Een echt Goéde Vrijdag

zaterdag 10 april 2004 21:36

Vandaag samen met Liesbeth naar de ‘Matthäus Passion’ in de Pieterskerk in Leiden. Is er een betere besteding van de Goede Vrijdag denkbaar?! Indrukwekkende muziek en dito teksten, prachtige uitvoering en in de pauze plezierige ontmoetingen en fijne gesprekken met veel bekenden uit de politiek en de maatschappij. Met de onvergetelijke woorden “Kennen jullie Jezus al?” worden we voorgesteld aan de vertolker van de Christus-partij, Maarten Koningsberger. Ons antwoord op de vraag is een volmondig ‘ja’!

Maandag 5 april
Gisteren een fijne zondag gehad. Behalve de twee kerkdiensten hadden we een en ander te vieren in de gemeente: een 45-jarig huwelijksfeest en een verjaardag bij vrienden thuis.
Vandaag werk ik de hele dag thuis. Eerst de ochtendkranten lezen via ‘kranten.com’. Op de Nederlandse Antillen is het onvermijdelijke dan toch eindelijk gebeurd: het kabinet-Godett is gevallen. En de situatie in Irak wordt er niet beter op nu de populaire leider Al-Sadr begint te ageren tegen de aanwezigheid van de Amerikanen. Vervolgens 225 mailtjes wegwerken…
’s Avonds rond ik een voorstel voor ‘5x5 actiepunten’ af voor bespreking in de fractievergadering van morgen.
 
Dinsdag 6 april
In de fractievergadering worden de ‘5x5 actiepunten’ vastgesteld. Veel tijd besteden we aan de bespreking van onze inbreng in het debat over het rapport-Blok. Na de vergadering een petitie over zwerfjongeren, nog een procedurevergadering, een snelle lunch en dan naar het vragenuurtje. Naar aanleiding van ons gesprek van vorige week in Delft doe ik Femke Halsema de CD ‘The Passion’ van Adrian Snell cadeau, op voorwaarde dat ze ‘m nog voor de Pasen beluistert!
We stemmen uiteindelijk met CDA en SGP vóór de grondwetswijziging inzake de samenwerkingsschool; CDA-collega Aart Mosterd legt namens de drie fracties een stemverklaring af, waarin hij de waarborgen voor behoud van het duale stelsel (openbaar en bijzonder onderwijs) benadrukt.
Vanmorgen ben ik uitgenodigd voor ‘Barend & Witteman’, over het THC-gehalte in nederwiet, maar dat komt in elk geval voor vanavond te vervallen. Dat geeft ruimte om, na even een stukje van het debat met de commissie-Blok te hebben gevolgd, bijtijds naar huis te gaan. ’s Avonds bereid ik me voor op de vele bezigheden die voor morgen in de agenda staan: 5 à 6 debatten en debatjes, ’s avonds waarschijnlijk ‘B & W’ en dan verschijnt ook nog het Nieuwe Revu-interview…
 
Woensdag 7 april
Nico meldt al vroeg dat de ‘Metro’ een stukje heeft over het Nieuwe Revu-interview, onder de kop: “Rouvoet waarschuwt voor dictatuur LPF”… In Den Haag koop ik voor het eerst in mijn leven de Nieuwe Revu. Nauwelijks tijd om ‘m open te slaan, want in de Kamer moet ik direct de zaal in. Achtereenvolgens neem ik deel aan een afrondend debat over de nationale rechtsstaat, een heropening van het debat over DNA-afname bij veroordeelden, een interpellatie van Kees Vendrik (GroenLinks) over mogelijke witwaspraktijken bij Holland Casino en – na een lunchpauze met daarin ook nog eens een procedurevergadering van de commissie-Justitie – een spoeddebat over drugssmokkel op Schiphol (bolletjesslikkers).
Om 17:00 uur verlaat ik voortijdig dit laatste debat om op tijd in Amsterdam te zijn voor ‘B & W’. De trein is mudvol en tot Leiden is het lijden… Nico belt: Mat Herben is woedend over het Nieuwe Revu-interview en eist excuses! Niet te geloven: hij is toch van de partij van ‘zeggen wat je denkt’?! Eenmaal aangekomen bij VARA B&W-café bel ik de ‘Metro’ voor een reactie: een gesprek is prima, maar voor excuses zie ik geen reden.
Het programma verloopt prima: ik zit er goed in en hoef bovendien alleen maar de ministers Hoogervorst en Donner bij te vallen, die een onderzoek naar de gezondheidsschade van de zware nederwiet willen laten verrichten. Mijn gesprekspartner aan tafel is een sympathieke coffeeshophouder, die er wel lol in heeft. We worden het niet eens, behalve (buiten de uitzending) over het feit dat God de mens niet heeft geschapen om de hele dag stoned te zijn.
Met een taxi naar Den Haag, waar ik nog een debat over de IJsselmeerziekenhuizen moet doen. Onderweg kan ik de speech lezen die mijn medewerker Reinier voor me heeft geschreven; daar kan ik prima mee uit de voeten. Het debat, dat door Hilbrand Nawijn is aangevraagd, heeft weinig om de hakken. Hilbrand dient tóch een motie in, die een afzwakking is van eerdere Kameruitspraken; niet zo handig, hopelijk trekt hij ‘m nog in.
Ik ben blij als ik om 23:30 thuis ben.
 
