23 augustus - week 34 - 2008

zaterdag 23 augustus 2008 15:40

Daar ben ik weer. Even een aantal weken wat afstand genomen van de politiek. Dus ook van mijn weblog. Inmiddels ben ik al weer ruim twee weken aan het werk en staan we al in het voorportaal van een nieuw parlementair jaar. Ik ben heerlijk uitgerust in de afgelopen weken. Eerst een kleine drie weken in Zuid-Frankrijk en de Franse Alpen geweest met vrouw Marjette en mijn jongste dochters Lotte en Karen. Daarna ook nog een paar dagen in New York geweest met mijn oudste dochter Esther en zoon Aron. De invulling van een oude belofte. Ik heb ervan genoten. Ook weer inspiratie opgedaan voor de komende maanden. Ook daar zijn recessen goed voor.

Tijdens het reces was het politiek gezien redelijk rustig. Al is dat natuurlijk altijd betrekkelijk. In Zuid-Frankrijk werd ik nog even 'lastig gevallen' met uitspraken van minister Donner in de Telegraaf over doorwerken tot zeventig jaar. Als ChristenUnie hebben we daar zeer terughoudend op gereageerd. Ik had dat interview liever niet gehad, maar de uitspraken van Donner werden her en der behoorlijk opgeblazen en voor ons telt uiteindelijk de gemaakte afspraken in het kader van de commissie Bakker. Ik ben dus weer snel de Middellandse zee ingedoken.

De eerste twee weken van de vakantie waren we aan de Cote d'Azur. Volgens kranten (wij hebben er zelf niets van gemerkt) was er sprake van een kwallenplaag. In (opnieuw) de Telegraaf legde een ingezonden brievenschrijver een verband tussen het reces van de Tweede Kamer en de aanwezigheid van kwallen in Zuid-Frankrijk. Hoe wist deze man dat ik daar op vakantie was?

In de Verenigde Staten ben ik vooral in kranten geconfronteerd met de aanstaande presidentsverkiezingen. In New York zelf was er verder nog weinig van te merken. Wel een keer eenm poster van Obama zien hangen en er werden t-shirts van hem verkocht. Mijn zoon heeft er één gekocht. McCain was helemaal onzichtbaar. Nu is New York vooral democraten minded. Tijdens ons bezoek werd bijvoorbeeld Hillary Clinton door de burgemeester van New York tijdens een voor haar georganiseerde receptie weer welkom geheten. Voor zover ze ooit weggeweest was, maar dit terzijde.

Het worden in ieder geval - zie ook de polls - hele spannende verkiezingen. De media verwachten dat het in de laatste maanden een 'dirty campaign' gaat worden. Voor zover het dat overigens nog niet is. Een bezoek aan de sites van de beide kandidaten maakt dat al snel duidelijk. Als mijn plannen doorgaan zal ik de verkiezingsdag in de Verenigde Staten meemaken. Daar verheug ik me nu al op. Vandaag las ik in de NRC dat de Amerikaanse historicus James Kennedy zich uitsprak voor Obama. Hoewel ik zelf gelukkig niet hoef te stemmen, ben ik er nog niet uit. Opvallend is wel dat veel christenen in de VS - die traditioneel Republikeinen stemmen - zich nu positief uitspreken over Obama. Waarschijnlijk vooral het gevolg van het in een aantal opzichten desastreuse beleid van Bush in de afgelopen jaren. Financieel-economisch staat het land er namelijk erg slecht voor. Nog nooit had men zoveel schulden.

Over financieel-economisch beleid gesproken. Dan doet onze regering het toch een stuk beter. In deze weken is het kabinet bezig de begrotingen rond te krijgen. Ze hebben daar nog een volle week voor. Gisteren kwam al naar buiten dat de voorgenomen BTW-verhoging voor het komend jaar niet door zal gaan. Dat is heel verstandig nu het economisch allemaal wat minder gaat. Goed nieuws dus voor de burgers en ook voor de economie. Europees gezien doen we het overigens nog steeds goed. En het aantal banen is groter dan ooit. We moeten ons land dan ook geen economische recessie gaan aanpraten, maar het is wel oppassen geblazen. Er wordt door het kabinet snel, overtuigend en doelgericht gewerkt. Zo mag ik dat graag zien. Een mooie prelude voor het komende jaar, naar ik hoop.

