Europa en Amalia

zaterdag 12 juni 2004 21:23

’s Avonds de uitslagenavond in Café Dudok. De eerste prognose op basis van de exit polls om 21:00 uur geeft ons één zetel, later worden dat er gelukkig twee. Nog altijd één minder dan in 1999, maar dat was toen ook een restzetel en er zijn nu voor Nederland minder zetels beschikbaar!

Maandag 7 juni
Vandaag thuis gewerkt. Vooral de nieuwe Kamerweek voorbereid. Veel telefoon- en mailverkeer. De TV blijkt nog te kunnen worden gerepareerd. Eind van de middag opgehaald en precies op tijd voor het achtuurjournaal staat ‘ie er weer!
 
Dinsdag 8 juni
In de fractievergadering staan we stil bij de ruzie tussen de Onderwijsbewindslieden: staatssecretaris Annette Nijs heeft in een interview in ‘Nieuwe Revu’ een aantal onacceptabele uitspraken gedaan over minister Maria van der Hoeven. Arie zal het spoeddebat vanavond doen.
Zelf doe ik ’s middags na de stemmingen een AO over prenatale screening. Een aantal collega’s bestrijdt het terughoudende standpunt van staatssecretaris Ross - van Dorp ten aanzien van het aanbieden van tests; samen met Ormel (CDA), v.d. Vlies (SGP) én Agnes Kant (SP) steun ik haar daar juist in. Informatie zal wel aan alle zwangere vrouwen aangeboden worden.
’s Avonds zit ik op het Partijbureau in Amersfoort voor een telefonische ledenwerfactie. Leuke reacties van mensen die niet verwachten de politiek leider van de ChristenUnie aan de lijn te krijgen. We noteren in een uurtje een tiental nieuwe leden en een flink aantal geïnteresseerden, die eerst wat informatie toegestuurd willen krijgen.
Via Nico heb ik gehoord dat er vanavond enkele advertenties uit de kring van de SGP in het ‘Reformatorisch Dagblad’ staan waarin wordt opgeroepen om op de nr. 2 van de ChristenUnie/SGP-lijst te stemmen: SGP’er Bas Belder. Dat is regelrecht in strijd met de afspraak over het tegengaan van voorkeursacties, die notabene op verzoek van de SGP in de samenwerkingsovereenkomst is opgenomen! Ik informeer partijvoorzitter Thijs van Daalen.
Tijdens de terugreis laat ik me door Arie bijpraten over het ‘Nijs-debat’. Eenmaal thuis volg ik het verder via de TV. Er komt uiteindelijk een ‘motie van treurnis’… Niet sterk, maar meer zat er kennelijk niet in.
 
Woensdag 9 juni
Bij de regeling van werkzaamheden tussen de middag weet Femke Halsema te melden dat staatssecretaris Nijs zou zijn afgetreden. Dat is curieus, nu ze van de Kamer mocht blijven zitten en ze vanochtend nog samen met de minister het personeel heeft toegesproken. Sterker: Arie heeft op haar weblog van vanmorgen gelezen dat ze er flink tegenaan wil gaan… Er wordt bij premier Balkenende om opheldering gevraagd.
Intussen pakt de Kamer het debat over de strafbaarstelling van discriminatie wegens een handicap weer op; in september hebben we de eerste termijn gedaan… Ik hecht zeer aan dit wetsvoorstel, dat naar aanleiding van een motie van mijn hand door de regering is opgesteld. Kamer en kabinet zijn het eens over het wetsvoorstel, maar Ella Kalsbeek (PvdA) en ik willen een uitbreiding naar discriminatie in het sociaal-economisch leven. Daar wilde minister Donner in september niet aan, maar nu is hij bereid om mee te denken over een goede formulering. We spreken af daar met elkaar nader overleg over te hebben.
Ik kan thuis eten en ga daarna naar de slotavond van de Eurocampagne, in Gouda. Een nogal vlakke avond voor uitsluitend eigen achterban van ChristenUnie en SGP. Niet erg vruchtbaar dus. Bovendien ben ik boos over een nieuwe advertentie van bestuur en fractie van de SGP in het RD, waarin – als reactie op een anti-Europa oproep van een aantal predikanten – wordt uitgelegd wat de SGP in Europa wil bereiken. De ChristenUnie en zelfs de gezamenlijke lijst worden niet eens genoemd en naast een foto van Bas Belder staat de oproep van de SGP om “haar eigen man naar Europa af te vaardigen”. Als dat geen voorkeursactie is, dan weet ik het niet meer! Ik spreek hierover met Thijs en lijsttrekker Hans Blokland en ónze tweede man, Peter van Dalen. Er is nu niets meer aan te doen, maar dit muisje moet wel een staartje krijgen. We zijn allemaal erg benieuwd hoe we morgen uit de stembus zullen komen én wíe er verkozen zullen worden.
 
