Een indrukwekkende uitvaartdienst

zaterdag 03 april 2004 22:49

Vandaag vindt de uitvaart van Prinses Juliana plaats. Tijdens de dienst zit ik tussen Bas van der Vlies en Femke Halsema in. Er zit een merkwaardige paradox in hun beider aanwezigheid: Bas heeft als orthodox-gereformeerde veel moeite met het feit dat de dienst wordt geleid door een vrijzinnig-remonstrantse en ook nog eens vrouwelijke predikant, Femke daarentegen wil als agnost juist zoveel mogelijk deelnemer zijn in deze dienst. Mijn positie is ook figuurlijk tussen hen in: ik deel wel in de moeite van Bas, maar wil hier niet als kritische commentator zitten; door publiekelijk te vertellen wat ik mis in de preek en de liturgie zou ik wel eens de zegen voor anderen kunnen wegnemen!

Maandag 29 maart
De ochtend besteed ik aan het voorbereiden van het gastcollege dat ik 's middags moet geven. Tussendoor nog even een radiospotje voor de eigen zendtijd van de ChristenUnie opnemen. 's Middags dus een gastcollege voor 2e- en 3e-jaars rechtenstudenten in Utrecht, op verzoek van mijn oud-docent rechtssociologie Pieter Ippel (inmiddels hoogleraar). Het thema is 'wetgeving en rechtsstaat' en ik spits het toe op twee actuele onderwerpen: de afslanking van de verzorgingsstaat en de kwestie van de grondrechten en scheiding van kerk en staat. Ik heb me voorgenomen om er vooral een discussie van te maken i.p.v. een lange lezing te geven. Door een aantal provocerende stellingen te poneren lukt dat heel behoorlijk en ontstaat er een prima interactie met de studenten. Als dank krijg ik van Pieter het boek 'De ideale redenaar' van Cicero; ik ben hem daar zeer erkentelijk voor, want ook voor de winnaar van de Thorbeckeprijs valt er van deze grote redenaar nog veel te leren!
's Avonds woon ik op de school van Arjen de opvoering bij van een dansvoorstelling die alle brugklassers in één dag hebben ingestudeerd in het kader van een 'cuvo-project' (culturele vorming). Ik ben onder de indruk van hun prestatie!

Dinsdag 30 maart
Vandaag vindt de uitvaart van Prinses Juliana plaats. Vanaf de Tweede Kamer reizen we met een bus naar Delft. We moeten al lang voor de dienst begint in de Nieuwe Kerk zijn. Daar ontmoet ik allerlei bekenden, met wie ik ruimschoots kan bijpraten. Tijdens de dienst zit ik tussen Bas van der Vlies en Femke Halsema in. Er zit een merkwaardige paradox in hun beider aanwezigheid: Bas heeft als orthodox-gereformeerde veel moeite met het feit dat de dienst wordt geleid door een vrijzinnig-remonstrantse en ook nog eens vrouwelijke predikant, Femke daarentegen wil als agnost juist zoveel mogelijk deelnemer zijn in deze dienst. Mijn positie is ook figuurlijk tussen hen in: ik deel wel in de moeite van Bas, maar wil hier niet als kritische commentator zitten; door publiekelijk te vertellen wat ik mis in de preek en de liturgie zou ik wel eens de zegen voor anderen kunnen wegnemen! Bovendien zitten er veel waardevolle elementen in de dienst: het zingen van 'A toi la gloire', 'Wat de toekomst brengen moge' en het 15e vers van het Wilhelmus ("Voor God wil ik belijden en Zijne grote macht, dat ik te genen tijde den Koning heb veracht, dan dat ik God den Here, de hoogste Majesteit, heb moeten obedieren in der gerechtigheid"), de bijbelteksten die door de kleinkinderen worden gelezen, prachtige muziek, de lezing uit Johannes 14 ("Vrede laat ik u, mijn vrede geef ik u"). Verder zullen mij bijblijven de aanwezigheid van de vele (koninklijke) gasten, de plechtigheid van de bijzetting zelf en de ontroering die ik voel als we zien hoe de broze Prins Bernhard de grafkelder ingaat.
Na afloop heb ik met Femke en later in de bus terug naar Den Haag met Jan Marijnissen heel openhartige gesprekken over hoe we ieder voor zich deze dienst beleefd hebben.
Met Arie Slob eet ik op een terrasje aan het Plein voor de Kamer een uitsmijter. Na nog wat post te hebben doorgenomen ga ik naar huis. Snel wat eten met het gezin en dan met de auto naar Hellevoetsluis voor een spreekbeurt. Ik sta onder meer stil bij de indrukwekkende gebeurtenissen van vandaag. Een goede avond met een behoorlijke opkomst en een prettige en ontspannen sfeer. In de pauze krijg ik, net als onlangs in Papendrecht, weer een aantal Iraanse asielzaken voorgelegd. Ik zal ze doorgeven aan Tineke; we moeten echt speciaal naar de situatie van christenen uit landen als Iran kijken!

