend voer ik enkele afrondende gesprekken op de fractie. ’s Middags is er in de Eerste Kamer overleg van de fractievoorzitters van de coalitiefracties met de formateur en daarna een overleg tussen de minister-president en de vice-premiers, vooral ter voorbereiding op de komende dagen. ’s Avonds houden we als ChristenUnie een eerste ‘BPO’ (bewindspersonenoverleg): het gebruikelijke overleg tussen bewindslieden, fractie en partij. Aansluitend spreek ik nog met minister Hirsch Ballin van Justitie over de afstemming van onze portefeuilles.

Woensdag 21 februari

Voor het laatst pak ik de trein naar Den Haag. Vanaf morgen zal iedere ochtend de dienstauto voor de deur staan. Na wat besprekingen en interviewtjes op het departement van VWS, waar ‘mijn’ programmaministerie voor Jeugd en Gezin zal worden gehuisvest, word ik naar het Catshuis gebracht voor het zogenoemde Startberaad: op informele wijze brengen we daar met alle – nu nog aanstaande – ministers en staatssecretarissen de middag en avond door. Kennismaking, nuttige informatie, een groepsfoto, een dinerbuffet en veel gezelligheid. Ik zie ernaar uit om met dit team van mensen de komende vier jaar goede dingen voor Nederland te gaan doen!

Donderdag 22 februari

De dag van de beëdiging. Eerst hebben we het ‘Constituerend Beraad’, waar alle afspraken over portefeuilles, taakverdeling en werkwijze van de Ministerraad formeel worden vastgelegd. Bij het verlaten van Algemene Zaken worden we opgewacht door een massa dagjesmensen, die de bewindslieden in spé met enthousiasme en applaus begroeten. Om half 3 verzamelen we op Huis ten Bosch, waar even later de beëdiging plaatsvindt. Ik vind het een bijzondere ervaring om ten overstaan van de Koningin de eed te mogen afleggen, waarmee ik na bijna 13 jaar de rol van Kamerlid (controleur van de regering) verwissel voor die van dienaar van de Kroon. Een eer en een voorrecht!

Wanneer ik met de kersverse collega’s door de open deuren naar buiten stap voor de traditionele bordesscène (door mij eerder op de dag aangeduid als de ‘trapscène’), heb ik wat ik maar noem het ‘Neil Armstrong-gevoel’: die paar treden af zijn voor mij maar een kleine stap, maar voor de ChristenUnie is dit een enorme sprong. Vanaf nu zijn we regeringspartij en dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich.

We drinken wat en praten na met elkaar en met de Koningin. Dan op naar het departement, waar de officiële overdracht plaatsvindt. Terwijl Jet Bussemaker met de andere staatssecretarissen wordt beëdigd, tekent vertrekkend minister Hans Hoogervorst met de nieuwe minister van VWS, Ab Klink, en mij het overdrachtsprotocol, waarna hij samen met de eveneens vertrekkende staatssecretaris Clémence Ross afscheid neemt. Ik neem mijn intrek in de kamer van Clémence, waar ik de komende vier jaar zal bivakkeren.

’s Avonds is er in de Ridderzaal een groot ‘media-event’, waar de nieuwbakken bewindslieden door schrijvende pers, radio en tv worden bevraagd op hun plannen en ambities. Mooie gelegenheid om het nieuwe programmaministerie voor Jeugd en Gezin goed neer te zetten en uit te leggen dat ik een minister mét portefeuille, bevoegdheden, eigen mensen en een eigen begroting (van ca. 6 miljard) ben.

Vrijdag 23 februari

Belangrijkste agendapunt van onze eerste Ministerraad is de Regeringsverklaring, die volgende week zal worden afgelegd. De sfeer is ontspannen: de start is uitstekend, er ligt een prachtig coalitieakkoord en we hebben er zin in!

Nog even naar het departement voor wat overleg, onder meer met mijn nieuwe woordvoerder, Elaine de Boer. Mijn kamer is gevuld met prachtige boeketten bloemen! Dan naar huis. ’s Avonds ga ik met Liesbeth naar Zeewolde, waar ten huize van Kamerlid Ernst Cramer aan de fractiemedewerkers een avondje wordt aangeboden als blijk van waardering voor het vele extra werk dat zij in de formatieperiode hebben verzet.

Zaterdag 24 februari

De week wordt afgesloten met een partijbijeenkomst in Lelystad, waar ik samen met mijn medeonderhandelaar Arie Slob, die mij inmiddels is opgevolgd als fractievoorzitter, tegenover honderden leden verantwoording afleg van de onderhandelingen en alle beslissingen rond de kabinetsformatie. Verder worden Eimert van Middelkoop, Tineke Huizinga en ikzelf gepresenteerd als de eerste bewindslieden van de ChristenUnie ooit. Het wordt een warm bad: er is brede instemming met de kabinetsdeelname en vreugde over de bereikte resultaten. Overheersend is de dankbaarheid voor de zegen van God die we in dit alles ervaren. Vrijmoedig vragen we om steun en gebed voor het verantwoordelijke werk dat we op onze schouders hebben gekregen.

’s Avonds vieren we thuis met familie en vrienden onze gezamenlijke verjaardagen: gisteren was die van Liesbeth en zelf was ik 4 januari jarig, maar toen zat ik opgesloten in Beetsterzwaag.


Bron: www.jeugdengezin.nl

Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Mijn eerste week'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.