15 september - week 37 - 2007

zaterdag 15 september 2007 19:33

Wat een week. Voor mij was het een week van keihard werken, afscheid nemen van mijn oudste dochter Esther en - zoals het er nu naar uitziet - ook van Rita Verdonk. Al is dat laatste van een hele andere orde.

Laat ik maar beginnen met mijn dochter Esther (19). Haar hebben we woensdagmorgen naar Schiphol gebracht. Ze is met drie mede-studenten vertrokken naar Nigeria. Daar zal ze circa vier maanden gaan werken in een ziekenhuis. Ze had er erg zin in. De eerste berichten zijn goed. Ik ben ook ontzettend trots op haar. Maar het is wel wennen om (voor het eerst) een kind van je voor zo'n periode weg te zien gaan. Ik had geen zakdoek nodig, maar het deed me   wel wat.

Rita Verdonk zal waarschijnlijk ook gaan vertrekken. In ieder geval zit de deur van de VVD-fractie potdicht voor haar. Al werkende aan mijn tekst voor de politieke beschouwingen heb ik overigens naar de rechtstreekse uitzending van het congres geluisterd. Ik kon het niet laten. Het congres bevestigde vandaag het besluit van Rutte en het overgrote deel van de fractie. Helemaal als een verrassing komt dit niet. Iedereen wist van de veenbrand bij de VVD-fractie. Het is de vraag of deze brand nu volledig geblust is. Persoonlijk denk ik van niet.

Ik las in de NRC dat de coalitie bij deze situatie gebaat zou zijn. Misschien is dat zo, maar ik heb hier geen euforische gevoelens bij. Deze versnippering van de politiek is voor niemand goed. Stel dat Rita Verdonk als eenpersoonsfractie verder gaat. Die kans is niet ondenkbeeldig. Ik zie het opbieden tussen PVV, VVD en haar al beginnen.

De VVD is al begonnen met steeds te zeggen dat ons kabinet een verschrikkelijk kabinet is. De ChristenUnie is voor het eerst coalitiepartij. Al die jaren hiervoor hebben we (landelijk) in de oppositie gezeten. En oppositie voeren hebben we altijd vanuit de inhoud gedaan. Als dingen goed zijn, dat ook gewoon zo waarderen. Dan werk je niet met dergelijke algemene negatieve kwalificaties als de VVD nu meent te moeten gebruiken. Ook in dat opzicht kan een ooit toch zeer gerespecteerde partij diep vallen. Hoe vaker Rutte overigens dit kabinet verschrikkelijk noemt, hoe meer ik er van overtuigd ben dat we op de goede weg zitten.

In dat opzicht ben ik bijvoorbeeld blij met de medische-ethieknota van staatssecretaris Jet Bussemaker. Het is geen geheim dat met name de ChristenUnie en de PvdA erg van elkaar verschillen als het om deze thematiek gaat. Alleen daarom was het al fijn dat we elkaar bij de coalitieonderhandelingen konden vinden in concrete afspraken. Deze afspraken zijn verder uitgewerkt in de nota. Zowel het Nederlands Dagblad als Trouw gaven in een commentaar aan deze nota als een trendbreuk te zien. Een trendbreuk die, daar hoeft geen twijfel over te bestaan, met deelname van bijvoorbeeld D66 aan deze coalitie nooit bereikt zou zijn.

Maandag stond mijn agenda direct overvol. Ik heb met Andre Rouvoet gesproken. Ook met mijn collega's van Geel en Tichelaar meegedaan aan een forumdiscussie tijdens een bijeenkomst van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).  Ik ben nog geinterviewd voor een jaarboek van de ChristenUnie en 's avonds een spreekbeurt gehouden in Krimpen aan den IJssel. Een groot deel van de dag ben ik gevolgd door Ismail Selvi, een Turkse student die voor een aantal maanden aan mij gekoppelt is. Ik ben met andere woorden zijn mentor. Van tijd tot tijd schuift hij mijn agenda in. Hij heeft ook de fractievergadering van dinsdag bijgewoond.

Dinsdag weer een volle dag. In de ochtend nog een briefing bijgewoond van de commissie Rinnooy Kan over het lerarentekort. Na de fractievergadering met Joel nog een gesprek gehad met een vader wiens zoon enkele maanden geleden is omgekomen. Een indrukwekkend gesprek. Na de stemmingen zo snel als mogelijk naar Zwolle. Ik wilde de laatste avond van mijn dochter thuis nog meemaken. Dat is gelukt.

Deze week ook weer veel gesprekken genoemd. O.a. met mijn coalitiegenoten. Daarnaast hard gewerkt aan de voorbereidingen voor volgende week. Vrijdagmiddag onder embargo de miljoenennota gekregen. Daarover heb ik nu niets mee te delen.  We geven de Majesteit alle ruimte om volgende week dinsdag de plannen van het kabinet bekend te maken.

Vrijdagmorgen nog deelgenomen aan het zogenaamde Prinsjesdagontbijt in Wassenaar.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '15 september - week 37 - 2007'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.