7 juli - week 27 - 2007

zaterdag 07 juli 2007 19:32

De laatste week voor het zomerreces zit er weer op. Opnieuw een heftig weekje. Minister Eimert van Middelkoop had - na zijn opmerkingen over de verlenging van de missie in Uruzgan - wat uit te leggen aan de Vaste Kamercommissie Defensie. Ook minister André Rouvoet had wat uit te leggen. De minister voor Jeugd en Gezin verdedigde zijn beleidsprogramma in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Huizinga botste met de PvdA op het onderwerp aanbesteding Openbaar Vervoer in de vier grote steden. En de ChristenUnie-kamerleden werkte zich drie keer in de rondte in deze laatste week met een overvolle agenda. Vrijdagavond stond de ChristenUnie op negen zetels (5,9%) in de politieke barometer. De hoogste score tot nu toe. Het werk van de ChristenUnie-bewindslieden en kamerleden blijft niet onopgemerkt en krijgt waardering, zo blijkt. Een mooi moment om op vakantie te gaan.

Maandag ben ik nog aanwezig geweest bij de opening van het provinciehuis in Zwolle. Ik werd door een gedeputeerde van de tribune gehaald om bij hen aan de tafel te gaan zitten. Daar zat ik dan naast het college van gedeputeerden van CDA, PvdA en VVD. Wel wat bijzonder. Op basis van de verkiezingsuitslag had deelname van de ChristenUnie aan het college in Overijssel voor de hand gelegen. In tegenstelling tot zes andere provincies  in ons land werd de ChristenUnie in Overijssel gepasseerd. Tja. Het kan niet altijd meezitten. Het provinciehuis is overigens prachtig gerenoveerd.

Dinsdag weer naar den Haag. Uiteraard weer overleg met de fractie. Ook overleg met Tichelaar en van Geel. Ook nog een gesprek met een journaliste van de Volkskrant en een interview met de NRC. Laatstgenoemde krant vergelijkt de eerste maanden van de fracties van SP, PVV en ChristenUnie met elkaar. Er wordt vooral gekeken naar ingediende moties. Daarin zijn wij erg bescheiden gebleven. Het is ook een illusie om te denken dat het land door moties geregeerd kan worden. Moties moet je alleen indienen als het een functie heeft. De NRC had uitgezocht dat alle door de ChristenUnie in stemming gebrachte moties waren aangenomen. Een score van honderd procent, dus. Niet verkeerd. Het ging om 13 moties. Na donderdagnacht zijn dat er overigens 19 geworden. Nog steeds een honderd procent score. Dat is nog eens je energie gericht in zetten. Ook een goede bijdrage aan het klimaatprobleem! 

Veel discussie deze week over het ontslagrecht. Dinsdag kwam de adviesaanvraag aan de Stichting van de Arbeid van het kabinet naar buiten. Wat wij daarvan vonden? Opnieuw hebben we aangegeven dat we kritisch staan ten opzichte van het aanpassen van het ontslagrecht. Eventuele voorstellen van het kabinet zullen we daarom ook kritisch bekijken. Onder andere op de uitwerking voor oudere werknemers met veel dienstjaren en een modaal salaris. Cynthia Ortega zei het mooi tijdens het debat over de participatietop: we zijn voor een verbetering van het ontslagrecht en niet voor een verslechtering! Laten we eerst maar eens afwachten wat er gaat gebeuren. De regering regeert en de Kamer controleert. Zolang er nog niets bij de Kamer ligt, valt er ook nog niets te controleren.

Woensdag een druk daagje gehad. Onder andere gesprekken gehad met Benne van Popta (MKB) en Kars Veling. Met laatstgenoemde heb ik in mijn leven veel te maken gehad. Zowel in mijn werk in de onderwijssector als in de politiek. Fijn om weer eens met hem te spreken. Ook een gesprek gehad met Michiel Niemeijer, oud-raadslid Den Haag en werkzaam in de kamerorganisatie. Ik heb in de afgelopen maanden gewerkt dat het onderhouden en uitbreiden van je netwerk van groot belang is. Daar heb ik dan ook veel tijd ingestoken. Woensdagavond het debat over de participatietop bijgewoond en ook zelf nog een debatje over het Islamitisch onderwijs in Amsterdam gevoerd. Ik lag om 01.00 uur in mijn (hotel)bed. Dat zal de laatste keer zijn geweest. Vanaf augustus heb ik een eigen onderkomen in den Haag.

Donderdag de laatste vergaderdag voor het reces. Traditioneel is dat een hectische dag. Het viel deze keer mee met de eindtijd. We waren om 11.30 uur al klaar! Ik heb donderdag zelf nog een debat gevoerd over passend onderwijs. Ik ben zeer tevreden met de uitkomst van het debat. Staatssecretaris Dijksma gaat aan de slag met de inbreng van de Kamer en zal in oktober terugkomen met een rijper verhaal dan dat er nu lag. De Kamer heeft zich ingehouden en geen moties ed ingediend. Getuige de ontvangen reacties vanuit het aanwezige publiek was dit een uitkomst die breed steun ontving.

Donderdag heb ik van veel mensen afscheid genomen. Zo doe je dat als je op vakantie gaat. Ik kijk terug op bijzondere maanden. Ik ben trots op mijn club kamerleden. Het was niet altijd makkelijk, maar iedereen is overeind gebleven en er zijn mooie resultaten geleverd. In de breedte merk je dat de invloed van de ChristenUnie is toegenomen. Ik las vorige week zelfs ergens dat we dominant zouden zijn. Dat gaat me wel wat ver. We kennen met onze omvang echt onze plek wel, maar het is ontegenzeggelijk waar dat de politieke boodschap van de ChristenUnie aansluiting begint te vinden bij een breder publiek. Prachtig om daar een bijdrage aan te mogen leveren. Maar voor dit moment is het wel even genoeg. Tenminste, ik zal maandag nog een radiointerview hebben bij het programma De Ochtenden. Daarna is het echt vakantie. Ik wens alle lezers van mijn weblog een fijna vakantie toe. Over een paar weekjes meld ik me wel weer. Het ga u allen goed!

 

 

 

 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '7 juli - week 27 - 2007'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.