Effe bijpraten...

zaterdag 25 oktober 2003 23:23

Het 'Mabel'-debat met Balkenende en Remkes zou aanvankelijk tot halverwege de middag duren, maar neemt uiteindelijk de hele dag: van kwart over tien tot kwart voor zeven...

Waar waren we gebleven? O ja, bij vorige week vrijdag. 's Morgens thuis, vooral media te woord gestaan: over de kwestie van de secretaris-generaal van Justitie, een testje over Europa, ach je moet van alles verstand hebben... Daarna naar Amersfoort. Eerst een nuttige en inhoudelijke vergadering van het Politiek Beraad (waarin alle geledingen van de ChristenUnie vertegenwoordigd zijn), o.a. over de Permanente Campagne die binnenkort van start gaat. Dan met Jacob Pot bij een biertje overleg over een voorstel dat we bij de Justitiebegroting willen lanceren en dat een prima bijdrage kan leveren aan de bestrijding van overlast, geweld en terreur op straat. De notitie is zo'n beetje klaar; we overwegen nog een bezoek aan Engeland te brengen, waar het idee al in praktijk gebracht wordt en uitstekende resultaten kent.
Daarna het vervolg van de vergadering van onze personeelsstichting. Na lang en intensief vergaderen komen we eruit; mijn voorstel van dinsdag wordt - met een enkele wijziging, die voor mij niet gemakkelijk is te pruimen - overgenomen. Er zijn inderdaad geen pijnloze oplossingen. Morgen zullen we de direct betrokken medewerkers informeren over het plaatje. Tegen elven thuis, waar ik toch nog maar even achter het scherm schuif om de genomen besluiten op een rijtje te zetten.

Zaterdag eerst Arjens wedstrijd bijgewoond. Ze winnen zowaar met 3-1 en Arjen maakt het 3e, bevrijdende doelpunt! De rest van de dag intensief bezig met mailverkeer rond de personeelszaken. 's Avonds neem ik de tijd om samen met Liesbeth én Arjen de video van 'The Two Towers' (deel 2 van 'The Lord of the Rings') te bekijken. Liesbeth en ik zijn al heel lang Tolkien-fans en Arjen is het inmiddels ook. Later op de avond bel ik uitvoerig met één van de medewerkers die minder prettig nieuws te horen heeft gekregen, zij het ook in een 'als dan'-situatie, namelijk als de actie 'Vrienden van de fractie' niet voldoende oplevert. Daar word je dus niet vrolijk van...

De zondag is als altijd een verademing en een rustpunt. 's Maandags naar Den Haag gegaan om bij het medewerkersoverleg aanwezig te zijn: ik vind dat ik aanspreekbaar moet zijn voor vragen over onze besluitvorming van vrijdag. Niet voor iedereen even gemakkelijk, wel goed om er een tijdje met elkaar over te praten. Als ik eind van de middag weer thuis kom, heeft Marieke (8) goed nieuws: ze heeft een 8,5 gehaald voor haar spreekbeurt over 'de dwarsfluit'. 's Avonds schrijf ik een opzet voor onze inbreng bij de behandeling van de Justitie-begroting, volgende week; kunnen we er morgen vast over spreken. De antwoorden van het kabinet op de 300 vragen over 'Mabel' zijn binnen... 't Wordt heel laat, ook al omdat ik nog een lezing voor morgenavond moet voorbereiden.

De dinsdag begint weer met fractievergadering. Er is steun voor de (mondeling gegeven) hoofdlijn voor de speech over de kwestie-Mabel. Tineke heeft vandaag de Defensie-begroting, maar daarvan is feitelijk gisteren al heel veel besproken. Na het vragenuurtje met o.a. vragen over uitlatingen van staatssecretaris Joop Wijn inzake 'gezinsdenken' in de fiscale sfeer, waar ik ook aan mee doe, nog allerlei bureauwerk en dan naar huis, waar ik precies een half uurtje ben om mee te eten. Met de auto naar Amersfoort voor een lezing over 'theocratie' voor een gezelschap van zo'n 100 SGP-jongeren. Ik ben enige buitenstaander, maar proef bij veel jongeren sympathie voor mijn stellingname dat een christen per definitie wél de theocratische gezindheid heeft (de erkenning dat 'God regeert'), maar níet een theocratische staatsvorm nastreeft, waarin geen godsdienstvrijheid heerst. Ze hebben toch ook wel moeite met de stelling dat geestelijke vrijheid in de ruime zin van het woord hoort bij christelijke politiek. Aardige paneldiscussie met 2 SGP-ers en de zaal. Leuke en openhartige nagesprekken met de jongeren zelf, tot de beheerder het licht uitdoet... Thuisgekomen lees ik op Teletekst nieuwe onthullingen over Mabel: ze zou haar AIVD-dossier hebben ingezien en connecties met Egyptische wapenhandelaren hebben gehad. Wat moet ik hier nu mee? Voor het debat niets, zo besluit ik: er wordt geen toestemming voor het huwelijk gevraagd en dus hoeft/heeft de Kamer zich geen oordeel te vormen over deze huwelijkskandidaat. Bovendien: er zullen nog wel meer geruchten komen!