Gisteren heb ik overigens mijn collega-fractievoorzitters uit de coalitie, Mariette Hamer en  Pieter van Geel in mijn woonplaats Zwolle mogen ontvangen. We hebben met de burgemeester en enkele wethouders uit het college gesproken. Ook nog een rondleiding in Hotel Librije's Spinhuis gehad. Dit recent geopende hotel is gevestigd in een voormalig Huis van Bewaring en eigendom van driesterrenkok Jonnie Boer en zijn vrouw Thérèse. Prachtig om te zien hoe dat verbouwd is. Heel bijzonder.  's Avonds met Van Geel en Hamer nog wat gegeten en vooruitgekeken naar het nieuwe parlementaire jaar. Een nuttig en gezellige ontmoeting. Ik ben zeer te spreken over onze samenwerking en kijk al uit naar de komende maanden. Er liggen veel uitdagingen. Juist nu het economisch allemaal wat minder gaat, mag je verwachten dat de coalitie er staat. Ik twijfel daar niet aan.

In de afgelopen weken ook een aantal werkbezoeken afgelegd. Zo was ik deze week nog te gast bij de zeekadetten uit Alkmaar. Zie ook het bericht over dat bezoek op www.christenunie.nl. Heerlijk gevaren en ook goed bijgepraat over de ontwikkelingen in de nautische wereld. Daar kan ik wel iets mee. Bijgepraat ben ik ook over het speciaal basisonderwijs tijdens een werkbezoek aan SBO De Schalm in Zwolle met mijn collega Eddy van Hijum (CDA). Goed om zo'n school eens te zien draaien. Ik was onder de indruk van de inzet en gedrevenheid van de docenten. Zulke docenten gun je ieder kind.

De kamerleden van de ChristenUnie hebben overigens in de afgelopen weken een enorme hoeveelheid werkbezoeken afgelegd. Ernst Cramer schrijft daar ook over op zijn website www.ernstcramer.nl Maar ook Cynthia, Esmé, Joel en Ed zijn veel op pad geweest. Dat doet mij als fractievoorzitter goed. Ons werkveld is groter dan het gebouw van de Tweede Kamer. En hoe kun je nu je als parlementariër je werk goed doen als je niet zelf ook met grote regelmaat mensen en instellingen opzoekt om van hen te horen en ook te zien wat er speelt.

Onze collega Wijnand Duijvendak is in het reces teruggetreden als kamerlid. Dat heeft zoveel media-aandacht gekregen dat ik de achterliggende redenen van dit vertrek niet meer zal toelichten. Ik vind het voor hem heel vervelend, maar zijn vertrek was uiteindelijk niet meer te voorkomen. De hele affaire zal met name binnen GroenLinks nog wel wat naklinken, vermoed ik. Ik werd zelf overigens door journalisten ook direct bevraagd op de jaren tachtig. Voor mij een tijd waarin ik mijn militaire diensttijd volmaakte, een studie begon en uiteindelijk aan het werk ging, in het huwelijk trad en mijn eerste twee kinderen kreeg. Ik geloof dat ik dat allemaal inmiddels wel heb verwerkt.

In de recesperiode werd Karadzic gevangen genomen en in Scheveningen opgesloten. Ook hadden we te maken met een oorlog in Georgië. Een oorlog waarbij de Nederlandse cameraman Stan Storimans omkwam. Ook kwamen er tien Franse militairen in Afghanistan om het leven. Ongelofelijk  wat er allemaal weer gebeurd is. En ondertussen werd er ook veel gesport. Vooral de Olympische Spelen kreeg veel media-aandacht. Tegenstellingen lijken soms groot. En alles draait altijd maar weer door. Zo zal het de komende maanden ook weer gaan. Je hebt de ene gebeurtenis nog niet gehad of de volgende dient zich al weer aan. Ik weet dat  ik me bij dit alles mag overgeven aan de leiding van God in mijn persoonlijke leven maar ook van deze wereld. Dat geeft rust en houvast . 

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '23 augustus - week 34 - 2008'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.