Wilhelmus of Frans Bauer?

zaterdag 19 juni 2004 21:27

’s Middags een algemeen overleg over de Europese Raad van a.s. weekeinde. Met de minister-president gaat het over de Europese ‘Grondwet’, de pre-ambule, het vetorecht, de samenstelling van de Commissie en… het Wilhelmus!

Maandag 14 juni
Thuis gewerkt. Ik beantwoord onder meer een – beperkt – aantal reacties via de mail op het ND-interview van zaterdag. Er is zowel bijval als lichte kritiek; ik had niet anders verwacht. Veel negatieve reacties op de EP-verkiezingen, die gisteren in de meeste (nieuwe) lidstaten plaats hebben gevonden: gemiddeld een matige opkomst en in de nieuwe lidstaten ronduit slecht: 28%...
’s Middags onverwacht naar Den Haag om samen met de medewerkers Jacob Pot en Heleen van den Berg de ruim 50 (!) sollicitatiebrieven voor de twee vacatures van beleidsmedewerker door te nemen.
’s Avonds weer thuis. Via het Journaal komt de zaak van Erik O. weer in het nieuws; hij zou vroeger bij een bijzondere eenheid hebben gezeten en een ‘license to kill’ hebben gehad…
 
Dinsdag 15 juni
Na de fractievergadering een gesprek met directeur Martin Bontje van Zorgverzekeraars Nederland. ’s Middags heb ik na het vragenuurtje, de regeling van werkzaamheden en de stemmingen geen afspraken of debatten in de agenda staan. Dat komt niet vaak voor! Het geeft me gelegenheid om ‘s avonds samen met Arjen bij de achterburen naar Nederland – Duitsland te kijken. Geen bijster spannende wedstrijd, die eindigt in een gelijkspel. Ach, het had slechter kunnen aflopen…
 
Woensdag 16 juni
’s Morgens woon ik een rondetafelgesprek over de Europeesrechtelijke aspecten van het nieuwe zorgstelsel bij. De vraag of een private uitvoering met publieke randvoorwaarden wel door de Europese beugel kan, heb ik zelf als eerste aan de orde gesteld in een debat met toenmalig minister Borst!
In de loop van de dag wordt bekend dat Mark Rutte Annette Nijs opvolgt op Onderwijs; oud-collega Henk van Hoof komt terug als staatssecretaris van Sociale Zaken. Onze conclusie is dat de VVD duidelijk kiest voor ‘damage control’ en niet voor het onderwijs. Bovendien is het buitengewoon zuur voor de onderwijsspecialist van de VVD, Clemens Cornielje, dat hij opnieuw gepasseerd is: hij verdient veel beter!
’s Middags een algemeen overleg over de Europese Raad van a.s. weekeinde. Met de minister-president gaat het over de Europese ‘Grondwet’, de pre-ambule, het vetorecht, de samenstelling van de Commissie en… het Wilhelmus! PvdA-woordvoerder Timmermans maakt een punt van de vermeende opvatting van de Koningin dat zij het alleenrecht op het volkslied zou hebben en dat dit dus buiten haar aanwezigheid niet door de militaire kapel zou mogen worden gespeeld. Balkenende maakt er korte metten mee. Ik opper nog om anders voortaan ‘Heb je even voor mij’ van Frans Bauer te laten spelen, maar dat krijgt weinig steun.
Dan nog een klein AO’tje over de financiële compensatie voor chronisch zieken en gehandicapten, met een – alweer – sterk en irritant overtuigend optredende staatssecretaris Joop Wijn.
’n Snelle hap eten en dan naar het Ministerie van Justitie voor overleg over het wetsvoorstel discriminatie wegens een handicap. Minister Donner is er met enkele ambtenaren en van onze kant vier Kamerleden. Er komt een formulering uit waar ik maar half tevreden over ben. ‘k Moet er nog eens over nadenken. Na wat bureauwerk in de Kamer heb ik om 21:00 nog een debat over Erik O. Dat is pittiger én langduriger dan ik had verwacht. Uiteindelijk stel ik in een schorsing na middernacht voor om het debat morgen af te maken, zodat alles even kan zakken. De coalitiefracties willen doorstomen, maar ik doe een beroep op hun collegialiteit; uiteindelijk is het Voorzitter Jan ten Hoopen die de knoop hakt en de vergadering sluit. VVD-collega Geert Wilders is zo goed mij thuis af te zetten. We doen er wel meer dan twee uur over: bij Reeuwijk staat een file van 8 kilometer… En zo stap ik pas na drieën in bed.
Donderdag 17 juni
Om 9:00 uur ben ik alweer in de Kamer. Ik heb m’n agenda deels schoongeveegd voor een aantal sollicitatiegesprekken. Na de lunch een gesprek met een Leidse onderzoeker over het wetsvoorstel ‘deals met criminelen’, dan een gesprek met een delegatie van de ChristenUnie uit Kampen en vervolgens een vertrouwelijke briefing door de ministers Kamp en Donner naar aanleiding van het debat van gisteravond.
Daarna zet ik me toch weer aan het amendement ‘gehandicaptendiscriminatie’: er moet een betere tekst te bedenken zijn! Volgens mij slaag ik daar in; ‘k stuur het naar de collega’s. ’s Avonds zetten we het debat van gisteravond voort. Best lastig, na een briefing waaruit geen informatie publiek mag worden gebruikt. Het is in dit geval onvermijdelijk, omdat er door mediaberichten een scheef beeld is ontstaan, waardoor de betrokkenen gevaar zouden kunnen lopen. Niet alle Kamerleden blijken de grens tussen ‘vertrouwelijk’ en ‘publiek’ goed te kunnen trekken…
 
Vrijdag 18 juni
De hele dag sollicitatiegesprekken in het Kamergebouw. ’s Avonds bereiden we ons voor op de dag van morgen: onze vrienden Jan-Pieter en Annemarieke Roubos hebben ons uitgenodigd voor een dag zeilen op de Friese meren. Het nieuws van vandaag is dat het kabinet heeft besloten tot uitbreiding van het heroïneproject en dat er een akkoord lijkt te zijn over een Europese Grondwet.
 
Zaterdag 19 juni
Al vroeg naar Friesland gereden, waar we het aan boord van de ‘Steffi’ niet lang droog houden op het Heegermeer en de Fluessen. Met een stevige wind (4 à 5) is het wel lekker zeilen. We zijn tegen zeven uur weer thuis.
’s Avonds voetballen kijken: Nederland – Tsjechië; een prachtwedstrijd, waarin we overigens wel een 2–0 voorsprong verspelen en uiteindelijk met 2–3 verliezen. Ligt Oranje eruit?!
Labels
André Rouvoet

« Terug

Reacties op 'Wilhelmus of Frans Bauer?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.