23 februari - week 8 - 2008

zaterdag 23 februari 2008 21:11

Deze week vierde het kabinet Balkenende IV haar eerste verjaardag. Veel aandacht in de media voor dit heugelijke feit. Hoewel, als je de commentaren in veel kranten moet geloven deugd er niet veel aan dit kabinet. Ik maak me daar eerlijk gezegd niet zo druk om. In dit eerste jaar zijn er inderdaad dingen te noemen die beter hadden gekund, maar zoals het hoort heeft het kabinet inmiddels een goed begin gemaakt met het uitvoeren van het coalitieakkoord. Een begin. We zijn er nog lang niet. Daarom wat mij betreft geen slingers en ballonnen deze week, maar een diep besef dat er de komende jaren nog veel werk verricht moet worden.

Een beetje sneu was het natuurlijk wel voor het kabinet dat uit een onderzoek bleek dat de steun van de bevolking tot een historisch dieptepunt was teruggezakt. Dat mag het kabinet zich best aantrekken. Het ook als een grote uitdaging beschouwen om daar verandering in aan te brengen.

In de analyse van dit soort onderzoeken hoort volgens mij wel meegenomen te worden dat we in deze tijd in een volledig gepolariseert politiek klimaat leven. De samenleving is ook erg onrustig. Het mag echter geen excuus zijn om te berusten in dit soort onderzoeken. Juist in zo'n klimaat behoort het kabinet een stabiele kracht te zijn en richting te wijzen aan de samenleving. Zet hem op dus.

Ik had deze week reces. Maar het was allesbehalve vakantie deze keer. De hele week ben ik druk geweest met interviews. Ik kreeg de indruk dat nogal wat journalisten pas deze week doorkregen dat het kabinet haar verjaardag vierde. Ik heb onder meer interviews gegeven aan BNR, het Reformatorisch Dagblad, GPD en Het Gesprek (televisie-interview). Ook veel interviews afgezegd (o.a. de televisieprogramma's De Wereld Draait Door, Pauw&WItteman en Raymann is Laat). Soms ook simpel vanwege het feit dat niet alles te combineren is.

Persoonlijk kijk ik overigens met een goed gevoel terug op mijn eerste jaar als fractievoorzitter. Ik ben blij met de wijze waarop ik leiding heb kunnen geven aan mijn fractie en ook de rol die we binnen de coalitie hebben. Het is wel een heftig jaar geweest. Ik heb wel eens gezegd dat ik het gevoel heb dat ik voortdurend op mijn hoede moet zijn.Er kan ieder moment weer iets gebeuren.

Zoals bijvoorbeeld deze zaterdag. Eén uitspraak van mijn partijvoorzitter in een radioprogramma over de Bos-belasting (n.a.v. een Telegraaf-artikel) en de pers begint al te bellen. Klopt het dat de ChristenUnie ......... Nee, de fractie is niet van mening dat de afspraak over de Bos-belasting niet moet worden nagekomen. Maar uw voorzitter zei toch ....  Dit was de opvatting van de partijvoorzitter. Ik kan het u nog sterker vertellen: als fractie hebben wij bij de behandeling van het beleidsprogramma er op aangedrongen dat we in het voorjaar van het kabinet te horen krijgen hoe deze belasting zal worden geheven. We hechten er dus zeer aan. Nu wachten we eerst de uitwerkingen maar even af.

Afgelopen vrijdagavond hebben we een groot deel van de fractie een gezellig etentje gehad bij Ernst Cramer thuis. Ernst had samen met Ed Anker voor het eten gezorgd. Dat kun je aan deze heren wel overlaten. Andre Rouvoet was er ook met zijn vrouw. We zijn voor dualisme, maar monistisch eten vind ik geen probleem. Echt genieten om zo met een club fijne mensen bij elkaar te zijn.

Over Andre Rouvoet gesproken. Hij was deze week in het nieuws in verband met opmerkingen van zijn kant in De Pers. De indruk werd gewekt dat hij voor een actieve bevolkingspolitiek zou zijn. Boze commentatoren buitelden over elkaar heen. Laat hij nu in het interview duidelijk aangegeven te hebben dat het krijgen van kinderen een persoonlijke keuze is. Die nuance viel in de media volledig weg. Inderdaad, we leven in een gepolariseerd politiek klimaat. Ik merkte het al eerder op. Er kan niet eens meer rustig gereageerd worden op een thematiek die zeker aandacht verdiend.

Maandag heb ik nog met collega Margo Kraneveldt (PvdA) een werkbezoek afgelegd aan SG Piter Jelles in Leeuwwarden. Eén van de scholen die in het kader van het toezicht op de 1040-urennorm een terugvordering heeft gehad. De grootste zelfs van alle scholen. Goed om zelf eens op deze school te hebben rondgekeken en met directie, docenten, leerlingen en ouders te spreken. Jan de Vries (CDA) zou er donderdags nog langs gaan.  Over aandacht van de coalitie heeft deze school dus niet te klagen. Verder eerst maar de bezwaar- en beroepprocedure afwachten.

Deze week voor het eerst in tijden weer eens drie keer hardgelopen. Ik heb mijn trainingsinspanning opgeschroefd. Eind maart zal ik een wedstrijd van vijftien kilometer lopen in het kader van de ZOA-actie 'Walk for Water' . En in juni staat er weer een halve marathon in mijn agenda. Heerlijk om me zo inspannend te kunnen ontspannen.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '23 februari - week 8 - 2008'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.