25 augustus - week 34 - 2007

zaterdag 25 augustus 2007 12:07

Er zijn jaren geweest dat ik het hele zomerreces me niet in den Haag liet zien. Dat is er in mijn nieuwe positie niet meer bij. Deze week ben ik zelfs vier dagen in den Haag geweest.

Ook deze week weer tijd gestoken in de voorbereidingen voor het nieuwe politieke seizoen. Daar zullen we tijdens onze fractiedagen van volgende week ook aandacht aan besteden. Het gaat goed met de ChristenUnie, maar dat is geen vanzelfsprekendheid. We zullen scherp moeten blijven.

Het weekblad Elsevier vulde deze week een groot aantal pagina's met de ChristenUnie. Ik vond het wel een goed artikel. Al was de titel ('ChristenUnie hulpje van de PvdA') misplaatst. De ChristenUnie is geen hulpje van wie dan ook. Het klopt dat er onderwerpen zijn waar we goed met de PvdA kunnen opschieten (met name het sociaal beleid), maar  iedereen weet dat er ook onderwerpen zijn waar we - voorzichtig uitgedrukt - niet helemaal met hen sporen. Maar dat geldt ook voor het CDA. Geen enkel probleem. We voelen ons senang in deze coalitie en zullen ook in het komende jaar ons er voor sterk maken dat het een succes wordt.

Over de toekomst van de coalitie gesproken. Deze week ben ik door verschillende journalisten gebeld met de vraag wat ik van de kandidatuur van Jan Pronk voor het voorzitterschap van de PvdA vond. Moet ik daar iets van vinden, was steeds mijn wedervraag. Maar denkt u dan niet dat Jan Pronk als PvdA-voorzitter een bedreiging is voor de coalitie, was dan de vervolgvraag. Zucht. Alsof de coalitie afhangt van een voorzitter. Het voorzitterschap is een zaak van de betreffende partij zelf. Laat de PvdA dat dan ook maar lekker zelf uitzoeken. Daar hebben andere partijen echt niets mee te maken. Jan Pronk als één van de laatste doorbraak-politici heeft me altijd wel gefascineerd. Daarover heb ik de Volkskrant wel iets willen zeggen.

Fascinerend zijn ook de ontwikkelingen binnen de SP. Deze week kwamen ze veel en niet zo positief in het nieuws (van Bommel met zijn ongewenste initimiteiten, discussie over wachtgeld). Ook voor de SP lijkt het op te gaan: hoe groter een partij, hoe groter de problemen. Ik volg met name de discussie over de positie van de met voorkeurstemmen verkozen senator Düzgün Yildirim. Ik heb nog met Yildirim in de gemeenteraad van Zwolle gezeten. Hij was toen nog wel vertegenwoordiger van de PvdA. Ik ben zeer benieuwd hoe dit gaat aflopen.

Naast de voorbereidingen voor het nieuwe politieke seizoen heb ik deze week diverse gesprekken gevoerd. Onder meer met vertegenwoordigers van VNO/NCW en MKB Nederland. Maar ook met mijn oud-collega Leen van Dijke, de collega's Tichelaar en van Geel, met Theo Rietkerk (CDA-gedeputeerde in Overijssel) en de secretaris-generaal van het ministerie van VenW, de heer Kuijken. Wat een boeiend bestaan heb ik toch.

Met collega Eddy van Hijum (CDA) ben ik nog langs de regionale brandweer in Overijssel geweest. De nieuwe plannen over de veiligheidsregio maken daar nogal wat los. Goed om over te spreken. Ook ben ik langs geweest bij studenten in Delft (CSFR). Introductieweken zijn altijd mooie momenten om over de drijfveren voor je werk te spreken.

Vrijdag nog een daagje vrij genomen. En vanavond ga ik met vrienden naar een Shakespeare-uitvoering in het openlucht theater in Diever. Dat is inmiddels een jaarlijkse traditie geworden. Gelukkig is het mooi weer.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '25 augustus - week 34 - 2007'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.