26 maart - week 13 - 2007

maandag 26 maart 2007 10:35

Deze week vindt de nationale collecte van ZOA plaats. Afgelopen zaterdag was ik betrokken bij een grote manifestatie van ZOA in Lelystad. Onder het motto Walk4Water heb ik 15 kilometer hardgelopen voor het goede doel. De dijk tussen Lelystad en Enkhuizen vormde het parcours voor deze sponsorloop. Naast hardlopen kon ook er ook 'gewoon' gewandeld worden. Alle deelnemers droegen water met zich mee. In totaal is er 180.000 euro opgehaald. Een geweldig mooi bedrag. Hiermee kunnen 60.000 mensen aan schoon en veilig water geholpen worden. Ik hoop dat de collecte deze week ook het nodige geld zal opleveren. Van harte aanbevolen!

Het hardlopen van afgelopen zaterdag diende voor mij uiteindelijk drie doelen. Ik kon een bijdrage aan de actie van ZOA leveren, mijn conditie op peil houden en een mede-loper heeft me onderweg uitgebreid verteld over zijn werk in de jeugddetentiezorg. Daar hadden we nog adem voor over. Een boeiend werkterrein waarover ook in de Tweede Kamer geregeld wordt gesproken. Ik ben dus weer even helemaal bij. Niet verkeerd.

Langzaam beginnen we in de Tweede Kamer op gang te komen. Al is de agenda nog niet overdadig vol. Dat is niet vreemd. Het kabinet moet ook nog wat op stoom komen. Zo gaat dat altijd. Ik gebruik deze tijd vooral om intern bezig te zijn. Ook heb ik nu de tijd om gesprekken te voeren. Deze week onder andere met vertegenwoordigers van de RVU en de STER. Ook nog een interview gehad over de mediaparagraaf uit het regeerakkoord. Er is veel belangstelling voor het aandeel van de ChristenUnie bij dit onderwerp. Altijd bereid om daarover te spreken.

Maandag op bezoek geweest bij de hoofdredactie van de NOS. Onder andere gesproken met Hans Laroes, hoofdredacteur van het NOS-Journaal en een redactievergadering bijgewoond. Ik was in Hilversum met Henk van Rhee (partijdirecteur) en Peter Blokhuis (partijvoorzitter). In de afgelopen maanden is er wel vaker gesproken met hoofdredacties. Mede vanwege de toegenomen aandacht voor de ChristenUnie is het niet verkeerd eens nader met elkaar kennis te maken.

Ik merk dat het ook voor de media nog wennen is dat de ChristenUnie aan de regering deelneemt. Deze week stond bijvoorbeeld in het ND een heel artikel over ons. Kern van het artikel was dat wij nog moesten wennen aan regeringsdeelname en op zoek waren naar een houding daarin. Ook werd er in een hoofdredactioneel commentaar gesproken over CU-krassen. Ik verbaas me wel wat over deze vorm van journalistiek. We zijn namelijk nog maar DRIE WEKEN bezig. Misschien zit hier achter de opvatting dat de ChristenUnie op iedere beweging die anderen maken (bijvoorbeeld de PvdA), direct publiek moet reageren. Dat ben ik echter niet van plan. Ik kies mijn eigen momenten en wijze van reageren. Bepalend is uiteindelijk wat voor beleid er gemaakt wordt. Daar rekenen wij het kabinet op af en zijn ook wij op afrekenbaar. De eerste weken voelen overigens goed. De fractie is goed begonnen. Still going strong!

Over beleid gesproken. Deze week het eerste optreden van André Rouvoet in de Tweede Kamer. Hij verdedigde de (wettelijke) verplichting om ouderschapsplannen op te stellen bij echtscheidingen. Dit onderdeel kan onze hartelijke instemming hebben. We hebben er niet voor niets op aangedrongen dit wetsvoorstel in het regeerakkoord op te nemen. Wat ons betreft komt er ook een einde aan de zogenaamde flitsscheidingen. Dat is ook onderdeel van hetzelfde wetsvoorstel. Daarover zal in de Tweede Kamer nog verder gesproken worden.

Ik he mijn handen vol aan het frractievoorzitterschap, maar nog wel een portefeuille aangehouden. In de afgelopen week ben ik daar ook mee bezig geweest. Onder andere gesprekken over een mogelijk parlementair onderzoek naar het onderwijsbeleid van de afgelopen decennia. Het ziet ernaar uit dat we daar uit gaan komen. Deze week weer eens de behandeling van een wetsvoorstel in de plenaire vergaderzaal. Wel een lastige. Het gaat over particulier onderwijs en de eisen die daaraan gesteld mogen worden. Onze opstelling zal zeer kritisch zijn. Het kan namelijk niet zo zijn dat aan aprticuliere scholen nagenoeg dezelfde eisen worden gesteld als aan het door de overheid bekostigd onderwijs.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '26 maart - week 13 - 2007'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.