Koningin van het volk

zaterdag 20 maart 2004 21:03

Vandaag is Prinses Juliana overleden. Daardoor een erg ongewone zaterdag. Het zet de bezigheden van de afgelopen week in een ander licht en zal zeker ook mijn agenda voor de komende week ingrijpend beinvloeden.

Maandag 15 maart
Vandaag werk ik thuis. Om 12:00 uur neem ik 3 minuten stilte in acht voor de slachtoffers van de terreuraanslagen in Madrid van afgelopen donderdag. De daders (naar we nu aannemen dus toch Al-Qaida en niet de ETA) kunnen tevreden zijn: de winnaar van de Spaanse verkiezingen van gisteren, de socialist Zapatero, heeft aangekondigd de Spaanse troepen uit Irak te zullen terugtrekken... Dat is dus zwichten voor terreur! Morgen komt er een extra vergadering van de speciale Kamercommissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (IVD).
's Middags veel bureauwerk. Ik werk aan een notitie over '5 x 5 actiepunten': als fractie willen we elk van de 5 speerpunten uit ons verkiezingsprogramma concretiseren in 5 actiepunten waar de komende periode gericht aan willen gaan werken. Verder kan ik even Liesbeth helpen met het snoeien van de klimop.
's Avonds bereid ik de fractievergadering van morgen voor. Laat in de avond loop ik weer eens een rondje hard. 't Valt me niet eens tegen.

Dinsdag 16 maart
In de fractievergadering spreken we uitvoerig over 'Madrid'. Verder komt het kabinetsbesluit inzake de WAO aan de orde. Lunchgesprek met partijdirecteur Henk van Rhee en Joel Voordewind over de Europese campagne en de Permanente Campagne van de partij. Bij de aanvang van de Kamervergadering wordt oud-collega Naima Azough van GroenLinks opnieuw beedigd. Terwijl ik tegenover Parool een aantal stevige opmerkingen maak over de 'liberale jihad' van de VVD, vraagt Joost Eerdmans van de LPF een interpellatie aan over religieuze uitingen bij ambtenaren... Ondanks de wens van de rest van de Kamer om dat te betrekken bij de bespreking van het rapport van de commissie-Blok (over integratie), krijgt hij zijn zin.
Na de stemmingen de extra vergadering van de IVD-commissie. Daarna overleg met Nico over diverse optredens en interviews die aanstaande zijn. Ik kan thuis eten en bezoek 's avonds een vergadering van mijn kerkelijke gemeente. Als ik (laat) thuis kom, moet ik nog een opinie-artikel over de sociale rechtsstaat schrijven. Er is door onze stagiaire Swannet Westland prima voorwerk verricht, maar het kost me toch nog een uur of twee om er 'mijn verhaal' van te maken.

Woensdag 17 maart
In de Kamer eerst kort overleg met Tineke over het debat inzake de religieuze uitingen. Tineke heeft een prima lijn in gedachten, dus we zijn het gauw eens. Samen met Arie heb ik een functioneringsgesprek met een van de medewerkers. Daarna een informeel gesprekje met collega Wouter Bos over diverse zaken. Dat hadden we al een tijdje geleden afgesproken, maar het kwam er maar niet van. 
's Middags een debatje met Gerrit Zalm over het EMU-saldo en het Stabiliteits- en Groeipact. Beetje een verplicht nummer dat niets oplevert. Daarna doe ik - improviserend - de gisteren aangevraagde derde termijn van het debat over het bovenregionaal vervoer gehandicapten. Met name Boris v.d. Ham (D66) worstelt met z'n positie en wringt zich in allerlei bochten om een eigen rol te kunnen spelen.
Van achter m'n bureau volg ik een stuk van het debat over de religieuze uitingen. Tineke is lekker op dreef bij dit onderwerp dat merkbaar haar hart heeft en geeft Joost Eerdmans ervan langs als hij haar kritisch interrumpeert.
's Avonds lees ik van alles en nog wat, o.a. het wetsvoorstel DNA-afname bij veroordeelden, dat morgen wordt behandeld.

Donderdag 18 maart
Ondanks treinvertraging net op tijd voor de briefing van de commissie-Mosterd, die onderzoek heeft gedaan naar de effectiviteit van de extra miljarden die in de zorg zijn gepompt. Hun conclusie is dat dat niet is vast te stellen... Direct maar een persbericht laten uitgaan. Dan het vervolg op het AO over de nationale rechtsstaat van eind januari. Net als minister Donner mag ik na afloop meteen door naar de plenaire zaal voor het debat over het DNA-voorstel. Dat krijgt brede steun.
Eind van de middag met de trein naar Apeldoorn, waar ik op de Theologische Universiteit van de Chr. Geref. Kerken een discussieavond met de studenten van de vereniging PFSAR heb. Mooi onderwerp: de overheid en het waarden-en-normen-debat. Leuke discussie aan de hand van - tamelijk provocerende - stellingen. De terugreis verloopt moeizaam: de trein van 22:58 uur haal ik nog net, maar die blijkt vandaag niet te rijden... Pas tegen 1:00 uur thuis dus. Op Teletekst lees ik dat Martin Hoogland, de moordenaar van maffiabaas Klaas Bruinsma, is doodgeschoten. En in de NRC vind ik m'n artikel, onder de fraaie kop 'Sociale rechtsstaat moet behouden blijven'. En zo is het!

Vrijdag 19 maart
Met de auto naar Den Haag voor werkbezoeken (met een aantal collega's van de Kamercommissie Justitie) aan Europol en Eurojust. Mijn medewerkster Heleen van de Berg gaat mee. Nuttig en informatief. En tussendoor een uitstekende lunch.
Eind van de middag heb ik nog een interview in het Kamergebouw, namelijk voor het blad 'EO-Visie'. Het gaat vooral over 'de mens achter de politicus'... 's Avonds ga ik, vergezeld door de oudste kinderen Arjen en Rianne en gewapend met m'n gitaar, naar een 'Hollandse liedjes-avond', een initiatief van enkele leden van onze kerkelijke gemeente. Lekker uithalen met evergreens, smartlappen en zeemansliedjes bij accordeon en gitaar. Hartstikke leuk!

Zaterdag 20 maart
Al bijtijds breng ik Liesbeth en twee meiden naar het station: ze gaan kleren kopen in Utrecht. Als ik op de autoradio op Radio 1 en 2 klassieke muziek hoor, begrijp ik dat er iets aan de hand is. Arie en Teletekst weten te melden dat Prinses Juliana vanmorgen vroeg is overleden, 94 jaar oud. Ik vraag Nico een voorzet voor een persbericht te maken en volg het nieuws. Om 10:00 uur doet de minister-president op TV officieel mededeling van het overlijden. Er gaat iets fout, waardoor de verbinding wordt verbroken... Dat moet vreselijk voor hem zijn! Ik sta in de loop van de ochtend drie maal telefonisch de radio te woord, één keer samen met Boris Dittrich, één keer met Bas van der Vlies en Maxime Verhagen, en één keer alleen. Het persbericht gaat uit. Tussen alle bedrijven en telefoontjes door moet ik Emma bezighouden en ruim ik ook nog een beetje hier en daar wat op. 's Middags, als Liesbeth terug is, doe ik de boodschappen. 's Avonds volgen we op TV de berichtgeving over leven en sterven van Juliana, die ik vandaag in alle reacties 'de Koningin van het volk' heb genoemd. En dat was ze.

Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Koningin van het volk'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.