Het startsein!

zaterdag 04 januari 2003 21:13

En vandaag was het dan zover: de start van de campagne. Natuurlijk is er de afgelopen tijd al het nodige gebeurd, maar vandaag werd de finale ingezet. 2,5 weken om 10 miljoen kiezers te vertellen waar de ChristenUnie voor staat! Wat een uitdaging! Wat een kansen! Dat was dan ook de titel van mijn toespraak tot de bomvolle zaal van de Boogkerk in Amersfoort: 'Uitdagingen en kansen'.
'n Mooie dag was het. Voor mij extra bijzonder, omdat ik ook nog eens mijn verjaardag kon vieren... (Oké: voor wie het echt wil weten: het was m'n 41e.) Felicitaties, een gigantische taart met m'n eigen portret erop: dit was geen verjaarspartijtje meer, dit was een fikse verjaardagsPARTIJ! Toch gek hoor, om het mes in je eigen portret te zetten...
Wat hebben we zoal gedaan vandaag? Er was veel muziek, van de internationaal vermaarde gospelzanger Ralph van Maanen, van het swingende gospelkoor 'Tin Speransa' (wat betekent: 'er is hoop', en dat kon je aan ze merken ook!) en van de grote groep kinderen die in een eigen programma een mooi 'clublied' hadden ingestudeerd. Tineke Huizinga en ikzelf werden door EO-coryfee Menno Helmus ondervraagd over zaken als: hoe combineer je nu dat drukke politieke leven met het gezin? sta je nog wel eens langs de lijn bij de voetbalwedstrijd van je zoon? (jazeker!!) en: wat was nu een dieptepunt en wat was een hoogtepunt in je politieke loopbaan?
Verder reageerden Leen van Dijke, Arie Slob en Dick Stellingwerf op een aantal stellingen over politieke zaken, waarbij de zaal actief werd betrokken. En gelukkig: de achterban was eensgezind over kwesties als het asielbeleid, de landbouw, de vrijheid van onderwijs, enz. En dan waren er momenten van bezinning en gebed, met Willem Smouter, Arnold van Heusden en een politiek slotwoord van senator Egbert Schuurman. Zo doen we dat bij de ChristenUnie, omdat we ervan doordrongen zijn dat we het niet van onszelf hebben en niet voor onszelf doen, maar dat we ons politieke bezig zijn mogen doen in dienst van de Here God! Daarom wordt er gezongen, daarom wordt er gebeden en daarom spreken we met elkaar over de inhoud van de christelijke politiek.

Zelf hield ik de politieke toespraak, daarmee ook echt de aftrap van de campagne gevend. De toespraak zelf staat wel ergens op de site. Ik kon het niet laten om - in verband met m'n verjaardag - te beginnen met een verwijzing naar dat prachtige verhaal van Godfried Bomans uit 'De man met de witte das', waarin hij vertelt hoe zijn vader, ooit Kamerkandidaat uit Haarlem, de harten van zijn publiek wist te winnen door mee te delen dat hij toevallig die dag jarig was, maar - na een bange worsteling - er de voorkeur aan had gegeven om naar de spreekbeurt te komen: "Men kan na zo'n mededeling geen kwaad meer doen en mijn vader wikkelde de avond dan ook verder moeiteloos af." Het mooiste was echter dat later bleek dat pa Bomans besloten bleek te hebben om de hele maand lang iedere dag jarig te zijn... Da's dus ook een manier van campagne vieren en kiezers voor je winnen! Door hier openhartig over te zijn, heb ik in elk geval iedere mogelijke suggestie weggenomen dat mijn verjaardag vandaag een campagnelist was!
De kern van mijn toespraak lag in het formuleren van een aantal speerpunten van de ChristenUnie, die wij graag de komende periode zouden realiseren. Onder de kernbegrippen 'samen leven naar bijbelse waarden', 'een uitgesproken christelijke politiek', 'herstel van de paarse schade' ben ik o.a. ingegaan op het belang van bijzonder onderwijs, het softe drugsbeleid (dat door het kabinet-Balkenende gewoon is voortgezet), het kloneren van mensen, het harde asielbeleid van dit kabinet, en de noodzaak van een echt 'prolife' beleid. De vorm die ik koos was het formuleren van uitdagingen aan de collega-lijsttrekkers om samen met de ChristenUnie goede dingen voor de samenleving te realiseren.
Nu maar kijken of ze het lef hebben om die handschoen op te pakken!

Voor een eerste aflevering van dit dagboek vind ik dit eigenlijk al heel mooi. Ik ga nog even een beetje m'n verjaardag vieren in m'n gezin. Om 22:00 uur word ik nog opgehaald om naar de Hilversumse radiostudio te gaan, waar ik te gast ben in het programma 'Met het oog op morgen'.
Over morgen gesproken: morgen is het zondag! Een dag van rust, van kerkgang en van het gezin. Heerlijk! Morgen dus ook geen dagboek. Maandag weer. Tot dan!

André Rouvoet
lijsttrekker ChristenUnie
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Het startsein!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.