Doulos en Titanic: what's in a name...

zaterdag 24 april 2004 01:27

Ik ben gevraagd als spreker ter gelegenheid van de aankomst van de ‘Doulos’, het zendingsschip van ‘Operatie Mobilisatie’. Ik ben zwaar onder de indruk van dit schip en waar het voor staat, met z’n bemanning van 320 – vooral jonge – mensen uit ca. 40 verschillende landen, die op vrijwillige basis een aantal maanden of jaren van hun leven aan dit werk willen wijden. De ‘Doulos’ is het oudste nog varende passagiersschip ter wereld: het is twee jaar na de ‘Titanic’ gebouwd! In mijn toespraak trek ik de vergelijking door: waar de ‘Titanic’, met z’n enorme pretenties, nooit één haven heeft bereikt, heeft de ‘Doulos’ (wat ‘dienstknecht’ betekent…) met Scheveningen z’n 500e haven bereikt sinds het als zendingsschip in gebruik is genomen. What's in a name...

Maandag 19 april
De hele dag thuis gewerkt. In de loop van de dag krijg je wel zo ongeveer alle fractiemedewerkers een keer aan de lijn. Naar aanleiding van signalen die ik opvang over de eerste ideeën voor een flyer voor de a.s. Europese verkiezingen, overleg ik met Heleen van den Berg (die o.a. ‘Europa’ in haar portefeuille heeft) over wat volgens mij het ‘Leitmotiv’ van de a.s. campagne zou moeten zijn: ‘Europa moet terug naar z’n kerntaken’.
Het conflict tussen het kabinet en de sociale partners over het prepensioen is intussen verder opgelopen: minister Zalm heeft gedreigd de cao’s niet langer algemeen verbindend te verklaren als de vakbonden de afgesproken loonmatiging loslaten. Daar heeft m.n. de FNV mee gedreigd in reactie op de aankondiging door minister De Geus dat het kabinet terugvalt op de eigen lijn (= afschaffing prepensioen) als er geen overeenstemming komt. Ik ben in m’n nopjes dat we voor behoud van onze zelfstandige positie hebben gekozen!
’s Avonds beantwoord ik alle (ca. 20) binnengekomen reacties op het ‘Nieuwe Revu’-interview in één keer. Vrijwel zonder uitzondering zijn ze positief of tenminste mild-kritisch van toon. In het Journaal veel André Kuipers, die vanmorgen succesvol is gelanceerd. Daarna schrijf ik een memo over de Europese campagne onder de titel: “Meer Den Haag, minder Brussel”. Hopelijk kan dit nog richting geven aan onze campagne.
Liesbeth volgt intussen het interview van Maartje van Weegen en Paul Witteman met Prins Friso en Mabel Wisse Smit. Ze bestrijden dat ze tegenover de premier hebben gelogen: ze hebben alleen niet alles (direct) verteld…
 
Dinsdag 20 april
Een gewone dinsdag met fractievergadering, een petitie over palliatieve zorg en het vragenuurtje. De directeur Constitutionele Zaken, Jacqueline Biesheuvel, wordt door de Kamer gekozen tot ‘opvolgend griffier’: eind van het jaar vertrekt Willem-Hendrik de Beaufort en zal zij ‘de’ Griffier worden. Ik gun haar dat zeer en heb er vertrouwen in dat ze dat goed zal doen.
Daarna nog een tweetal gesprekken. De informele avond bij de Britse ambassadeur, waar ik voor de verandering een keer naar toe had willen gaan, laat ik afzeggen: er valt nog veel voor te bereiden voor de rest van de week.
 
Woensdag 21 april
Al om 7:30 uur ben ik in Hilversum bij het ‘Belmont-beraad’. We bespreken een paper over de christelijke presentie in de samenleving, met een toespitsing op de politiek. Aansluitend door naar Putten, waar ik als lid van de Raad van Toezicht en Advies van de Stichting Gevangenenzorg Nederland een voorlichtingsbijeenkomst van Justitie over het gevangeniswezen bijwoon. Erg interessant. Tussendoor hoor ik van Nico dat mijn memo positief is ontvangen in de campagnecommissie.
’s Avonds werk ik thuis. Via Teletekst neem ik kennis van de laatste ontwikkelingen binnen het Openbaar Ministerie: er is een memo uitgelekt waaruit blijkt dat het parket Amsterdam weinig tot geen vertrouwen meer heeft in de voorzitter van het College van P-G’s, Joan de Wijkerslooth. Het kán geen toeval zijn dat dit uitlekt letterlijk aan de vooravond van het debat over de zaak-Plooy…!
 
