16 februari - week 6 - 2008

zaterdag 16 februari 2008 17:12

Deze week vooral veel onderwijs. Maandag een de bat over onderwijs en arbeidsmarkt tijdens een bijeenkomst van GMV/Christennetwerk. Woensdag de presentatie van het rapport van de commissie Dijsselbloem. Dat kan niemand ontgaan zijn. Donderdag in de Tweede Kamer debatten over de maatschappelijke stage en (opnieuw) over de 1040-urennorm in het onderwijs. Om de week in stijl af te sluiten bezocht ik vrijdag tijdens een werkbezoek op Urk een PC-basisschool. Van onderwijs krijg ik nooit genoeg.

Het rapport van de commissie Dijsselbloem is ingeslagen als een bom. Vooral de conclusie dat de overheid haar kerntaak - zorg dragen voor kwalitatief goed onderwijs - ernstig heeft verwaarloosd liegt er niet om. Ik heb me als een van de weinige gepermitteerd om daar een vraagteken bij te plaatsen. Zonder het verleden mooier te willen voordoen dan verantwoord is, vind ik dit wel heel erg ver gaan. Ik kan als docent (zowel invoering basisvorming als tweede fase meegemaakt) en als politicus (vanaf 2001 onderwijswoordvoerder)dit rapport beoordelen.  Over een paar maanden (waarschijnlijk mei) zullen we hierover wel verder met de commissie in debat gaan.

Veel aanbevelingen spreken me overigens aan. Al voel ik niet zoveel voor een verdere canonisering van het onderwijs en is mijn aversie tegen het van bovenaf opleggen van toetsen waarschijnlijk ook wel bekend. Ooit heb ik daarvoor het woord toetsenidioterie in de mond genomen. Het is volgens mij ook in strijd met de aanbeveling van de commissie om het 'hoe' aan de scholen over te laten. Maar ook hierover zullen we t.z.t. met de commissie in debat gaan.

Namens de ChristenUnie heeft Cynthia Ortega een bijdrage geleverd aan de commissie Dijsselbloem. Ik heb daar veel waardering voor. Dit is nog maar haar eerste jaar als kamerlid. Ze geeft zelf aan er veel van geleerd te hebben. Leren van een commissie Onderwijs. Dat is mooi. Zelf ben ik ooit lid geweest van de commissie Duijvestein die onderzoek heeft gedaan naar grote infrastructurele projecten. Ook mijn ervaring is dat het heel leerzaam is om eens op deze manier met kamerwerk bezig te zijn.

De debatten over de maatschappelijke stage en de 1040-urennorm stonden allebei in het teken van de commissie Dijsselbloem. De VVD hekelde de maatschappelijke stage. Alles zou dichtgemetseld in het coalitieakkoord zijn. Nou, met dichtgemetselde coalitieakkoorden hebben ze volgens mij bij de VVD wel de nodige ervaring. Maar ik kan het wat de maatschappelijke stage betreft  echt weerspreken. In het coalitieakkoord staat dat de maatschappelijke stage voor een periode van drie maanden verplicht gesteld zou worden. Nu stelt de regering voor daar 'slechts' 72 uur van te maken. Heel verstandig. Scholen hadden daarom ook gevraagd. Drie maanden was echt teveel. Deze termijn is nu dus losgelaten. Hoezo, dichtgemetseld coalitieakkoord?

Het debat over de 1040-urennorm voor het voortgezet onderwijs was aangevraagd door de SP. Mede vanwege het feit dat deze week de VO-Raad zich over de norm had uitgesproken. Ik ben van mening dat de daar gedane uitspraken goed inpasbaar zijn met de afspraken die we met de staatssecretaris over de urennorm hebben gemaakt. In eerdere weblogs heb ik daarover al geschreven.

We hadden nog wel twee termijnen nodig om de staatssecretaris zover te krijgen dat ze voor het mei-reces met een onderzoeksopdracht over de urennorm naar de Kamer zal komen. Ook zal ze bij de opzet de aanbeveling van de commissie Dijsselbloem over de urennorm meenemen. Van dit onderwerp zijn we voorlopig nog niet af.

Donderdag heeft Joel Voordewind tijdens een overleg met minister Verhagen aangegeven dat er nagedacht moet worden over de deelname van Nederland tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen in China. Dit vanwege het feit dat de mensenrechten in China nog steeds geschonden worden. Het verbaasd me dat er zo afwijzend gereageerd is. Joop Atsma (CDA) sprak zelfs over een 'onzinnig voorstel'. Spreekt hier een plaatsvervangend buitenlandwoordvoerder van het CDA of de sportbestuurder Atsma, vraag ik me dan af.

De schending van mensenrechten is in China in de afgelopen maanden weer (helaas) toegenomen in plaats van afgenomen. Dan zoek je naar mogelijkheden om dat aan de kaak te stellen. Een grote groep nobelprijswinnaars kwam deze week ook tot de conclusie dat de openingsceremonie van de Spelen daarvoor goede mogelijkheden bieden. Voordewind wilde het onderwerp bespreekbaar maken. Jammer dat daar in de Tweede Kamer deze week geen draagvlak voor was. Wie weet wat er de komende weken/maanden nog zal gebeuren.

Vrijdag ben ik met de fractie naar Urk geweest. Een fijn bezoek aan het (voormalig) eiland Urk dat in ieder geval mijn hart gestolen heeft. ik kom er dan ook geregeld. De kamerleden hadden elk een eigen programmaonderdeel (politie, visserij, onderwijs, zorg) en we hebben het bezoek culinair (vis!) afgesloten.

Donderdag was het precies zeven jaar geleden dat ik voor de eerste keer ben geinstalleerd als kamerlid. Toen als opvolger van Gert Schutte. Ik heb de fractie op gebak getracteerd. Vreemd idee dat ik nu al weer tot de categorie langzittende kamerleden behoor. De omloopsnelheid van kamerleden is niet meer wat het ooit geweest is.

De komende week hebben we reces. Ik zal voor een groot deel door blijven werken. Mijn vrouw en kinderen hebben ook geen vrij. Ik heb nu wel even tijd om de kamer van mijn oudste dochter Esther op te knappen. Ze heeft een leuke studentenwoning kunnen bemachtigen. Verven, behangen, lampen ophangen. Je bent vader of niet.

Tijdens het verven belde zaterdag de Volkskrant. Wat ik ervan vond dat minister-president Balkenende komende zondag in het televisieprogramma Hour of Power iets over zijn geloof zou zeggen. Hour of Power  is een kerkdienst op RTL5 (zondag om 8.00 EN 9.00 uur) waarin, aldus de site, het positieve evangelie van Jezus Christus op een toegankelijke en moderne manier wordt verkondigd. De diensten worden geleid door dominee Schuller en worden opgenomen in de Crystal Cathedral in Los Angeles.

Ik ga ervan uit dat het interview met Balkenende is opgenomen en voor de uitzending van de kerkdienst zal worden uitgezonden. Ik heb hier geen moeite mee, was mijn reactie. Dit kan hij beter doen dan op zondag met een raceauto door Rotterdam rijden, zoals enkele maanden geleden.

Nu ik het toch over televisieprogramma's heb. BNN wilde mij graag in het programma hebben dat voorafgaand aan de film Deep Throat zal worden (komende vrijdag). Alles overziend heb ik daarvoor bedankt, maar wel aangegeven argumenten tegen uitzending van deze film op camera te willen uitspreken. Dat zal de komende week dan ook gebeuren.

 

 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '16 februari - week 6 - 2008'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.