20 oktober - week 42 - 2007

zaterdag 20 oktober 2007 15:59

Deze week kwam naar buiten dat minister Plasterk van plan zou zijn de basisbeurs aan te tasten. Op het moment dat dit via RTL-Nieuws naar buiten kwam, hield ik een spreekbeurt in Ouderkerk. Toen ik na afloop mijn mobiel weer aanzette kwamen in een snel tempo de berichten binnen. Een minister die vanuit Nieuwspoort mij meedeelde dat er echt niets aan de hand was en journalisten die wilde weten wat wij ervan vonden. Dat hebben we een dag later (uiteraard was er weer een spoeddebat!) laten weten. Als ChristenUnie zien wij geen inhoudelijke redenen om het huidige financieringsstelsel voor het hoger onderwijs op zijn kop te gooien.

Maar hoe moet het dan met de aanpak van het lerarentekort? Daar is toch ook veel geld voor nodig? Inderdaad. De commissie Rinnooy Kan heeft berekend dat voor hun voorstellen m.b.t. de salarissen circa 1,1 miljard euro nodig is. Nu is het voor mij nog steeds de vraag of we het rapport op dit onderdeel onverkort moeten opvolgen. Ik heb er in ieder geval de nodige inhoudelijke vragen bij. Persoonlijk vond ik het  daarom ook niet zo handig van minister Plasterk dat hij direct en zonder enige restrictie het rapport heeft overgenomen. Blijft staan dat extra geld voor de aanpak van het lerarentekort altijd welkom is. Of dat al direct bij de begroting 2008 op tafel moet komen te liggen is ook nog een vraag. Ik wacht nu eerst 9 november af. Dan komt het kabinet met een reactie naar buiten.

Tijdens mijn spreekbeurt in Ouderkerk heb ik het overigens ook nog even over minister Plasterk gehad. Hij heeft namelijk in zijn emancipatienota wel heel erg eenzijdig ingezet op arbeidsparticipatie. De combinatie arbeid en zorg komt niet goed uit de verf. En juist daarover moeten we het nu hebben. Of het nu over de zorg voor kinderen of mantelzorg gaat. Geef ouders mogelijkheden om daarin goede keuzen te maken. Vandaar ook recent onze optie voor schooltijdbanen. Een keuzemogelijkheid voor ouders die meer dan 32 uur werken en kinderen hebben in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar om tweemaal in de week om 15.00 uur te stoppen met werken.

Deze week heb ik een journaliste van het blad van de FNV uitgebreid hierover te woord gestaan. De FNV was erg geinteresseerd in dit nieuwe plan. Zelf heb ik deze week voor het blad PM de feministe Heleen Mees mogen interviewen. Met haar uiteraard ook gesproken over de combinatie arbeid en zorg. We werden het niet helemaal eens, geloof ik. Hoe meer vrouwen werken, hoe beter het voor kinderen is, was haar stelling. Zelfs de keuze voor zorg werd door haar niet als een vrijwillige keuze gezien. Tja.

Maandag met mijn medewerker Steven Datema een bezoek gebracht aan de Joodse scholengemeenschap Maimonides in Amsterdam. Interessant om daar eens te mogen komen en spreken. Ik werd bijgevoegd in het rijtje Zalm, van der Hoeven, Verdonk en Hirsi Ali, die eerder door de school waren uitgenodigd. De leerlingen hadden zich goed voorbereid. Aan het eind nog op de foto met een aantal leerlingen, die mij nog vroegen of ik daar op mijn weblog melding van wilde maken. Natuurlijk, heren. Jullie kunnen overigens de rector melden dat het certificaat dat er voor mij twee bomen in Israël gepland zijn, inmiddels is binnengekomen. Dank daarvoor. Steven zal ongetwijfeld de fles Israëlische wijn (geïmporteerd door Christenen voor Israël uit Nijkerk) al leeggedronken hebben.

Dinsdagmiddag heb ik nog het genoegen gehad een bijdrage te leveren aan de residentiepauzedient in den Haag. In verband met het jaarthema 'gebed'  was mij gevraagd iets te zeggen over Daniel. Dat heb ik graag gedaan. Als het goed is zal de uitgesproken tekst nog op internet gezet worden.

Vrijdag met de fractie op pad geweest. Allereerst naar de afscheidsbijeenkomst van (ChristenUnie-) burgemeester Visser in Elburg. Daarna naar Nunspeet om door wethouder Nico Schipper rondgeleid te worden langs plaatsen waar zwijnen te keer waren gegaan. Ongelofelijk wat een schade deze beesten kunnen aanrichten. Voor de campingbeheerders waar we waren een grote schadepost. De Tweede Kamer heeft helaas in meerderheid geen ruimte gegeven voor een gerichte aanpak van deze problematiek. De kans dat het probleem daardoor nog groter wordt, is niet ondenkbeeldig. Na afloop van een ontmoeting met de burgemeester van Nunspeet en de fractie van de ChristenUnie hebben we nog gezellig gegeten met elkaar. De helft van de fractie nam zwijn als hoofdmenu. Daar had ik nu echt even geen trek in.

Komende maandag zal ik meegaan met een kamerdelegatie o.l.v. voorzitter Verbeet naar de Nederlandse Antillen. De delegatie bestaat uit een groot aantal fractievoorzitters. Het is voor mij de eerste keer dat ik daar heen ga. Indien mogelijk zal ik via mijn weblog verslag doen van de reis.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '20 oktober - week 42 - 2007'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.