Van 'Knabbel & Babbel' tot 'Opwekking'

zaterdag 29 mei 2004 21:17

Vandaag met Arjen en Rianne naar ‘Opwekking’ geweest. Geweldig, wat een feest! Eerst een poosje bij de ChristenUnie-stand gestaan, daarna in een overvolle tent meegewerkt aan het PerspectieF-programma 'Hé, wat doe jij eraan?!' De 600 stoelen zijn allemaal bezet en op last van de brandweer moeten de honderden mensen die in de zijpaden en achterin staan helaas de tent verlaten!

Maandag 24 mei
Vroeg op om het beloofde artikel over botsende grondrechten voor ‘DenkWijzer’ (maandblad van het WI) op tijd aan te leveren. Tegen het middaguur met de trein naar Hardenberg, waar ik op camping ‘De Kleine Belties’ van de familie Hakkers twee voor gehandicapten aangepaste vakantiewoningen met de welluidende namen ‘Knabbel en Babbel’ mag openen. Op de terugreis mis ik net m’n trein; organisator Dolf Lok is zo vriendelijk mij in Amersfoort af te zetten.
 
Dinsdag 25 mei
In de fractievergadering staan we stil bij de nieuwe VN-resolutie inzake Irak: dat is in elk geval winst en voor ons een belangrijke steun voor een positieve houding ten aanzien van verlenging van de missie, als het kabinet met een voorstel daartoe komt.
’s Middags behandelen we het wetsvoorstel ‘versnelde afschaffing van de SPAK’ (specifieke afdrachtskorting); er lijkt geen meerderheid voor te zijn. Het staartje van het debat laat ik lopen, zodat ik mij ’s avonds thuis kan voorbereiden op de debatten van morgen. Het is al ver na middernacht als ik mij nog aan een column voor het Friesch Dagblad zet; ik kies voor ‘Knabbel & Babbel’ en het lukt zowaar ‘aus einem Guss’!
 
Woensdag 26 mei
Al vroeg in de Kamer, waar ik nog overleg heb met m’n medewerker Reinier Koppelaar. Om 10:15 uur beginnen we met een debat met Balkenende en De Geus over het stuklopen van het Voorjaarsoverleg. Ik roep het kabinet op om ‘een laatste mijl te gaan’, maar het lijkt echt ‘over en uit’. Omdat PvdA, SP en GL de bal eigenlijk louter en alleen bij het kabinet leggen, teken ik niet mee met hun moties en dien ik een eigen motie in die van het kabinet vraagt om met wetgeving over vut/prepensioen te wachten op de uitkomsten van de ledenraadplegingen van FNV en CNV. Balkenende wil er niet aan.
Na een snelle lunch op m’n kamer een debatje over de WAO, dat ik in verband met agendaproblemen van Tineke overneem. Voor de liefhebbers: het gaat over ‘de branchegewijze premiedifferentiatie voor kleine werkgevers’. Een vlak en weinig spannend debat, met maar vier sprekers.
Eind van de middag een interview met de Volkskrant; ik krijg veel ruimte om mijn verhaal te houden. Hoofdthema is het christelijk-sociale gehalte van Balkenende II.
Onderweg naar huis neem ik kennis van de waarschuwing die Balkenende aan VVD-leider Jozias van Aartsen heeft gegeven: hij duldt geen uitstel met betrekking tot de afgesproken invoering van een nieuw kiesstelsel. ‘k Geloof niet dat Jozias hier erg van zal schrikken, maar er ontstaat intussen wel een gespannen sfeertje rond het kiesstelsel…
 
