2 x 2 Vandaag en nog zo wat

woensdag 15 januari 2003 17:36

Tjonge, wat is het moeilijk om tussen alle campagne-activiteiten in tijd te vinden om m’n weblog bij te houden. Ik neem me voor het korter te doen, zodat de kans toeneemt dat ik inderdaad dagelijks een momentje kan vinden.
Even terugblikken op vorige week.

Vrijdag 10 januari
‘k Heb nog net m’n ouders kunnen spreken die voor de verjaardag van dochter Rianne kwamen, toen met de trein naar Gouda. Het optreden in ‘2Vandaag’ is aardig: ontspannen gesprek met Tijs van den Brink over o.a. de vrijheid van onderwijs; kon ik mooi met de ervaring van gisteren (de school in de Schilderswijk) het beeld corrigeren dat christelijke scholen geen allochtone kinderen accepteren en allerlei vreselijks doen tijdens de godsdienstlessen! Grappig: ik ontmoet drie, vier jonge mensen die ik indertijd nog les (staatsinrichting) heb gegeven aan de Evangelische School voor Journalistiek.
’s Avonds weer een volle bak in Veenendaal: de mensen zitten in de loopruimten aan de zijkanten van de zaal en op de trappen… Reinier Koppelaar, nr. 7 op de lijst, houdt uit de losse pols een vlot en inhoudelijk sterk verhaal, o.a. over economische aangelegenheden, sociaal beleid en onderwijs. Ik heb bewondering voor zijn optreden: het is zijn eerste campagne! Opnieuw leuke discussies met de zaal en met twee journalisten. Na afloop veel napraten, o.a. met enkele goede vrienden én met een paar jonge mensen die me vertellen dat ze ‘zwevend’ binnen zijn gekomen, maar nu zeker weten dat ze ChristenUnie gaan stemmen. Fijn om te horen!

Zaterdag 11 januari
Onderweg naar Utrecht word ik gebeld door Sjors Fröhlich en leg ik live in het radioprogramma ‘Capuccino’ uit wat ik ga doen op de Nationale Gebedsdag: bidden natuurlijk! Nee Sjors, het is geen campagnestunt: bidden is heel gewoon (maar tegelijk heel bijzonder!). Fijne bijeenkomst, waarbij we met een paar honderd christenen uit allerlei kerken en groepen samen veel en uitbundig zingen en samen bidden voor de overheid, de verkiezingen, voor regering en koningshuis, voor onze samenleving, voor vervolgde christenen wereldwijd en voor nog heel veel meer zaken. Wat is het heerlijk dat we al die dingen gewoon bij God mogen brengen en Hem om wijsheid en zegen mogen vragen!
Weer thuis in Woerden steek ik een handje uit: er moet ook in het huishouden veel gebeuren, de boodschappen moeten gedaan en de kinderen willen ook wel eens wat aandacht van mij. Daar geniet ik van! Om 16:00 uur komt Nico alweer om me mee te nemen naar Hilversum: opnieuw ‘2Vandaag’, maar nu een lijsttrekkersdebat met Thom de Graaf van D66 en Haitske v.d. Linde. We hebben het met Victor Dekoninck over Irak en Noord-Korea (zeer zorgwekkend dat N-Korea uit het Non-proliferatieverdrag is gestapt…), over bezuinigingen (Haitske wil niet zeggen waar ze het geld voor haar programma vandaan haalt: ‘dat hangt van de economie in Duitsland af’…; tja) en over de campagne en mogelijke coalities. Dan moeten we er alweer uit en stapt Andries Knevel naar binnen om in de zelfde studioruimte voor z’n eigen decor een ‘promo-aankondiging’ op te nemen.
Later thuis dan ik had gehoopt, maar ’s avonds heb ik geen verplichtingen. Ik kijk naar Jan-Peter Balkenende bij Knevel; ’t valt me opnieuw op hoe bestuurlijk en ontwijkend hij reageert op vragen over medisch-ethische zaken: een evaluatie is al heel mooi… Waarom niet vanuit z’n tenen gezegd dat hij de legalisering van euthanasie en hulp bij zelfdoding, de abortuspraktijk en het experimenteren met embryo’s afwijst?! Christenen moeten daar toch volstrekt helder over zijn? Vindt het CDA dit dan niet of durft hij het niet te zeggen met het oog op potentiële coalitiepartners?
Eindelijk weer eens tijd om een paar bladzijden te lezen: in het – rancuneuze – boek ‘Blinde ambitie’ van Eduard Bomhoff.

Zondag 12 januari
Heerlijk, die rustdag. Helaas is er ziekte in het gezin: Liesbeth is niet in orde en ook onze oudste, Arjen, voelt zich niet lekker. Ik ga met de kinderen naar de kerkdienst en zorg de rest van de dag voor de kleintjes. We doen het rustig aan: de druk op het gezin is deze weken erg groot! Pas ’s avonds realiseer ik mij dat de collega-lijsttrekkers van CDA, PvdA, VVD, LPF, GroenLinks en SP vanmiddag hun zoveelste debat hebben gevoerd. Wat zou het goed zijn als we met z’n allen de zondag zouden vrijwaren van campagneactiviteiten. Zo’n collectieve rustdag is heel wat waard!


(’t Is nu woensdagmiddag half zes en ik moet op pad voor de campagnetour-avond in Scheveningen! Wordt vervolgd… Dus.)



André Rouvoet
Lijsttrekker ChristenUnie
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op '2 x 2 Vandaag en nog zo wat'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.