Donderdag 22 april
9:00 uur in Den Haag. Als eerste heb ik een gesprek met Jozias van Aartsen over de onderlinge verhoudingen tussen ChristenUnie en VVD, naar aanleiding van de aanvaringen van de laatste weken. Openhartig en plezierig. We verstaan elkaar goed.
Dan het AO over ‘scheiding en omgang’ in. Op de valreep heb ik samen met Jacob Pot het initiatiefvoorstel tot afschaffing van de flitsscheidingen afgerond, zodat ik dat, samen met SGP-collega Kees van der Staaij,  als een ontwerp-initiatiefwet (dat ik alleen zal indienen als minister Donner alsnog van wetgeving zou afzien) kan ronddelen. Er liggen verder nog een notitie van de PvdA-fractie en een initiatiefvoorstel van VVD-woordvoerder Ruud Luchtenveld. De eerste termijn van de Kamer loopt verschrikkelijk uit en om 13:30 uur besluiten we de rest volgende week te doen.
Om 16:00 uur is er nog het AO over het OM. Het wordt een waardeloos en gênant debat! Tot 18:30 uur is de Kamer met zichzelf bezig. Af en toe lijkt het wel een openbaar functioneringsgesprek met De Wijkerslooth. Joost Eerdmans (LPF) maakt het helemaal bont door, kennelijk gesouffleerd door de Amsterdamse Officier van Justitie Fred Teeven, op grond van schimmige informatie en een eigen interpretatie daarvan het vertrek van de super-P-G te eisen. Met anderen teken ik protest aan tegen deze wijze van debatteren. Boris Dittrich glijdt ook uit, als hij anderen verwijt aan de poten van de stoel van de P-G te zagen, terwijl hij zelf gisteren in ‘Intermediair’ stevige uitspraken doet over “het einde van het tijdperk-De Wijkerslooth”. Het leidt allemaal tot heel weinig. Minister Donner neemt de tijd om te bezweren dat er geen sprake is van een crisis en komt zelfs met een “spontane” loyaliteitsverklaring van tout OM op de proppen, waaronder ook de naam van de Amsterdamse hoofdofficier De Wit staat… In de tweede ronde kunnen zelfs de grootste criticasters niet veel meer doen dan tamelijk matte conclusies trekken.
Al met al is het nu veel te laat om nog af te reizen naar de conferentie van de European Christian Political Movement, het door de ChristenUnie geïnitieerde platform van christelijke partijen in de huidige EU én de a.s. nieuwe lidstaten. Ook de ‘Groen van Prinsterer-lezing’ door Jan-Willem Sap moet ik helaas missen; ik laat me verontschuldigen. Thuis bereid ik me voor op de dag van morgen.
 
Vrijdag 23 april
Onderweg naar Amersfoort – waar ik alsnog de ECPM-conferentie wil bezoeken – word ik gebeld door Jos Verlaan van NRC-Handelsblad, die nog wat vraagt over de zaak-Plooy. Als ik na een half uurtje bij de conferentie te zijn geweest en daar o.a. met christen-politici uit België, Engeland, Bulgarije en Litouwen heb kunnen spreken, weer in de trein zit, nu richting Den Haag, belt hij weer: hij heeft gisteren net als ik opgepikt dat Donner het wetsvoorstel ‘deals met criminelen’ (dat momenteel bij de Eerste Kamer ligt) wil heroverwegen. Hij wil me daarover interviewen en even later kan ik op het Plein voor de Tweede Kamer het nuttige met het aangename verenigen, door tijdens het interview een uitsmijter te nuttigen.
Dan door naar Scheveningen, waar ik ben gevraagd als spreker ter gelegenheid van de aankomst van de ‘Doulos’, het zendingsschip van ‘Operatie Mobilisatie’. Ik ben zwaar onder de indruk van dit schip en waar het voor staat, met z’n bemanning van 320 – vooral jonge – mensen uit ca. 40 verschillende landen, die op vrijwillige basis een aantal maanden of jaren van hun leven aan dit werk willen wijden. De ‘Doulos’ is het oudste nog varende passagiersschip ter wereld: het is twee jaar na de ‘Titanic’ gebouwd! In mijn toespraak trek ik de vergelijking door: waar de ‘Titanic’, met z’n enorme pretenties, nooit één haven heeft bereikt, heeft de ‘Doulos’ (wat ‘dienstknecht’ betekent…) met Scheveningen z’n 500e haven bereikt sinds het als zendingsschip in gebruik is genomen. What's in a name... Na een bezoek aan de enorme ‘bookstore’ en ontmoetingen met vele goede vrienden, neem ik in de kapiteinshut afscheid.
Weer thuis bereid ik me, na het eten, voor op het UnieCongres van morgen, beantwoord nog weer een stel mails en zoek nog even de Politieke Barometer op: 3,5%, zelfs nog 0,1% hoger dan vorige week… Aardig.
 
Zaterdag 24 april
De trein brengt me niet verder dan Utrecht en ik zie me genoodzaakt om met een taxi naar Lunteren te gaan, waar de ChristenUnie in Conferentiecentrum ‘De Wereld’ een speciaal aan Europa gewijd UnieCongres houdt. Lijsttrekker Hans Blokland houdt een toespraak, er zijn wat huishoudelijke zaken en in plaats van een jaarverslag is er een soort ‘verantwoordings-interview’ met de fractievoorzitters uit de Eerste en de Tweede Kamer (Egbert Schuurman en ik) en het Europees Parlement (Hans Blokland). Meteen erna met Nico in de auto naar de Jaarbeurs, waar de ChristenUnie met een stand op de ‘Nederland Zingt’-dag van de EO staat. In 1,5 uur spreek ik misschien wel 200 mensen aan, die allemaal hun handtekening zetten voor onze actie voor een Europese ambassadeur voor de godsdienstvrijheid. We krijgen leuke en positieve reacties op ons optreden in de Kamer; dat doet goed!
Net op tijd terug in ‘De Wereld’ voor de forumdiscussie van het Europa-congres, dat aansluitend aan het UnieCongres is georganiseerd door de Eurofractie. SGP-Europarlementariër Bas Belder gaat in discussie met Bart-Jan Spruyt van de Burke Stichting, collega EP-lid Joost Lagendijk van GroenLinks en ds. H. Klink. Het gaat mij wel erg veel over Turkije…; we moeten oppassen om daar ons hoofdthema van te maken. Ik vind Joost de beste debater.
’s Avonds val ik zomaar even in slaap, waardoor ik het Journaal, met daarin aandacht voor het huwelijk van Friso en Mabel, mis. We kunnen pas naar bed als ik Arjen later op de avond van een verjaardagsfeestje heb opgehaald.
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Doulos en Titanic: what's in a name...'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.