Onder de indruk van enthousiasme

maandag 23 april 2007 20:20

Maandag brengt de bustour mij in Den Bosch en Nijmegen. In Den Bosch bezoek ik het gymnasium Bernrode, waar ik met een aantal leerlingen in gesprek ga over ‘de gezonde school en genotsmiddelen’. Drie van hen zitten in de stuurgroep die zich bezighoudt met een samenhangend schoolgezondheidsbeleid, waarbij bijvoorbeeld via thematische ouderavonden ook de ouders worden betrokken.

Ze vertellen openhartig over de verbanning van de vette hap uit de schoolkantine, maar ook over hun opvattingen over (en eigen ervaringen met) roken, drugsgebruik en alcohol. Onderweg was ik in de bus door medewerkers van het Trimbos Instituut al uitgebreid geïnformeerd over wat er zoal wordt aangeboden aan (interactief) voorlichtingsmateriaal. Ziet er goed uit!

In Nijmegen tref ik enthousiaste medewerkers van de GGD, die mij uitleggen wat de voordelen zijn van een integrale jeugdgezondheidszorg, oftewel: van het samenbrengen van het consultatiebureau (0-4 jaar) en de ggd/schoolartsendienst (4-19 jaar) in één organisatie voor 0-19 jaar. Verder hebben we het over de overschakeling van de papieren dossiers op het Elektronisch Kind Dossier (EKD), die vanaf 1 januari a.s. moet gaan plaatsvinden, en over het bereiken van precies díe gezinnen die vaak verschillende problemen kennen, maar die niet uit eigen beweging naar de ggd komen.

Ik ben onder de indruk als mij wordt verteld dat de medewerkers van het Bureau Bijzondere Zorg dat zich hiermee bezighoudt, in de probleemwijk Hatert maar liefst bij 98% van de 200 gezinnen weet binnen te komen en daarmee in veel gevallen ook daadwerkelijk verder weet te komen, bijv. door hulp bij huurschulden te koppelen aan opvoedingsondersteuning! Dát bedoel ik nou als ik zeg dat we ouders en gezinnen die wel wat hulp kunnen gebruiken actief moeten opzoeken!

Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Onder de indruk van enthousiasme'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.