Woensdag 31 maart
Vandaag dus de fractievergadering, die we normaal op dinsdag hebben. We bespreken de integratienotitie die we met het oog op het debat over het rapport van de commissie-Blok de komende dagen zullen presenteren.
Bij aanvang van de Kamervergadering nemen we afscheid van Frank de Grave. Bij de stemmingen leg ik in een stemverklaring uit waarom de ChristenUnie het nieuwe systeem voor bovenregionaal vervoer van gehandicapten (Valys) niet kan steunen: het beperkt de mobiliteit van mensen die geen alternatief hebben in het reguliere openbaar vervoer. D66 stemt ook tegen; dat vindt minister Hoogervorst niet leuk... Als er hoofdelijk wordt gestemd over de motie-Eerdmans, waarin wordt gepleit voor het weren van hoofddoekjes en andere religieuze uitingen uit het publieke leven, stemmen de VVD'ers Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali gewoon met hun fractie 'tegen'. Omdat ze eerder stevige uitspraken hadden gedaan, levert hen dat hoongelach van de collega's op.
's Avonds een weinig spectaculair debat over de Europese Top van eind vorige week. Het wordt wel erg laat.
Pas na middernacht thuis kom ik eraan toe om naar de tekst van het Nieuwe Revu-interview te kijken, dat ik vanmiddag via Nico heb gekregen. Er valt veel te corrigeren! Ik ben niet erg te spreken over de selectie van mijn antwoorden en de eigen invulling die de interviewers er hier en daar aan gegeven hebben. Daar zal morgen nog flink over onderhandeld moeten worden, voordat ik akkoord ga.

Donderdag 1 april
In de trein tref ik Nico al en we nemen samen het interview door. Nico is hele ochtend via de telefoon met Frénk van der Linden in overleg en koppelt voortdurend naar mij terug. Ik sta op m'n strepen en wil geen dingen afgedrukt zien die ik (zo) niet gezegd heb. Pas begin van de middag geven we groen licht, hoewel ik niet op alle punten 100% tevreden ben.
Op mijn mail vind ik een bericht van de net geboren dochter van onze beleidsmedewerker Reinier Koppelaar en zijn vrouw: Prisca meldt dat ze er is! Ik antwoord haar direct en schrijf te hopen dat we in de toekomst nog veel (mail)contact zullen hebben.
's Middags laat ik een algemeen overleg schieten. Samen met Tineke heb ik een gesprek met twee vertegenwoordigers van joodse organisaties en dan moet ik onverwacht een debat over de samenwerkingsschool van Arie overnemen. Ik laat me door hem bijpraten, hoor minister Van der Hoeven aan en doe zowaar mee aan de tweede termijn. Het gaat tenslotte om de tweede lezing van een grondwetswijziging en dan mag de ChristenUnie niet ontbreken!
Eind van de middag is er in 'onze hal' een borrel ter gelegenheid van het afscheid van de twee stagiaires, Swannet Westland en Danielle van Eijk. Nadat ik ze toegesproken heb, reis ik spoorslags naar Amersfoort voor de vergadering van het Landelijk Bestuur van de ChristenUnie. Belangrijke agendapunten zijn de Europese verkiezingen en de Permanente Campagne.

Vrijdag 2 april
's Morgens Politiek Beraad op het Partijbureau in Amersfoort. 's Middags hebben we als fractie een discussiebijeenkomst met een flinke delegatie van het Gereformeerd Maatschappelijk Verbond (GMV) over sociaal-economische thema's. Nuttig en leerzaam. In een plezierige sfeer spreken we over bijbelse uitgangspunten, economische ontwikkeling, sociaal beleid, zorg en onderwijs.
Op de terugweg bel ik vanuit de auto met Doekle Terpstra over de stand van zaken rond de prepensioenen. FNV en PvdA hebben mij gevraagd mee te doen met een initiatief van vakbeweging en oppositie, om zo het kabinet onder druk te zetten. Ik heb om inhoudelijke en strategische redenen aarzeling om mee te doen. Die wordt versterkt als ik hoor dat het CNV ook niet meedoet.

Zaterdag 3 april
Om 10:00 uur geef ik als 'bekende buurtbewoner' met een korte toespraak het startsein voor een schoonmaakactie in onze wijk, het Staatsliedenkwartier. Gewapend met prikkers en vuilniszakken gaan we met zeker 30 mensen de wijk in om al het zwerfvuil weg te halen. Mijn dochter Lydia van 6 helpt me daarbij.
De middag gaat heen met boodschappen en andere huishoudelijke zaken. 's Avonds ga ik met Arjen naar Ede, waar ik opnieuw een bijdrage lever aan de tour van PerspectieF met Gerald Troost. Weer een zaal vol met jongeren, die genieten van de gospelmuziek van Gerald en van de humoristische bijdrage van Marcello 'Dr Johnny Love' Stewart en die ook best loskomen als ik met hen het gesprek over politieke zaken aanga.
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Een indrukwekkende uitvaartdienst'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.