Donderdag 27 mei
De Telegraaf opent met de kop: ‘Van Aartsen dreigt met crisis’. Over – jawel – het kiesstelsel! Zie je wel dat-ie niet erg onder de indruk was? ’s Morgens een hoofdlijnendebat over het voorstel voor een nieuwe kinderalimentatieregeling. De hele Kamer is tegen. Donner houdt voet bij stuk en zegt zelfs dat de argumenten van de Kamer niet geldig zijn. Daarvoor tik ik hem toch echt op z’n vingers: onze argumenten zijn altijd geldig, al mag hij het er wel mee oneens zijn… In tweede termijn dienen we met z’n allen een motie in waarin we hem vragen het wetsvoorstel in te trekken. Donner reageert IJzeren-Piet-Heinig: “het kabinet zal zich beraden of het de behandeling zal doorzetten.” Kees van der Staaij vat het eigenlijk wel mooi samen: “Bij Donner eindigt de democratie waar de bijles begint.” Als ik bij hem informeer wie bij de SGP eigenlijk het onderzoek naar de verantwoording door Bas Belder verricht, bevestigt hij wat er al gefluisterd werd, namelijk dat het een onafhankelijk persoon is, van wie de naam ook na afloop niet bekend zal worden gemaakt. Dat is toch curieus? Hoe kan zo’n ‘onderzoek’ dan enig gezag hebben?!
Na de lunch naar het ministerie van OCW, waar ik als winnaar van de Thorbecke-prijs een bijeenkomst van zo’n 40 Haagse speechschrijvers mag toespreken over speechen en debatteren. Ik maak gebruik van twee al lang geleden uitgeknipte en zorgvuldig bewaarde humoristische stukjes met de veelzeggende namen ‘Tips om uw gehoor stierlijk te vervelen’ en ‘Rules for writers’. En zo wordt het best een aardige toespraak…
Terug in de Kamer ontmoet ik kort de delegaties van Arubaanse en Antilliaanse Statenleden, die in het kader van de periodieke ‘Contactplanbijeenkomst’ bij ons te gast zijn. Leuk om al die mensen, die ik vorig jaar in ‘de West’ ontmoet heb, weer te zien!
Na een haastige maaltijd met Tineke pak ik de trein naar Heerhugowaard, voor een avond van de lokale ChristenUnie over openbare orde en veiligheid. Via Nico hoor ik dat de SGP een persbericht heeft uitgegeven met als inhoud dat de externe deskundige het met het SGP-bestuur eens is dat Bas Belder niets verkeerd heeft gedaan… Een volle zaal en een vol programma: naast mij spreken er ook nog een korpschef, twee burgemeesters en twee welzijnswerkers. De zaal mag actief meedoen.
Onderweg naar huis krijg ik een SMS-bericht dat Holland Casino onder druk van de Kamer heeft besloten te stoppen met het sponsoren van de Eredivisie; dat is een mooi succesje! Als ik om 00:30 uur in Woerden arriveer, blijkt m’n fiets gestolen te zijn! Dit keer dus echt en dat terwijl hij nu toch echt dubbel op slot stond; het ‘krulslot’ ligt er doormidden geknipt bij. Ik heb flink de smoor in.
 
Vrijdag 28 mei
De ochtend ben ik thuis en neem ik de tijd. ’s Middags naar Amersfoort voor een bestuursvergadering over het rapport van Deloitte & Touch inzake de verantwoording door onze europarlementariërs. Geen makkelijke middag. Gelukkig blijkt uit het (voorlopige) rapport dat er geen sprake is geweest van fraude of zelfverrijking, wel van een gebrekkige verantwoording. Het bestuur spreekt na de inhoudelijke bespreking zijn vertrouwen uit in de lijsttrekker, Hans Blokland, die op zijn beurt toezegt eventueel teveel ontvangen vergoedingen te zullen terugstorten. Partijvoorzitter Thijs van Daalen kan een en ander nog net op tijd melden voor de camera van ‘TweeVandaag’, die al de hele middag op de stoep staat te wachten. Als het persbericht de deur uit is, verlaat ik als één van de laatsten het parbijbureau.
 
Zaterdag 29 mei
Vandaag met Arjen en Rianne naar ‘Opwekking’ geweest. Geweldig, wat een feest! Eerst een poosje bij de ChristenUnie-stand gestaan, daarna in een overvolle tent meegewerkt aan het PerspectieF-programma 'Hé, wat doe jij eraan?!' De 600 stoelen zijn allemaal bezet en op last van de brandweer moeten de honderden mensen die in de zijpaden en achterin staan helaas de tent verlaten! Gerald Troost zingt, Marcello ‘Dr. Johnny Love’ Stewart treedt op en ik ga met het publiek in gesprek over thema’s als de Europese Grondwet, godsdienstvrijheid, toetreding van Turkije tot de EU, enz. Veel leuke contacten na afloop en zo’n 50 nieuwe aanmeldingen als lid van ChristenUnie dan wel PerspectieF!
Met de auto van Nico Schipper gaan we richting Hilversum, waar ik nog moet optreden bij ‘Knevel op zaterdag’. We hebben tijd om lekker rustig met elkaar ergens te eten en zelfs nog wat te wandelen op de hei bij Laren. Dan naar de EO studio, waar ik samen met Boris Dittrich reageer op een opmerkelijk onderzoek naar de relatie tussen terminale sedatie en euthanasie. Intussen heb ik daarover al mondelinge vragen voor a.s. dinsdag aangemeld. Na afloop drinken we wat mee bij de borrel die het EO-team houdt omdat dit de laatste aflevering was. Daarna worden we met z’n drieën met een taxi naar Woerden gebracht. Morgen is het Pinksteren!
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Van 'Knabbel & Babbel' tot 'Opwekking''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.