Donderdag 8 april
De ‘Metro’ kopt: “Herben woest op Rouvoet”; dat wisten we dus al. In de Kamer eerst een gesprek met onze Euro-lijsttrekker Hans Blokland over de komende campagne. Dan even in de zaal naar Stef Blok luisteren; hij doet het prima en neemt wat mij betreft zo revange op diegenen (Van Aartsen, Verhagen, Hirsi Ali) die al voor het uitkomen van het rapport wisten te vertellen dat het integratiebeleid is mislukt.
Ayaan Hirsi Ali heeft overigens vanmorgen een heel vervelende column in het ‘Algemeen Dagblad’ geschreven, waarin ze CDA en ChristenUnie ervan beschuldigt de apartheid te willen bevorderen. Schandalig! Tineke en haar CDA-collega Mirjam Sterk dienen haar stevig van repliek. Bovendien laat Jozias van Aartsen weten dat hij afstand neemt van deze column. In de loop van het debat biedt Ayaan haar excuses aan, echter alleen voor het woord ‘apartheid’, niet voor de strekking van haar column. Ik laat Jozias weten binnenkort graag een keer met hem te willen spreken over dit onverkwikkelijke incident en enkele andere voorvallen: de toon tussen VVD en ChristenUnie verscherpt zich en ik hecht eraan om duidelijkheid te geven én te krijgen over wederzijdse bedoelingen en motieven.
Lunchgesprek met een oude bekende, die mij uitnodigt voor een congres volgend voorjaar (!). Daarna de herdenking van een overleden medewerker van de Kamer. Nog een gesprek met een fractiemedewerker. Op afstand volg ik tussen de bedrijven door het debat. Tineke doet het uitstekend. Volgens Mirjam Sterk heeft Hirsi Ali haar geloofwaardigheid verloren. Nee, de toon tussen VVD en CDA is ook niet om over naar huis te schrijven…
Thuis ligt er nog genoeg werk om de avond mee door te komen. Uit onze vriendenkring krijg ik positieve reacties op het Nieuwe Revu-interview. Aan het eind van de avond vind ik eindelijk weer eens tijd om een stukje in een boek te lezen: Willem Aantjes’ Maar de meeste van deze is de A. Hij schrijft positief over het christelijk-sociale profiel van de ChristenUnie en over onze rol tijdens de kabinetsformatie; dat doet goed!
 
Vrijdag 9 april
Vandaag samen met Liesbeth naar de ‘Matthäus Passion’ in de Pieterskerk in Leiden. Is er een betere besteding van de Goede Vrijdag denkbaar?! Indrukwekkende muziek en dito teksten, prachtige uitvoering en in de pauze plezierige ontmoetingen en fijne gesprekken met veel bekenden uit de politiek en de maatschappij. Met de onvergetelijke woorden “Kennen jullie Jezus al?” worden we voorgesteld aan de vertolker van de Christus-partij, Maarten Koningsberger, met wie we een bijzonder en openhartig gesprek hebben. (Ons antwoord op de vraag is overigens een volmondig ‘ja’!)
’s Avonds ga ik met Arjen en Rianne, onze oudste twee, naar de dienst in onze eigen gemeente. Fijn om ook zó die machtige boodschap van het lijden en sterven van Jezus Christus om onze zonden, nog weer te horen!
 
Zaterdag 10 april
’s Morgens ben ik een uurtje present bij een bijeenkomst in Amersfoort van de 35 enthousiaste deelnemers aan de Permanente Campagne van de ChristenUnie. In mijn toespraakje benadruk ik het belang van een goede afstemming tussen hen en de fractie, om zo gezamenlijk bij te dragen aan realisering van de kernbegrippen voor het optreden van de ChristenUnie, nl. ‘zichtbaar en relevant’; zelf voeg ik daar overigens altijd graag het element ‘verrassend’ aan toe.
Rond het middaguur ben ik weer thuis en de rest van de dag is voor het gezin.
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Een echt Goéde Vrijdag'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.