19 december - week 51 - 2008

vrijdag 19 december 2008 18:32

Mijn laatste weblog van dit kalenderjaar. Gisteravond hebben we ook de laatste vergaderdag van dit kalenderjaar gehad. We waren nog voor middernacht klaar. Dat heb ik ook wel eens anders meegemaakt. Toch is er dit afgelopen jaar meer vergaderd dan ooit. Fijn dat we het werk nu even neer kunnen leggen. Ik ga zelfs voor het eerst van mijn leven op wintersport. Een vurige wens van vrouw en kinderen gaat in vervulling.

Voordat het zover was moest er nog wel het één en ander gedaan worden. Vooral Ernst Cramer had deze week weer een volle agenda. Maandag was hij van 10.15 uur tot dinsdagmorgen 02.00 uur (!) aan het vergaderen over infrastructuur ed. Dinsdag had hij nog de staart van de begroting LNV en woensdag ook nog de zgn Najaarsnota (financien). Hij weet van geen ophouden. Klasse, Ernst.

Ik heb zelf maandag veel gesprekken gevoerd. Onder andere met minister Rouvoet, Eric Vrijssen (Elsevier) en René Tromp (bovenschools directeur PO). Ook ben ik bij een informele bijeenkomst van de Commissie Onderwijstijd geweest. Als Kamerleden werden we alvast bijgepraat door commissievoorzitter Clemens Cornielje en enkele andere commissieleden. Ik heb de commissie mijn complimenten gegeven voor het uit te brengen advies.

Een dag later heb ik formeel (o.a. in het NOS-Journaal) kunnen aangeven dat ik het een evenwichtig advies vindt. Ook een moedig advies vanwege het feit dat de commissie voorstelt de zomervakantie in het VO met een week te verkorten. Daar staat wel iets tegenover, maar uit enkele mails die ik ontving werd mij duidelijk dat niet iedereen dat door had of op waarde wist te schatten. Ik ben zelf ook al eens over verkorting van vakanties begonnen en weet uit eigen ervaring (ik ben zelf ook docent geweest) hoe gevoelig dat ligt. Toch denk ik dat het kan bijdragen aan de vermindering van de werkdruk. We zullen zien hoe de bespreking van het advies volgend jaar zal gaan verlopen.

's Avonds het jaarlijkse kerstdiner van de fractie. Dat was - zoals altijd - weer erg gezellig. Goed eten, gezellige mensen en een idem sfeer. We hebben ook afscheid genomen van een aantal stagiaires. Dit keer was het weer een goede lichting. Jonge, enthousiaste  mensen met veel kwaliteiten. een aantal van hen is donderdagavond tot het allerlaatste moment gebleven. Je zou wat missen!

Dinsdag zoals altijd onze fractievergadering. Dit maal was onder andere Gert-Jan Segers, de directeur van ons Wetenschappelijk Instituut, te gast. Met hem en enkele anderen hoop ik begin januari een studiereis te maken naar Israël. 's Avonds ben ik nog aanwezig bij de vergadering van ons landelijk bestuur. Als adviseur heb ik daartoe toegang. Ditmaal veel Europa. De verkiezingen komen er over enkele maanden aan. Ik ben zeer content met onze lijsttrekker, Peter van Dalen. Iemand met verstand van (Europese) zaken. Mijn steun heeft hij.

Woensdag spreek ik met de president-directeur van de NS, de heer Veenman, en zijn opvolger per 1 januari 2009, de heer Meerstadt. Dat zijn geen verkeerde gesprekken als voorzitter van een zeer OV-minded fractie. Ik kon de beide heren een viertal fractienotities overhandigen die met spoor te maken hebben. Allemaal uitgebracht in de afgelopen maanden. Ook deze dag nog een interview gehad met het Financieel Dagblad (FD). Het was hen opgevallen dat de ChristenUnie een geheel eigen analyse had van de kredietcrisis. Ook nog een radiointerview gehad. En een tweetal besprekingen van het initiatief wetsvoorstel anti-kraken.

De donderdag was - als laatste vergaderdag van het jaar - lekker hectisch. Op zo'n dag moet je vooral zorgen dat de stemmingslijsten goed bijgehouden worden. Tegenwoordig stemmen we zowel 's middags als 's avonds. Dat is een hele vooruitgang. Zelf heb ik met onze voorlichters tussen de middag nog een lunchgesprek gehad met de parlementaire redactie van de Telegraaf. Toeval of niet: die dag opende de Telegraaf met een mooi bericht over de watervisie van 'onze' staatssecretaris Tineke Huizinga.

Woensdag had ik het genoegen met enkele hoofdredacteuren over de situatie in de krantenwereld te kunnen spreken. Dat gesprek paste in mijn voorbereiding voor het overleg een dag later met minister Plasterk over het persbeleid. De uitkomst van het overleg was dat er een innovatiefonds komt voor de pers (daar is in ieder geval 8 miljoen euro voor beschikbaar) en dat er een zware commissie wordt ingesteld die gaat onderzoeken op welke wijze de pers geholpen kan worden. Eén en ander is aan tijdslimieten gebonden zodat het ook niet weg kan lopen in de tijd. Daar is de situatie ook te zorgelijk voor.

Mijn zoon Aron heeft mij en Esme Wiegman en Eddy van Hijum donderdagnacht naar huis gereden. Ik lag om 02.30 uur op mijn bed. Met de wetenschap dat het werk nu even aan de kant kan worden gelegd. Dat ga ik na het schrijven van deze weblog dan ook doen. Heerlijk even uitrusten. Ook genieten van het kerstfeest, de geboorte van de Here Jezus.

Ik wens alle lezers van mijn weblog goede feestdagen toe en een gezegend 2009.

Labels
Arie Slob

« Terug

Reacties op '19 december - week 51 - 2008'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.