6 oktober - week 40 - 2007

zaterdag 06 oktober 2007 18:32

De maand oktober heeft al weer haar intrede gedaan. Dat geldt ook voor Hirsi Ali. Opeens was ze er weer. Direct na haar terugkomst op Nederlandse bodem barste er een heftige discussie los over haar beveiliging. Als fractie hebben we ons daar in eerste instantie maar niet in gemengd. Eerst wilde we meer duidelijkheid hebben over de achtergronden. Ik kan me er soms aan storen dat iedereen al van alles begint te roepen als nog niet eens duidelijk is wat er precies aan de hand is.

Inmiddels hebben we een brief van de Nederlandse regering gekregen over de situatie. Daarover zal volgende week een debat gevoerd worden. We zullen dinsdag in de fractie ons standpunt moeten bepalen.

Dinsdag was Marijn Schrijver, zoon van twee oud-studiegenoten van mij, mijn gast bij de fractie. Hij studeert journalistiek en had zijn ogen en oren goed open. Verderop in de dag nog gesprekken met vier raadsleden van een plaatselijke partij uit Brummen, Sytse Faber, onze vier Eerste Kamerleden en ik was aanwezig bij de presentatie van de deelnemers aan World Skills in Japan. Als alles goed gaat hoop ik daar ook nog een paar dagen naar toe te gaan in November.

Woensdag weer eens een ouderwets debat. Dit maal over de onderwijsinspectie. Drie uur lang debatteren we met alle drie de onderwijsbewindspersonen over het toezicht op scholen. Aan het eind van het debat wordt duidelijk dat de scholen in ieder geval één maal in de vier jaar een bezoek zullen krijgen.  Dat is weer binnen. Vandaag ook een interview gehad met een blad voor politievrijwilligers in Limburg. Vrijwilligerswerk heeft so wie so de aandacht van de ChristenUnie. Ed Anker wist deze week een motie over brandweervrijwilligers door de Tweede Kamer te krijgen. Unaniem zelfs. Goed gedaan, Ed. Ik lunch woensdag nog met Heleen vd Berg. Heleen is mijn oud-medewerker BZK en inmiddels wethouder voor de ChristenUnie in Ridderkerk. Niet de eerste medewerker van mij die goed doorgestroomd is. Dat zal ik mijn deze week begonnen nieuwe medewerker onderwijs nog maar eens vertellen. Werken bij de ChristenUnie levert veel op.

Donderdag staat mijn agenda ook overvol. Ik spreek met de voorzitter van de verenging voor leerplichtambtenaren, met vertegenwoordigers van christelijke media (samen met Joop Atsma), er is een coalitieoverleg(je) en ik ben bij een briefing voor de reis van de fractievoorzitters naar de Nederlandse Antillen. Over ruim twee weken hoop ik daar heen te gaan met een aantal collega's. Voor mij de eerste keer. Ik ben benieuwd.

Vrijdag heb ik een dinerafspraak met onze gedeputeerde in Friesland, Piet Adema. Daarna een spreekbeurt voor de kiesvereniging in Harlingen. Daar vindt de start van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 plaats. Ja, u leest het goed. De ChristenUnie heeft nog geen vertegenwoordiger in de raad en wil dat straks (terecht) gaan veranderen. Met een percentage van 5% ChristenUnie-stemmers in Harlingen bij de Tweede Kamerverkiezingen is dat niet geheel kansloos. Ik ben tegen middennacht weer thuis.

Zaterdag nog naar Tros Kamerbreed. Ik krijg de gelegenheid voor de radio te reageren op uitspraken van de VVD. Charley Aptroot spreekt over "taliban in de polder" als de coalitie afspreekt de huidige winkeltijdenwet te handhaven. Mark Rutte zegt dat de minister-president er "een duivels genoegen in heeft om mensen te pesten". Hoe diep je kun je als politieke partij vallen? Met dit soort teksten gooit de VVD haar geloofwaardigheid te grabbel. Zou dit ook bij de nieuwe politiek horen?

Vandaag heeft ook het partijcongres van de PvdA een bijeenkomst gehad. Bij Tros Kamerbreed heb ik mijn vertrouwen in de PvdA uitgesproken. Ze hebben misschien even wat tijd nodig, maar deze partij zal zich echt wel weer oprichten. De uitkomst van het congres aan het eind van de dag bevestigde mijn verwachting.

Dochterlief Esther in Nigeria was vrijdag jarig. Ze is 20 jaar geworden. We hebben uiteraard contact met haar gehad. Ze was deze week ziek geweest. Dat is even schrikken. Gelukkig ging het al weer wat beter. Het was de eerste keer dat we haar niet thuis hadden op haar verjaardag. Nu kon ik in ieder geval zonder al teveel problemen wel naar Friesland voor een spreekbeurt. Zo heeft elk nadeel ook wel weer een voordeel, om een bekende voetbalgoeroe te citeren.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '6 oktober - week 40 - 2007'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.