Donderdag 10 juni
’s Morgens ga ik samen met Liesbeth mijn stem uitbrengen in de school van onze kinderen. Pas om 11:30 uur ben ik in de Kamer, waar ik eerst een gesprek heb met voorzitter Ad Havermans en een stafmedewerker van de AIVD-evaluatiecommissie. Na de lunch stuur ik Bas van der Vlies een mailtje om hem van mijn ongenoegen over de SGP-voorkeursacties blijk te geven; het lijkt mij zuiverder om dat te doen vóórdat de uitslag bekend is. Ik meld hem dat ik deze kwestie in het bestuur aan de orde zal stellen om te bespreken welke consequenties deze schending van de samenwerkingsafspraken moet krijgen.
Dan naar een demonstratie van doven op het Plein; samen met de collega’s Jan de Vries (CDA) en Evelien Tonkens (GL) ga ik op een groot podium in debat met drie dove jongeren. Een bijzondere ervaring, waarbij het massaal aanwezige publiek via ‘dovenapplaus’ (met de handen wapperen) van hun bijval blijk geeft. Het gaat hen om de juridische erkenning van de Nederlandse gebarentaal. Juist gisteren is daarover een brief van de staatssecretaris gekomen, met de antwoorden op vragen die ik samen met Evelien enkele weken geleden over precies dit punt heb gesteld. Ze wil niet aan de juridische erkenning, wat mij tot de opmerking brengt: “het verschil tussen jullie en de staatssecretaris is dat jullie doof zijn en de staatssecretaris zich doof houdt.”
’s Avonds de uitslagenavond in Café Dudok. De eerste prognose op basis van de exit polls om 21:00 uur geeft ons één zetel, later worden dat er gelukkig twee. Nog altijd één minder dan in 1999, maar dat was toen ook een restzetel en er zijn nu voor Nederland minder zetels beschikbaar! Bovendien ga ik ervan uit dat er mensen uit onze vaste achterban vanwege de kwestie van de onkostenvergoedingen dit keer niet op onze lijst hebben gestemd, maar bijv. op Paul van Buitenen. Die krijgt als nieuwkomer overigens maar liefst twee zetels!
Ik sta menig journalist van radio en schrijvende pers te woord. NOVA vraagt me ‘standby’ te zijn; dat ben ik de rest van de avond, maar net als ik voor de camera sta, komt van de eindredactie het bericht door dat het slotdebat tussen de fractievoorzitters uit de Tweede Kamer gaat beginnen. Zowel de NOVA-verslaggevers als ik zijn daar ontstemd over. Niets aan te doen.
Even na middernacht hou ik het voor gezien. Wij krijgen twee zetels; het CDA verliest twee zetels, net als de VVD; GroenLinks verliest ook; SP en PvdA zijn winnaars, D66 behoudt één van de twee zetels; LPF komt er niet in, evenmin als de Partij voor de Dieren. Thijs zet me thuis af.
 
Vrijdag 11 juni
’s Morgens gelegenheid om met Liesbeth in de tuin koffie te drinken. Na de lunch telefonisch interview met het Nederlands Dagblad over de verkiezingsuitslag. Ik speel open kaart en maak mijn voornemen met betrekking tot een evaluatie publiek: “voortzetting van de lijstineenschuiving bij de volgende Europese verkiezingen is wat mij betreft geen automatisme”. Dan een interview met de lokale radio over mijn levensloop, het Kamerwerk, christelijke politiek en de kerkelijke gemeente; ik mag mijn eigen muziek meebrengen en kies voor Van Morrison, Laurika Rauch, Alison Krauss en The King’s Singers.
Dan stort ik mij op het afmaken van de schommel voor de kinderen: met degelijk nieuw materiaal en een extra lange boor is het zo voor elkaar.
Het kabinet heeft besloten tot verlenging van de Irak-missie; daar zal volgende week wel over worden gedebatteerd! ’s Avonds kijken we een film. ‘k Word gebeld over de abortusboot van ‘Women on Waves’; de weigering door VWS van een vergunning is door de rechter ongegrond verklaard. Ik neem me voor contact op te nemen met SGP en CDA met het oog op het stellen van Kamervragen.
 
Zaterdag 12 juni
Vandaag is de doopdienst van Prinses Amalia. We rijden met onze vrienden Egbert en Lydi Schuurman mee naar Den Haag. Eerst naar het Nederlands Congres Centrum en vandaar met bussen naar de Jacobskerk. Er is voor aanvang van de dienst veel gelegenheid om mensen te spreken en daar maken we goed gebruik van. We zitten tussen Bas v.d. Vlies en Mat Herben en hun echtgenoten; mijn interview van vanmorgen (onder de stevige kop “Rouvoet stelt samenwerking ter discussie”) komt niet ter sprake.
Mede door de aanwezigheid van heel veel kinderen uit het hele land krijgt de doopdienst een bijzondere kleur (zeker ook letterlijk!). De preek van ds. Ter Linden vind ik erg vlak: veel verder dan het vertellen van de mythe van Christoforus komt het niet en de boodschap is dat Jezus vooral een goed mens is. De betekenis van de doop gaat toch echt heel wat verder!
Halverwege de dienst lijkt er iets heel erg mis te zijn: in een zijbeuk zijn knalletjes te horen en er ontstaat een forse rookontwikkeling… Zou er vuurwerk naar binnen gegooid zijn? Dat kan ik me met al die bewaking rondom de kerk toch niet voorstellen! Na afloop horen we dat er iets was met een kapotte zekering…
Eind van de middag weer thuis. Ik heb ervan afgezien om met Piet-Hein Donner mee te rijden naar Utrecht, waar we aanvankelijk samen in een forum van de Kerkendag van de PKN zouden zitten: dat was wel wat veel van het goede geworden. ’s Avonds kijk ik samen met mijn zwager Harry, die vandaag op de kinderen heeft gepast, naar de openingswedstrijd van het EK. Griekenland wint verrassend met 1–0 van gastland Portugal. Na de wedstrijd sta ik het Reformatorisch Dagblad te woord over mijn uitspraken over de Europese samenwerking.
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Europa en Amalia'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.