Voor de woensdag heb ik geen debatten in mijn agenda staan en dat is uitzonderlijk. Ik hoop dus veel gelegenheid te hebben om het 'Mabel-debat' van morgen voor te bereiden, maar dat lukt domweg niet, omdat er allerlei andere dingen doorheen komen: procedurevergaderingen van Kamercommissies, een groepsbezoek van vnl. vrouwen met wie ik van alles en nog wat bespreek, veel telefoontjes en natuurlijk de nooit opdrogende stroom e-mails. Uiteindelijk schrijf ik m'n speech pas 's avonds, thuis.

Het 'Mabel'-debat met Balkenende en Remkes zou aanvankelijk tot halverwege de middag duren, maar neemt uiteindelijk de hele dag: van kwart over tien tot kwart voor zeven... Ik steun de benadering van Balkenende: Remkes is verantwoordelijk voor de AIVD, hij voor het Koninklijk Huis, de diensten hebben binnen hun wettelijke bevoegdheden geopereerd en de achtereenvolgende ministers en premiers valt dus niets te verwijten. Wouter Bos kiest voor een persoonlijke aanval op Balkenende en gaat daarin naar mijn oordeel te ver. Balkenende heeft het er niet gemakkelijk mee, zeker doordat hij een sterk juridische invalshoek kiest, maar houdt zich wel staande. De uitkomst is dat de Kamer in meerderheid het kabinet steunt, dat de AIVD nog eens tegen het licht gehouden wordt en dat een aantal fracties (maar een minderheid) een nieuwe discussie over 'modernisering (lees: afschaffing) van de monarchie' wenst.
De avond ben ik thuis om op te passen; Liesbeth heeft een bijbelstudieavond. Ik doe van alles en nog wat en kijk wat TV.

De volgende morgen breng ik een werkbezoek aan de Stichting Ontmoeting in Epe, die zich bezighoudt met reintegratie van ex-gedetineerden en door allerlei bureaucratisch gedoe haar subsidie dreigt te verliezen. Dat mag dus niet gebeuren. We werken met de fracties van SGP, CDA, PvdA en ChristenUnie al aan een amendement, om - net als voorgaande jaren - zonodig tegen de zin van de minister de subsidie van deze stichting en de Stichting Exodus veilig te stellen. 'k Ben opnieuw onder de indruk van de motivatie van een stel van die gasten die hier de kans grijpen om een nieuwe start in hun leven te maken.
's Middags een poosje thuis, 's avonds een spreekbeurt voor een groep van 80 à 100 leden van de hervormde kerk in Broek op Langedijk. We maken er met elkaar een dijk van een avond van; ik wijd hen in in de Haagse werkwijzen door met de hele club een fractievergadering te spelen: ik agendeer een onderwerp (van orgaandonatie tot sluiting van een moskee en van subsidie voor kerkelijk jongerenwerk tot Mabel) en ik wil voor- en tegenargumenten horen. Boeiend, leerzaam en ontzettend gezellig. Er wordt veel gediscussieerd, maar ook veel gelachen. Als ik naar huis rijd, heb ik de kaartjes van 7 nieuwe vrienden van de fractie op zak! Dat doet me goed. Onderweg galm ik mee met Chris de Burgh, Adrian Snell en Alan Parsons Project.

Vandaag heb ik me - behalve met de boodschappen en wat huishoudelijke klusjes - vooral bezig gehouden met de Justitiebegroting, die volgende week op de agenda staat, en het integratie-debat van a.s. maandag. Dat laatste debat neem ik over van Tineke, die volgende week naar Irak gaat.
Er is ontzettend veel te doen en ik hou het gevoel dat de achterstanden zich opstapelen. Soms word je er mismoedig van. 's Middags even met Liesbeth de stad in om een nieuwe winterjas voor mij te kopen. Da's wel hard nodig, want gisteren viel de eerste sneeuw... 'Gewoon' even tijd voor maken, dus.
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Effe bijpraten...'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.